Η ανάπτυξη του κλάδου των υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου επιβραδύνεται στον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών

Η ανάπτυξη του κλάδου των υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου επιβραδύνεται στον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών

July 9, 2023 0 By admin

Ο τομέας των υπηρεσιών αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών τον Ιούνιο, αλλά η ανάπτυξη παρέμεινε σταθερή, παρόλο που τα αυξανόμενα επιτόκια και η οικονομική αβεβαιότητα επιβάρυνε τη ζήτηση, έδειξε μια προσεκτική έρευνα.

Ο S&P Global/CIPS UK Services PMI υποχώρησε στο 53,7 τον περασμένο μήνα από 55,2 τον Μάιο, πολύ πάνω από το επίπεδο των 50 που υποδηλώνει ανάπτυξη.

Ο Samuel Tombs της εταιρείας συμβούλων Pantheon Macroeconomics δήλωσε: «Η ανάκαμψη στην παραγωγή υπηρεσιών έχασε κάποια δυναμική τον Ιούνιο, αλλά εξακολουθεί να διατηρείται καλά παρά την αύξηση των επιτοκίων».

Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών, οι οποίες αποτελούν περισσότερο από το 80 τοις εκατό της οικονομίας, συνέχισαν να προσλαμβάνουν καθώς περισσότεροι άνθρωποι αναζητούσαν εργασία. Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αν και οι υψηλότεροι μισθοί αύξησαν το κόστος για τις επιχειρήσεις και αντιστάθμισαν τη μείωση του κόστους ενέργειας και μεταφοράς. Η έρευνα διαπίστωσε ότι παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές συνέχισαν να ξοδεύουν. Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια είχαν ιδιαίτερη επίδραση στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τις κατασκευές και τις πωλήσεις ακινήτων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας απροσδόκητα αύξησε τα επιτόκια από 4,5% σε υψηλό 15 ετών στο 5% τον περασμένο μήνα, καθώς ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 8,7% και ο Andrew Bailey, διοικητής της τράπεζας, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Η Tombs είπε ότι η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών μείωσε την πίεση στην τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα τον επόμενο μήνα. «Παρόλα αυτά, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής που καθορίζει το επιτόκιο θα πρέπει να δεχτεί μια επιβράδυνση των αυξήσεων των τιμών για τουλάχιστον μερικούς μήνες πριν είναι έτοιμη να τερματίσει τον κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων», είπε.

Οι αγορές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν σε πάνω από 6 τοις εκατό φέτος.

Οι νέες επιχειρήσεις έπεσαν σε χαμηλό τεσσάρων μηνών τον Ιούνιο και ο Tim Moore της S&P Global Market Intelligence είπε ότι οι τομείς υπηρεσιών «ανανεώθηκαν τα σημάδια ευθραυστότητας τον Ιούνιο καθώς τα αυξημένα επιτόκια και οι ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου επηρέασαν τη ζήτηση των πελατών». Σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις αντισταθμίζουν τη μείωση των λογαριασμών των καυσίμων και των τιμών της ενέργειας».

Ο John Glen, επικεφαλής οικονομολόγος στο Chartered Institute of Procurement & Supply, δήλωσε: «Με την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι ακόμα μια τρίχα από την ύφεση, οι εταιρείες θα κάνουν πιο μετριοπαθή σχέδια για τη μελλοντική τους επιχείρηση φέτος παρά για τα υψηλά των τελευταίων δύο ετών. χρόνια χρόνια.” μήνες.”

Η έρευνα PMI για τις υπηρεσίες ήρθε μετά τα στοιχεία της Δευτέρας για τη μεταποίηση, τα οποία συρρικνώθηκαν για 11ο συνεχόμενο μήνα καθώς τα εργοστάσια αντιμετώπισαν απογοητευτική ζήτηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Συνολικά, ο σύνθετος δείκτης PMI έδειξε ότι ο ιδιωτικός τομέας της χώρας υποχώρησε στο χαμηλό τριών μηνών στο 52,8, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση.

Ο Μάρτιν Μπεκ, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του οργανισμού προβλέψεων EY Item Club, είπε ότι οι έρευνες PMI ήταν ένας σχετικά φτωχός δείκτης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τον τελευταίο καιρό, καθώς τα στοιχεία του ΑΕΠ «έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες που δεν καταγράφονται στις έρευνες, όπως π.χ. τον αντίκτυπο των απεργιών στην παραγωγή του δημόσιου τομέα και ιδιότυπους παράγοντες όπως η πρόσθετη αργία του Μαΐου». Αναμένει ότι το βάρος τέτοιων παραγόντων θα ελαφρύνει τους επόμενους μήνες.