Η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών

Η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών

June 14, 2023 0 By admin

Οι μισθοί αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό τους εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, καθώς οι εργαζόμενοι επωφελήθηκαν από τις νέες μισθολογικές συμφωνίες και την αύξηση του κατώτατου εθνικού μισθού.

Τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν ότι οι μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές (εξαιρουμένων των μπόνους) αυξήθηκαν από 6,7 τοις εκατό σε 7,2 τοις εκατό τους τρεις μήνες έως τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων για άνοδο 6,9 τοις εκατό.

Είναι η ταχύτερη αύξηση των τακτικών μισθών από τον Ιούνιο του 2021 και η υψηλότερη που έχει καταγραφεί εκτός της πανδημίας, ανέφερε το ONS.

Αναμενόταν ευρέως ισχυρότερη αύξηση των μισθών λόγω της εισαγωγής υψηλότερου κατώτατου εθνικού μισθού και υψηλότερου μισθού διαβίωσης τον Απρίλιο. Πολλοί υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα καθορίζουν επίσης νέες ετήσιες κατανομές μισθών ξεκινώντας από το τρίμηνο που συμπίπτει με την έναρξη του φορολογικού έτους.

Το ONS είπε ότι οι εβδομαδιαίες αμοιβές συμπεριλαμβανομένων των μπόνους αυξήθηκαν από 5,8 τοις εκατό σε 6,5 τοις εκατό, επίσης πάνω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Οι αριθμοί θα προσθέσουν πίεση στους ρυθμιστές επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας, οι οποίοι αναζητούν ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται σε ολόκληρη την οικονομία. Η ισχυρή αύξηση των μισθών οδηγεί συχνά σε αύξηση του πληθωρισμού, καθώς οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται εν μέρει για υψηλότερες τιμές και μπορούν να διατηρήσουν τα πρότυπα δαπανών τους.

Η αύξηση των πραγματικών μισθών, η οποία απομακρύνει τον πληθωρισμό, παρέμεινε αρνητική έναντι του διψήφιου πληθωρισμού που αναφέρθηκε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Η αγορά εργασίας έδειξε κάποια σημάδια χαλάρωσης, καθώς το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο 3,8% το τρίμηνο έως τον Απρίλιο, κάτω από το 4% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι. Το ONS είπε ότι η αύξηση του ποσοστού ανεργίας οφείλεται σε άτομα που είναι άνεργα για περισσότερο από ένα χρόνο.

Η αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν πιο καυτή τον τελευταίο χρόνο, αψηφώντας τις πιέσεις των αυξανόμενων επιτοκίων καθώς οι εταιρείες συνέχισαν να προσλαμβάνουν και να διατηρούν εργαζομένους.

Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στην οικονομία, η οποία μειώνεται σταθερά μετά το υψηλό ρεκόρ το περασμένο καλοκαίρι, μειώθηκε κατά 79.000 σε 1,05 εκατομμύρια. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 23.000 τον Μάιο μετά από απροσδόκητη πτώση 135.000 τον Απρίλιο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό απασχολουμένων σε ρεκόρ 30 εκατομμυρίων.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Απριλίου έρχεται ενόψει της επόμενης απόφασης της τράπεζας για τα επιτόκια στις 22 Ιουνίου, στην οποία η MPC αναμένεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού άλλο ένα τέταρτο της μονάδας στο 4,75%. Ο πληθωρισμός απέτυχε να υποχωρήσει σύμφωνα με τις προβλέψεις της MPC, φθάνοντας στο 8,7% τον Απρίλιο.

Ο Yael Selfin, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG, δήλωσε: «Η συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση των μισθών θα δικαιολογήσει υψηλότερα επιτόκια.» Η άνοδος της κανονικής αύξησης των μισθών είναι το τελευταίο σημάδι ότι ο πληθωρισμός ωθεί τις μισθολογικές απαιτήσεις, γεγονός που με τη σειρά του κάνει τον πληθωρισμό πιο επίμονο.

Μια προσεκτικά παρακολουθούμενη μέτρηση της αδράνειας, η οποία υπολογίζει το ποσοστό του πληθυσμού που δεν αναζητά εργασία, μειώθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 21 τοις εκατό. Το ONS ανέφερε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αναφέρουν μακροχρόνιες ασθένειες ως λόγο για την ανικανότητά τους να εργαστούν έφτασε σε ιστορικό υψηλό μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποστεί μια από τις χειρότερες μειώσεις στη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού από την πανδημία, παράγοντας που μείωσε δραστικά την προσφορά εργασίας και βοήθησε τους υπάρχοντες εργαζόμενους να διαπραγματευτούν καλύτερες μισθολογικές συμφωνίες.

Η Catherine Mann, εξωτερικό μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι οι πρόωροι συνταξιοδοτούμενοι κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν εντάσεις μεταξύ των γενεών, καθώς οι νεότεροι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να επωμιστούν το βάρος της συνταξιοδότησής τους μέσω υψηλότερων φόρων για τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών.