Η αύξηση των μισθών ρεκόρ θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Η αύξηση των μισθών ρεκόρ θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

July 12, 2023 0 By admin

Φαίνεται περίεργο να χαιρετίζουμε αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «χαλαρή χαλάρωση της αγοράς εργασίας».

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει: η ανάπτυξη των θέσεων εργασίας επιβραδύνεται, η ανεργία αυξάνεται, οι κενές θέσεις εργασίας μειώνονται και η αύξηση των μισθών μειώνεται.

Φαίνεται περίεργο να χαιρετίζουμε αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «χαλαρή χαλάρωση της αγοράς εργασίας».

Συγκλονίζοντας την πόλη, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4% τους τρεις μήνες έως τον Μάιο από 3,8% τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Ο όγκος της απασχόλησης αυξήθηκε κατά λίγο περισσότερο από 100.000 κατά την ίδια περίοδο, επιβραδύνοντας από τα 250.000 επιπλέον άτομα που βρήκαν δουλειά το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο αριθμός των κενών θέσεων μειώθηκε κατά 85.000, αλλά εξακολουθεί να είναι πάνω από 1 εκατομμύριο, που είναι ένας πολύ υψηλός αριθμός ιστορικά.

Ένα από τα πιο περίεργα πράγματα σε αυτό το τελευταίο στιγμιότυπο του εργατικού δυναμικού ήταν ότι οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με ένα ρεκόρ 7,3%. Το ONS αύξησε την προηγούμενη εκτίμησή του για την αύξηση των μισθών σε αυτόν τον ρυθμό τους προηγούμενους μήνες.

Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Η αύξηση του αριθμού των ατόμων που είναι διαθέσιμα για μια θέση εργασίας είναι πιθανό να αφαιρέσει μέρος της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων αυξάνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Η οικονομική αδράνεια μειώθηκε κατά 141.000, που σημαίνει ότι περίπου 40.000 περισσότεροι Βρετανοί είναι πιθανό να αναζητήσουν νέα δουλειά.

Υπήρχαν λιγότερες κενές θέσεις για κάθε άνεργο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό έπεσε στο 0,77. Στο αποκορύφωμά του, ήταν πάνω από το 1, δείχνοντας πόσο ισχυρή είναι η ζήτηση για εργασία μετά την πανδημία.

«Αν και αυτός ο δείκτης παραμένει χαμηλός με βάση τα ιστορικά δεδομένα, αυτή η τριμηνιαία αύξηση υποδηλώνει μια μέτρια χαλάρωση των πρόσφατων εντάσεων στην αγορά εργασίας», ανέφερε η ONS στο δελτίο τύπου της.

Επομένως, είναι περίεργο ότι η αύξηση μισθού ξεπερνά κάθε προσδοκία. Ίσως αυτό υποδηλώνει ότι η νοοτροπία των εργαζομένων έχει μετατοπιστεί στην προσδοκία υψηλότερου πληθωρισμού στο μέλλον, αναγκάζοντάς τους να απαιτήσουν αποζημίωση ρεκόρ απόλυσης. Ωστόσο, στοιχεία από την Τράπεζα της Αγγλίας υποδηλώνουν ότι αυτό δεν ισχύει.

Η ακόμη πιο εντυπωσιακή, ρεκόρ αύξησης των μισθών εξακολουθεί να ξεπερνιέται από την αύξηση των τιμών. Λαμβάνοντας υπόψη τον δείκτη τιμών καταναλωτή, την επίσημη μέτρηση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 1,7 τοις εκατό τους τελευταίους τρεις μήνες.

Αυτή η τάση είναι αισθητή στην οικονομία για περισσότερο από ενάμιση χρόνο.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερο πόνο.

Δυστυχώς, η αύξηση των μισθών της Τράπεζας της Αγγλίας κατά 7,3 τοις εκατό είναι απλώς πολύ υψηλή. Η τελευταία δήλωση πολιτικής της ανέφερε ότι θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια μόνο εάν ο πληθωρισμός των μισθών και των υπηρεσιών υποχωρήσει.

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη από αυτές τις δύο μεταβλητές.

Μπορεί να δούμε μια επανάληψη της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα στις 3 Αυγούστου.

Το αν η τράπεζα θα ωθήσει τα επιτόκια στο ανώτατο όριο του 6,5%, όπως αναμένεται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την αύξηση των μισθών και τον πληθωρισμό των υπηρεσιών που θα μειωθεί ξανά γρήγορα.