Βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης των αυτιστικών ατόμων

Βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης των αυτιστικών ατόμων

June 6, 2023 0 By admin

Ένα εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο προέκυψε πρόσφατα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής: Αν και το 77% των ανέργων αυτιστικών ατόμων είναι πρόθυμοι να εργαστούν, μόνο το 29% απασχολείται επί του παρόντος.

Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο αριθμός θα βελτιωθεί μετά την πρόσφατη επιθεώρηση Buckland της κυβέρνησης, μια πρωτοβουλία για τη βελτίωση των προοπτικών εργασίας για τα άτομα με αυτισμό.

Μπορεί να αναρωτιέστε: «Γιατί θα έπρεπε αυτό να έχει σημασία για μένα ως επιχειρηματία;» Αυτό είναι σημαντικό γιατί μπορεί να χάσετε έναν πλούτο αναξιοποίητων ταλέντων.

Κορυφαίοι εργοδότες όπως η EY, η JP Morgan Chase, η SAP και η Autotrader έχουν εδώ και καιρό αναγνωρίσει και αγκαλιάσει τα οφέλη που προσφέρουν στις ομάδες τους οι εργαζόμενοι στη νευροδιάφορη. Για παράδειγμα, μια εσωτερική ανάλυση από την JP Morgan Chase διαπίστωσε ότι οι αυτιστικοί υπάλληλοί τους είχαν την ίδια ποιότητα, αλλά ήταν 48% πιο παραγωγικοί από τους νευροτυπικούς συναδέλφους τους.

Κατανόηση της κριτικής Buckland

Ο Sir Robert Buckland ηγείται της αξιολόγησης με την υποστήριξη του Department for Work and Pensions και του Autistica, μιας διάσημης φιλανθρωπικής οργάνωσης. Οι συστάσεις του αναμένονται τον Σεπτέμβριο του 2023 και η αναθεώρηση θα εξετάσει:

 • τρόπους αναγνώρισης και υποστήριξης των υπαλλήλων με αυτισμό.
 • Τεχνικές για την προετοιμασία των αυτιστικών ατόμων για είσοδο ή επιστροφή στην εργασία.
 • Πώς να προσαρμόσετε τις εργασιακές πρακτικές και τις πρωτοβουλίες για τη μείωση του στίγματος και την αύξηση της παραγωγικότητας των αυτιστικών εργαζομένων.

Τι σημαίνει αυτό για εσάς ως εργοδότη;

Δεν είσαι απλώς ένας παρατηρητής σε αυτή τη διαδικασία. Η ανασκόπηση ενθαρρύνει τους εργοδότες να επαναξιολογήσουν τις θέσεις εργασίας τους, να εντοπίσουν πιθανά εμπόδια και να καινοτομήσουν τον τρόπο εργασίας τους. Τα πιθανά οφέλη είναι τεράστια:

 • Τα αυτιστικά άτομα έχουν μια υποστηρικτική πλατφόρμα για να ευδοκιμήσουν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.
 • Οι εργοδότες αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αξιοποιώντας τα δυνατά σημεία και τις προοπτικές των αυτιστικών ατόμων.
 • Μαζί τονώνουμε την οικονομία.

Πλοήγηση στον Αυτισμό και τον Νόμο

Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή φάσματος που επηρεάζει το κάθε άτομο διαφορετικά. Η πάθηση είναι δια βίου και εάν προκαλεί “σημαντική και μακροπρόθεσμη έκπτωση” στην “ικανότητα ενός ατόμου να συμμετέχει σε κανονικές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής”, συνιστά αναπηρία κατά την έννοια του νόμου περί ισότητας του 2010. Συνεπώς, οι εργοδότες πρέπει να κάνουν λογικές προσαρμογές εάν γνωρίζουν (ή εύλογα αναμένεται να γνωρίζουν) ότι το άτομο έχει αναπηρία και είναι πιθανό να βρίσκεται σε σημαντική μειονεκτική θέση σε σύγκριση με άλλα άτομα χωρίς αναπηρία.

Ενδυνάμωση Αυτιστικών Εργαζομένων: Μια Πρακτική Προσέγγιση

Η πορεία προς την ένταξη ξεκινά από τη φάση πρόσληψης. Εδώ είναι μερικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

 • Γράψτε σαφείς, απλές περιγραφές εργασίας που περιγράφουν λεπτομερώς τις δεξιότητες που απαιτούνται και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε εικόνες.
 • Πριν από τη συνέντευξη, επικοινωνήστε με τους υποψηφίους και προσφέρετε τις απαραίτητες προσαρμογές.
 • Εξετάστε εναλλακτικές μορφές συνέντευξης, όπως πρακτικές εργασίες ή δείγματα εργασίας.
 • Να είστε ευέλικτοι σε περιβάλλοντα συνεντεύξεων – προσφέρετε διαδικτυακές συνεντεύξεις και εξασφαλίστε ήσυχα δωμάτια.
 • Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, κάντε ερωτήσεις μία κάθε φορά για να αποφύγετε την υπερφόρτωση πληροφοριών.

Η υποστήριξη δεν σταματά με τις προσλήψεις. Κατά τη διάρκεια της απασχόλησης, η συμμετοχή σε τακτικό διάλογο με αυτιστικούς υπαλλήλους και η παροχή της απαραίτητης εκπαίδευσης σε νευροτυπικούς συναδέλφους μπορεί να προωθήσει ένα υγιές και χωρίς αποκλεισμούς εργασιακό περιβάλλον.

Για παράδειγμα, ενώ το hot desk είναι μια σύγχρονη τάση, μπορεί να είναι ανησυχητικό για ένα αυτιστικό άτομο. Επομένως, να είστε έτοιμοι να προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις, όπως ειδικά γραφεία και σκεφτείτε να αναπτύξετε μια πολιτική νευροποικιλομορφίας.

Αναμένουμε με ανυπομονησία τα αποτελέσματα της ανασκόπησης του Buckland, αλλά στο μεταξύ, αυτά είναι συγκεκριμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε τους εργαζομένους σε θέματα νευροδιαφορών και να ενισχύσετε την επιχείρησή σας.

Ψάχνετε για υποστήριξη; Είμαστε μαζί σε αυτό

Για να διευκολύνετε το ταξίδι σας, υπάρχουν πολλά δίκτυα υποστήριξης που είναι διαθέσιμα στους εργοδότες, όπως η National Autistic Society και η Autistica. Παρέχουν ανεκτίμητες συμβουλές για τις βέλτιστες εργασιακές πρακτικές και μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε ένας εργοδότης χωρίς αποκλεισμούς.

Να θυμάστε ότι αξιοποιώντας τη νευροποικιλομορφία όχι μόνο δημιουργείτε ευκαιρίες απασχόλησης, αλλά ανοίγετε επίσης την επιχείρησή σας σε αναξιοποίητες δυνατότητες και δημιουργικότητα.


Χάνα Γουότεργουορθ

Η Hannah Waterworth είναι δικηγόρος απασχόλησης στην ομάδα Απασχόλησης, Συντάξεων, Παροχών και Μετανάστευσης του Blake Morgan.