Η Εκκλησία της Αγγλίας απορρίπτει ορυκτά καύσιμα καθώς οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχωρούν στις δεσμεύσεις για το κλίμα

Η Εκκλησία της Αγγλίας απορρίπτει ορυκτά καύσιμα καθώς οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχωρούν στις δεσμεύσεις για το κλίμα

June 24, 2023 0 By admin

Η Εκκλησία της Αγγλίας απορρίπτει ορυκτά καύσιμα στα δωρεά και συνταξιοδοτικά ταμεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω των ανησυχιών για το κλίμα και της υποτιθέμενης πρόσφατης ανατροπής από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η εκκλησία είπε ότι θα αποχωρήσει από τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου και όλες τις εταιρείες που ασχολούνται κυρίως με την εξερεύνηση, την παραγωγή και τη διύλιση πετρελαίου ή φυσικού αερίου έως το τέλος του 2023, εκτός εάν βρίσκονται πραγματικά σε μια ευθυγραμμισμένη διαδρομή μείωσης 1,5° C.

Η εκκλησία είχε προηγουμένως απορρίψει εκκλήσεις για πώληση μεριδίων ορυκτών καυσίμων στο συνταξιοδοτικό της ταμείο ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων λιρών.

Άλλα θρησκευτικά ιδρύματα που έχουν ήδη ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τα ορυκτά καύσιμα περιλαμβάνουν την Ένωση Βαπτιστών της Μεγάλης Βρετανίας και την Ενωμένη Μεταρρυθμισμένη Εκκλησία.

Σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, το C of E είπε ότι θα καταργήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα στο ταμείο και συνταξιοδοτικό ταμείο ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ο Οργανισμός Συντάξεων θα σταματήσει να επενδύει στη Shell, την BP και άλλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου επειδή δεν έδειξαν αρκετή φιλοδοξία για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, ανέφερε η εκκλησία σε δήλωση.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Shell, Wael Sawan, εγκατέλειψε τα σχέδια να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κάθε χρόνο για το υπόλοιπο της δεκαετίας, εν μέρει για να αυξήσει τις πληρωμές προς τους μετόχους. Τον Φεβρουάριο, η BP περιόρισε επίσης τα σχέδια για τον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου αυτή τη δεκαετία.

«Η κλιματική κρίση απειλεί τον πλανήτη στον οποίο ζούμε και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ο Ιησούς Χριστός μας καλεί να αγαπήσουμε. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τη δημιουργία του Θεού και οι ενεργειακές εταιρείες έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τη δίκαιη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Justin Welby, Αρχιεπίσκοπος του Canterbury και Πρόεδρος της Εκκλησίας Επίτροπος για το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Έχουμε καλέσει από καιρό τις επιχειρήσεις να λάβουν σοβαρά υπόψη την κλιματική αλλαγή, και ειδικότερα να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και να καταβάλουν προσπάθειες για να περιορίσουν τις αυξήσεις της θερμοκρασίας στον 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εύρεση ενός αξιόπιστου μονοπατιού προς έναν κόσμο μηδενικό. Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, αλλά όχι αρκετά. Η εκκλησία δεν θα ακολουθήσει μόνο την επιστήμη, αλλά και την πίστη μας – και οι δύο μας καλούν να υπερασπιστούμε την κλιματική δικαιοσύνη».

Ο Άλαν Σμιθ, Πρώτος Επίτροπος για τις Εκκλησιαστικές Περιουσίες, δήλωσε: «Αυτό που είναι απογοητευτικό είναι ότι οι ενεργειακές εταιρείες δεν έχουν ακούσει τις βασικές φωνές στις κοινωνίες και τις αγορές που υπηρετούν και δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα στη μετάβαση.» Εάν κάποια από αυτές τις ενέργειες Οι εταιρείες πληρούν τα κριτήριά μας στο μέλλον ανάλογα, θα επανεξετάσουμε τη θέση μας. Αυτό είναι πράγματι κάτι που θα ελπίζαμε».

Ο John Ball, διευθύνων σύμβουλος της Επιτροπής Συντάξεων της Εκκλησίας της Αγγλίας, δήλωσε ότι η κίνηση οφείλεται σε πρόσφατες ανατροπές θέσεων από την BP και τη Shell.

Είπε: «Υπάρχει σημαντική αποσύνδεση μεταξύ των μακροπρόθεσμων συμφερόντων του συνταξιοδοτικού μας ταμείου και της συνεχιζόμενης επένδυσης σε εταιρείες που επιδιώκουν τη βραχυπρόθεσμη μεγιστοποίηση των κερδών σε βάρος της φιλοδοξίας που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού». προηγούμενων δεσμεύσεων, ιδιαίτερα της BP και της Shell, υπονόμευσε την εμπιστοσύνη στην ικανότητα του κλάδου για μετάβαση».

Σε απάντηση στην ανακοίνωση, η Jennifer Larbie, Global Advocacy Director της Christian Aid, δήλωσε: «Είναι σημαντικό ότι η Εκκλησία της Αγγλίας, η οποία έχει εργαστεί ακούραστα για να ασχοληθεί με τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και να τη μετατρέψει σε μια βιώσιμη προσέγγιση, επιστρέφει. αποφάσισε.» ότι αυτές οι εταιρείες είναι υπερβολικές.

«Αν υπήρξε ποτέ σημάδι ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έπρεπε να παρέμβει και να φορολογήσει τα κέρδη από τα ορυκτά καύσιμα για να καλύψει τη ζημιά που έχουν προκαλέσει, αυτό είναι. Είναι σωστό να πληρώνουν οι ρυπαίνοντες».

Ο Charlie Kronick, οικονομικός σύμβουλος πετρελαίου της Greenpeace UK, δήλωσε: «Μετά από χρόνια προσπάθειας να μεταμορφώσει αυτές τις εταιρείες εκ των έσω, η Εκκλησία της Αγγλίας έχει σαφώς χάσει την πίστη της στην ικανότητα της Shell και άλλων πετρελαϊκών κολοσσών να εξαγοράσουν τον εαυτό τους. Αυτή θα πρέπει να είναι μια στιγμή ηθικού απολογισμού για άλλους επενδυτές και για την κυβέρνησή μας».

Ένας εκπρόσωπος της Shell είπε: «Είναι απογοητευτικό, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της πρόσφατης αλλαγής στη στάση της ότι η Επιτροπή Συντάξεων της Εκκλησίας της Αγγλίας έλαβε αυτήν την απόφαση.» Η δέσμευσή μας να γίνουμε μια ενεργειακή εταιρεία καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 παραμένει τόσο ισχυρή όσο ποτέ και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η στρατηγική μας είναι σύμφωνη με τον πιο φιλόδοξο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Ταυτόχρονα, έχουμε σαφή εστίαση στην κεφαλαιακή πειθαρχία, τη βελτίωση της απόδοσης και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους».