Η Βρετανίδα καγκελάριος υπογράφει συμφωνία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με την ΕΕ

Η Βρετανίδα καγκελάριος υπογράφει συμφωνία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με την ΕΕ

June 27, 2023 0 By admin

Ο Τζέρεμι Χαντ, Καγκελάριος του Οικονομικού, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες με την Επίτροπο Mairead McGuinness, το οποίο θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας εποικοδομητικής, αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Αυτό γίνεται ενώ η Καγκελάριος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για μια σειρά συναντήσεων με Επιτρόπους της ΕΕ. Είναι η πρώτη επίσκεψη Βρετανού καγκελαρίου εδώ και τρία χρόνια. Ο Επίτροπος McGuinness είναι Επίτροπος της ΕΕ για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Το Μνημόνιο Συνεννόησης σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις ΗΒ-ΕΕ μετά το Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κορυφαίος παγκόσμιος κόμβος για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες – από τα 11 τρισεκατομμύρια £ σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020, αντιπροσωπεύει περίπου το 44 τοις εκατό στο όνομα διεθνών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

Η συμφωνία θα δημιουργήσει ένα συνεχές φόρουμ για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ για να συζητήσουν την εθελοντική ρυθμιστική συνεργασία σε θέματα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Και οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν πληροφορίες, θα εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και, όπου χρειάζεται, θα συντονίσουν τις θέσεις για θέματα ενόψει των G7, G20 και άλλων διεθνών συναντήσεων.

Εκτός από τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν επίσης δεσμευτεί για το Μνημόνιο Συνεννόησης. Αυτό προσθέτει στον αυξανόμενο αριθμό συμφωνιών ρυθμιστικής συνεργασίας που έχει ήδη συνάψει το Ηνωμένο Βασίλειο με βασικούς εταίρους στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης.

Απαντώντας στην είδηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος Λαίμωνας Νοραίικα είπε: HeavyFinance είπε: “Η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την τόνωση της ανάπτυξης, την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού και την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.” Σε ένα δύσκολο οικονομικό κλίμα, οι εταιρείες σε αυτές τις αγορές χρειάζονται πρόσβαση σε κρίσιμη οικονομική υποστήριξη και επενδύσεις για να προσλάβουν νέους τα ταλέντα, να μειώσουν τις εκπομπές τους και να αναπτύξουν ένα πιο καθαρό, πιο λιτό μοντέλο εργασίας.

«Αυτό απλά δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τα χρηματοπιστωτικά συστήματα που θα επιτρέπουν την τακτική ροή της χρηματοδότησης. «Αυτή η συμφωνία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για περαιτέρω επέκταση της διεθνούς συνεργασίας στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και θα παίξει κρίσιμο ρόλο βοηθώντας τις εταιρείες να μεταμορφωθούν προς το καλύτερο», πρόσθεσε.

Ο επιχειρηματίας Fintech Khalid Talukder, συνιδρυτής του Συνεργάτης DKK είπε: “Ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης και η οικοδόμηση ισχυρότερων δεσμών με την ΕΕ είναι προς το εθνικό και οικονομικό μας συμφέρον.” Αυτή η συμφωνία είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ανάπτυξη ενός σχεδίου για μια πραγματικά ευημερούσα Βρετανία μετά το Brexit που έχει ισχυρούς δεσμούς με τη σημαντική αγορά της ΕΕ, αλλά έχει επίσης τη δυνατότητα να διεξάγει διεθνές εμπόριο σε άλλα μέρη του κόσμου.

«Με τον πληθωρισμό επίμονα και τα επιτόκια να αυξάνονται, η παροχή ώθησης στις επιχειρήσεις στο εμπόριο θα πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση φέτος και μετά», πρόσθεσε ο Talukder.

Ο Τζέρεμι Χαντ, Καγκελάριος του Οικονομικού, δήλωσε: «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ είναι στενά συνδεδεμένες και η οικοδόμηση μιας εποικοδομητικής, εθελοντικής σχέσης είναι αμοιβαία επωφελής και για τους δύο μας».

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μας είναι μια αληθινή βρετανική ιστορία επιτυχίας. Μαζί με τον σχετικό τομέα επαγγελματικών υπηρεσιών, είχε αξία 275 δισεκατομμυρίων λιρών πέρυσι και αντιπροσώπευε περίπου το 12 τοις εκατό της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αυτή η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας ως ισότιμη κυριαρχία βασίζεται στις συμφωνίες μας με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη και βοηθά στη στήριξη του ρόλου του κλάδου ως παγκόσμιου κόμβου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών».

Κατά τις Βρυξέλλες, η Καγκελάριος θα συναντηθεί επίσης με τον Valdis Dombrovskis (Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για μια οικονομία που λειτουργεί για τους ανθρώπους και υπεύθυνη για το εμπόριο) και Margrethe Vestager (Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια Ευρώπη ) γνωρίστε το Fit για την ψηφιακή εποχή και τον ανταγωνισμό. Θα μιλήσει για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου, το βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ και την οικονομική ασφάλεια.