Η ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων αναπτύσσεται ταχύτερα από τις μεγάλες επιχειρήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων αναπτύσσεται ταχύτερα από τις μεγάλες επιχειρήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη

July 4, 2023 0 By admin

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ο αριθμός των μικρών επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνεται. Αυτό ανατρέπει μια τάση όπου ο αριθμός των μεγαλύτερων εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μείνει στάσιμος τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, ο αριθμός των πολύ μικρών επιχειρήσεων με 0-9 υπαλλήλους στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνεται κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία.

Ωστόσο, οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη για να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζει η Mastercard. Η επικεφαλής των επιχειρήσεων και ακτιβίστρια Μαίρη Πόρτας λέει ότι είναι «μια από τις πιο δύσκολες στιγμές για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων» και χρειάζεται δράση από την κυβέρνηση και τη βιομηχανία για την υποστήριξη των Βρετανών επιχειρηματιών.

Οι μεσαίες και μεγάλες εταιρείες έχουν φτάσει σε ένα οροπέδιο το 2022

Συνολικά, ο αριθμός των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε στάσιμος το 2022. Ωστόσο, ο αριθμός των μικρών και μικρών επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε σε 1,4 εκατομμύρια το 2022, σημειώνοντας αύξηση 31.000 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η ανάπτυξη των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει φτάσει ακόμη στα υψηλότερα επίπεδα του 2020.

Σε σύγκριση με τις μεσαίες και μεγάλες εταιρείες, οι μικρότερες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι οι λιγότερο αισιόδοξες για τις μελλοντικές τους επιδόσεις. Μόνο το 23,9% των εταιρειών με 10 ή λιγότερους υπαλλήλους αναμένει βελτίωση της απόδοσής τους τους επόμενους 12 μήνες. Απαισιόδοξοι ήταν και οι ερωτηθέντες με 10 έως 49 υπαλλήλους, με μόνο το ένα τρίτο (33,7%) να αναμένει αύξηση της απόδοσης.

Συγκριτικά, το 43% των εταιρειών με 100 έως 249 υπαλλήλους ήταν αισιόδοξοι για το μέλλον. Αναμένουν την απόδοσή τους να αυξηθεί τους επόμενους 12 μήνες.

Από όλους τους τομείς, το λιανικό εμπόριο ήταν ένας από τους λιγότερο πιθανό να έχει ισχυρές επιδόσεις κατά το περασμένο έτος. Μόνο το 15,3% δηλώνει ότι παρουσίασε αύξηση στην απόδοση το έτος που έληξε τον Απρίλιο του 2023. Και αυτό παρά το γεγονός ότι είναι ο κλάδος με τους περισσότερους εργαζόμενους και τον μεγαλύτερο τζίρο.

Η Kelly Devine, Πρόεδρος UK&I της Mastercard, που ανέθεσε τη μελέτη, δήλωσε: «Οι μικρές επιχειρήσεις είναι η οικονομική δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου. Αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 99% όλων των εταιρειών, παράγουν τις μισές πωλήσεις της εταιρείας και απασχολούν τα δύο τρίτα του εργατικού δυναμικού. Δεν λείπουν οι επιχειρηματικές φιλοδοξίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά είναι ανησυχητικό ότι η αισιοδοξία τους υστερεί σε σχέση με αυτή των μεγάλων επιχειρήσεων. Εάν θέλουμε να τονώσουμε την ανάπτυξη, είναι σημαντικό οι μεγάλες επιχειρήσεις και η κυβέρνηση να υποστηρίζουν τις μικρές επιχειρήσεις με τις δεξιότητες, τη χρηματοδότηση και τις πολιτικές που θα τις βοηθήσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους».

Η επιχειρηματίας και ακτιβίστρια Μαίρη Πόρτας πρόσθεσε: «Οι μικρές επιχειρήσεις είναι πραγματικά η ψυχή της οικονομίας μας. Είστε καινοτόμοι, δημιουργικοί, ανθεκτικοί. Και ενώ είναι μια από τις πιο δύσκολες στιγμές για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ο αριθμός τους αυξάνεται. Η επιθυμία και η όρεξη των ανθρώπων για αυτό που κάνουν δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη.

‘Ναί. Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος συνεχίζει να είναι απρόβλεπτος αυτή τη στιγμή. Αλλά όταν είσαι μικρός και ευκίνητος, είναι μια ευκαιρία να ξεπεράσεις τους μεγαλύτερους παίκτες. Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων συνεχίζουν να με εμπνέουν με την επιθυμία τους να γίνω καλύτερος, να μάθω και να ευδοκιμήσω στο συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο των επιχειρήσεων σήμερα.»