
Η βιομηχανία της τεχνολογίας ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις του ΟΗΕ για έναν παγκόσμιο επόπτη της τεχνητής νοημοσύνης
June 13, 2023Οι ειδικοί του κλάδου της τεχνολογίας υποστήριξαν τις εκκλήσεις για έναν νέο παγκόσμιο επόπτη της τεχνητής νοημοσύνης.
Το κάλεσμα για δράση έρχεται ως Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έδωσε την υποστήριξή του μετά από πρόταση κορυφαίων ηγετών της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία ενός διεθνούς φορέα εποπτείας της τεχνητής νοημοσύνης όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Η γενετική τεχνολογία AI που μπορεί να αντλήσει έγκυρη πεζογραφία από μηνύματα προτροπής κειμένου έχει γοητεύσει το κοινό από την κυκλοφορία του ChatGPT πριν από έξι μήνες, και έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή όλων των εποχών. Η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργεί βαθιά ψεύτικες εικόνες και άλλες παραπληροφορίες έχει επίσης γίνει επίκεντρο ανησυχίας.
«Οι κώδωνες του κινδύνου χτυπούν εκκωφαντικά με την πιο πρόσφατη μορφή τεχνητής νοημοσύνης – την γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Και είναι πιο δυνατοί για τους προγραμματιστές που το σχεδίασαν», είπε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους. «Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις».
Έχει ανακοινώσει σχέδια να αρχίσει να εργάζεται μέχρι το τέλος του έτους σε ένα συμβουλευτικό συμβούλιο τεχνητής νοημοσύνης υψηλού επιπέδου για να επανεξετάζει τακτικά τις ρυθμίσεις διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης και να κάνει συστάσεις για τον συμβιβασμό τους με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και το κοινό καλό.
Αλλά τη Δευτέρα πρόσθεσε: «Θα υποστήριζα την ιδέα ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης… εμπνευσμένη από αυτό που είναι σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας».
Ο Γκουτέρες είπε ότι ένα τέτοιο μοντέλο θα μπορούσε να είναι «πολύ ενδιαφέρον», αλλά σημείωσε ότι «μόνο τα κράτη μέλη μπορούν να το δημιουργήσουν, όχι η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών». Ιδρύθηκε το 1957 και εδρεύει στη Βιέννη, ο ΔΟΑΕ προωθεί την ασφαλή και ειρηνική χρήση των πυρηνικών τεχνολογιών, ενώ παρακολουθεί πιθανές παραβιάσεις της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT). Έχει 176 κράτη μέλη.
Ο εφευρέτης του ChatGPT, OpenAI, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ένας οργανισμός όπως ο ΔΟΑΕ θα μπορούσε να θέσει όρια χρήσης, να επαληθεύσει τη συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφαλείας και να παρακολουθήσει τη χρήση υπολογιστικής ισχύος.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak υποστήριξε επίσης την ιδέα, λέγοντας ότι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι το σπίτι του παγκόσμιου κανονισμού για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής αργότερα φέτος για το πώς η συντονισμένη διεθνής δράση μπορεί να αντιμετωπίσει τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.
Σε απάντηση στο μήνυμα Joanna Reynolds, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Μπορντό και Βουργουνδία είπε: «Η ταχεία άνοδος στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης σημαίνει ότι πολλοί οργανισμοί ήδη καρπώνονται τα πολλά οφέλη αυτής της τεχνολογίας, αλλά υπάρχουν λίγα προστατευτικά μέτρα.
«Όσον αφορά τη ρύθμιση των νέων τεχνολογιών, η εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ της προστασίας των χρηστών και της επιβράδυνσης της καινοτομίας είναι ζωτικής σημασίας. Ως εκ τούτου, μια παγκόσμια ρυθμιστική αρχή για την αύξηση των προτύπων θα μπορούσε να είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρηθεί η τεχνητή νοημοσύνη υπό έλεγχο», πρόσθεσε ο Reynolds.
Sjuul van der Leeuw, Διευθύνων Σύμβουλος της deployteq είπε, “Εργαλεία όπως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να βοηθήσουν αντί να εμποδίσουν τη δημιουργική δουλειά των εμπόρων, αλλά η ιδέα της αύξησης των παγκόσμιων προτύπων μέσω μιας παγκόσμιας ρυθμιστικής αρχής θα μπορούσε να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο μέλλον του κλάδου.” Τα άτομα που ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές επιτρέπουν έναν βαθμό λογοδοσίας και διακυβέρνησης, έτσι ώστε αυτά τα ισχυρά εργαλεία να χρησιμοποιούνται σωστά και να διατηρούνται υπό έλεγχο».