Εάν πέσουν οι τιμές της ενέργειας, θα ανασταλεί ο έκτακτος φόρος

Εάν πέσουν οι τιμές της ενέργειας, θα ανασταλεί ο έκτακτος φόρος

June 9, 2023 0 By admin

Ο απροσδόκητος φόρος στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ανασταλεί εάν οι τιμές πέσουν σε κανονικά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η κατάργηση του απροσδόκητου φόρου θα μειώσει τον συνολικό φορολογικό συντελεστή για τις ενεργειακές εταιρείες από 75% σε 40%.

Ένας απροσδόκητος φόρος χρησιμοποιείται για να στοχεύσει εταιρείες που κερδίζουν από κάτι για το οποίο δεν ήταν υπεύθυνες.

Ξεκίνησε πέρυσι για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα μείωσης των λογαριασμών ενέργειας για σπίτια και επιχειρήσεις.

Τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών έχουν εκτοξευθεί πρόσφατα, πρώτα λόγω της αυξανόμενης ζήτησης μετά την άρση των περιορισμών για τον Covid και στη συνέχεια καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέβασε τις τιμές της ενέργειας.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά τους.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι ο απροσδόκητος φόρος θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τον Μάρτιο του 2028, αλλά ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί εάν οι μέσες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έπεφταν σε ή κάτω από ένα καθορισμένο επίπεδο για δύο διαδοχικές τρίμηνες περιόδους.

Η τιμή ορίστηκε στα 71,40 δολάρια το βαρέλι για το πετρέλαιο και 0,54 λίρες το βαρέλι για το φυσικό αέριο.

Το αργό Brent διαπραγματευόταν στα 75 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Παρασκευής, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου κυμαίνονταν γύρω στις 0,62 λίρες.

Οι εταιρείες ενέργειας προέτρεψαν τους υπουργούς να μειώσουν τον απροσδόκητο φόρο, προειδοποιώντας ότι θα ωθήσει τις εταιρείες να αποσύρουν τις επενδύσεις τους.

Τον Απρίλιο, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου, η Harbour, ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 350 θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αποτέλεσμα του απροσδόκητου φόρου. Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός TotalEnergies δήλωσε επίσης ότι θα μειώσει την προγραμματισμένη επένδυσή του για το 2023 στη Βόρεια Θάλασσα κατά ένα τέταρτο – 100 εκατομμύρια £ – λόγω της απροσδόκητης φορολογικής παράτασης.

Το Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι η απόφασή του αντανακλά αυτές τις ανησυχίες.

Είπε ότι οποιαδήποτε πτώση στις επενδύσεις «θέτει σε κίνδυνο το μακροπρόθεσμο μέλλον της εγχώριας προσφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, πράγμα που σημαίνει ότι θα αναγκαστούμε να εισάγουμε περισσότερα από το εξωτερικό σε μια εποχή που αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια είναι διαθέσιμη σε οικογένειες και επιχειρήσεις». .

Η εμπορική ένωση Offshore Energies UK χαιρέτισε την ανακοίνωση, αλλά προειδοποίησε ότι ο κλάδος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλός του, Ντέιβιντ Γουάιτχαουζ, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη βήματα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον τομέα μας».

«Θα συνεργαζόμαστε τώρα στενά με την κυβέρνηση και τους δανειστές για να κατανοήσουμε τις λεπτομέρειες του μέτρου και την αποτελεσματικότητά του στο ξεκλείδωμα των επενδύσεων».

Ωστόσο, η πιθανή αναστολή του απροσδόκητου φόρου επικρίθηκε από τους Πράσινους.

“Η κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνεί ότι αυτές οι μεγάλες εταιρείες όχι μόνο καταστρέφουν το κλίμα, αλλά επωφελούνται και από την κρίση κόστους ζωής στην οποία έχουν συμβάλει και οι ίδιες”, δήλωσε ο Adrian Ramsay, συναρχηγός των Πρασίνων.

«Αντίθετα, η κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει τους φόρους, να κλείσει τα κενά και να διασφαλίσει ότι τα χρήματα που συγκεντρώνονται θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την κρίση κόστους ζωής και θα χρηματοδοτήσουν τις θέσεις εργασίας βιώσιμης πράσινης ενέργειας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα».

Η ακτιβίστρια της Greenpeace στο Ηνωμένο Βασίλειο για το κλίμα Τζόρτζια Γουίτακερ δήλωσε: «Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι φόροι που πληρώνουν αυτές οι εταιρείες θα πρέπει να είναι μόνιμα υψηλότεροι».

«Αυτά τα χρήματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη μόνωση των κατοικιών και τη μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου σε φθηνή, καθαρή ενέργεια, όχι για να συμπληρώσουν τα τραπεζικά υπόλοιπα των ήδη πλούσιων μετόχων».