Η αβεβαιότητα σχετικά με την ύφεση μειώνει την ανοδική τάση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η αβεβαιότητα σχετικά με την ύφεση μειώνει την ανοδική τάση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο

June 3, 2023 0 By admin

Η αβεβαιότητα για το εάν η βρετανική οικονομία θα διολισθήσει στην ύφεση, που τροφοδοτείται από τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας για να τον ανακόψει, κρατά τις επιχειρήσεις σε αναταραχή, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ένας πεντάμηνος κύκλος αυξανόμενης αισιοδοξίας μεταξύ των στελεχών των μεγαλύτερων βρετανικών εταιρειών σταμάτησε τον Μάιο λόγω ανησυχιών για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με το Institute of Directors (IoD), σχεδόν δύο στους πέντε διευθυντές είναι απαισιόδοξοι για τις οικονομικές εξελίξεις το επόμενο έτος, ενώ περίπου το ένα τρίτο είναι αισιόδοξο.

Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την ισχύ της μεταποίησης το επόμενο έτος εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων και επίμονα υψηλού πληθωρισμού ώθησαν τη συνολική εμπιστοσύνη σε μείον έξι τον Μάιο από μείον πέντε τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, η ανάγνωση σηματοδοτεί μια σημαντική ανατροπή για τις επιχειρήσεις που φοβούνται τη ζημιά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στην οικονομία τα υψηλότερα επιτόκια χρέους και η πτώση της λίρας κατά τη διάρκεια της θητείας της Liz Truss ως πρωθυπουργού.

Ο δείκτης του ομίλου λόμπι κατρακύλησε στο μείον 64 τον Νοέμβριο του 2022, καθώς η χώρα εξακολουθούσε να τυλίγει από το χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές που προκλήθηκε από τον άτυχο μίνι προϋπολογισμό του Τρας.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μέχρι στιγμής φέτος και απέφυγε την ύφεση. Οικονομολόγοι της Τράπεζας της Αγγλίας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Γραφείου Υπευθυνότητας του Προϋπολογισμού είχαν δηλώσει όλοι ότι η χώρα θα χτυπούσε σε ύφεση το 2023. Και οι τρεις έχουν πλέον αλλάξει γνώμη.

Η Kitty Ussher, Chief Economist στο IoD, δήλωσε: «Η εμπιστοσύνη βελτιώθηκε τους πρώτους μήνες του έτους καθώς οι ηγέτες των επιχειρήσεων άρχισαν να πιστεύουν ότι οι προοπτικές για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και δύσκολες, δεν ήταν τόσο κακές όσο είχαν προηγουμένως απεικονιστεί. .”

«Ο δείκτης εμπιστοσύνης μας σταθεροποιείται τώρα σε ελαφρώς κάτω από τα ουδέτερα επίπεδα, παρόμοια με αυτά πριν από την εισβολή στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ένα πολύ πιο σκληρό από το αναμενόμενο πρόβλημα πληθωρισμού απειλεί να κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στο χείλος της ύφεσης για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους.

Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι ο ρυθμός πληθωρισμού μειώθηκε λιγότερο από την πρόβλεψη από 10,1% σε 8,7%. Ο βασικός πληθωρισμός αυξήθηκε εκπληκτικά στο 6,8% από 6,2%.

Ως αποτέλεσμα, οικονομολόγοι της Goldman Sachs, της Deutsche Bank και της Nomura έχουν προβλέψει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια στο 5,25%. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές υποθέτουν ότι τα ανώτατα επιτόκια θα είναι περίπου 5,5%.

Μια τέτοια ανοδική τάση θα έφερνε ακόμη περισσότερα δεινά σε επιχειρήσεις και οικογένειες. Ο διοικητής της τράπεζας Andrew Bailey και η εταιρεία έχουν αυξήσει τα επιτόκια 12 φορές στη σειρά.

Σχεδόν το ένα τρίτο των 1.026 ηγετών επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν από το IoD πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί. Η Goldman Sachs προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα υποχωρήσει στον στόχο του 2% τουλάχιστον μέχρι το 2026.

Συνολικά, το 36,4% των εταιρειών σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό εργαζομένων φέτος και το 21,5% των διευθυντών αναμένει να αυξήσει τις επιχειρηματικές επενδύσεις τους επόμενους 12 μήνες.