Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζεται λιγότερο από το αναμενόμενο, καθώς τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται και ο λογαριασμός του χρέους μειώνεται

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζεται λιγότερο από το αναμενόμενο, καθώς τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται και ο λογαριασμός του χρέους μειώνεται

July 23, 2023 0 By admin

Το εθνικό χρέος αυξήθηκε λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν τον περασμένο μήνα, καθώς τα ισχυρά φορολογικά έσοδα και η πτώση των επιτοκίων του χρέους συνέβαλαν στην ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών.

Τα επίσημα στοιχεία τον Ιούνιο έδειξαν ότι ο δημόσιος δανεισμός αυξήθηκε κατά 18,5 δισεκατομμύρια λίρες, λιγότερο από τα 21,1 δισεκατομμύρια στερλίνες που αναμενόταν από την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή της κυβέρνησης, το Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού (OBR). Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μηνιαίο δανεισμό 22 δισεκατομμυρίων λιρών.

Τα κρατικά δάνεια τον Ιούνιο ήταν 400 εκατ. £ χαμηλότερα από πέρυσι, όταν το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας που σχετίζεται με τον πληθωρισμό επιβάρυνε τα ταμεία του Υπουργείου Οικονομικών. Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) είπε ότι η κυβέρνηση πλήρωσε 12,5 δισεκατομμύρια λίρες σε τόκους χρέους τον περασμένο μήνα, ιστορικό υψηλό αλλά 7,5 δισεκατομμύρια £ λιγότερο από το ρεκόρ των 20 δισεκατομμυρίων λιρών που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, οι αριθμοί είναι οι τρίτοι υψηλότεροι σε κάθε μήνα από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία.

Ο Δείκτης Τιμών Λιανικής (RPI), ένα ανεπίσημο μέτρο του πληθωρισμού που καθορίζει το ρυθμό με τον οποίο θα εξυπηρετούνται τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό, ήταν 11,4 τοις εκατό τον Απρίλιο, τον μήνα που καθορίζει την πληρωμή του χρέους «συνδέσμου».

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, το χρέος που συνδέεται με τον πληθωρισμό αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των εκκρεμών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ομάδα των μεγάλων οικονομιών της G7. Ο λογαριασμός εξυπηρέτησης του χρέους του Ιουνίου ήταν λιγότερο από 1,5 δισεκατομμύρια λίρες από τις προβλέψεις.

Το ONS είπε ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αυξήθηκε στο 101% τον Ιούνιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1961, αν και το ποσοστό αναθεωρήθηκε στο 99,9% τον Μάιο από το αρχικό 100%.

Οι αριθμοί ασκούν πίεση στον καγκελάριο Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να μειώσει το ποσοστό του χρέους εντός πέντε ετών ως μέρος του αυτοεπιβληθέντος δημοσιονομικού κανόνα που ανακοινώθηκε το περασμένο φθινόπωρο.

Ο υψηλός πληθωρισμός συνέβαλε στην ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών εν μέρει τον περασμένο μήνα, με τα φορολογικά έσοδα να ξεπερνούν τις προσδοκίες. Το ONS είπε ότι η κυβέρνηση εισέπραξε 57,3 δισ. £ σε φόρους τον περασμένο μήνα, 4,5 δισ. £ περισσότερο από τις προβλέψεις της OBR. Ο πληθωρισμός έχει ωθήσει τους εργαζόμενους σε υψηλότερα επίπεδα φορολογίας εισοδήματος.

Οι κύριες κρατικές δαπάνες αφορούσαν κοινωνικά επιδόματα, τα οποία αυξήθηκαν εν μέρει λόγω του πληθωρισμού και των δαπανών διαβίωσης που καταβάλλονται σε άτομα με αναπηρία για την κάλυψη των λογαριασμών ενέργειας. Οι συνολικές δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης ήταν κατά 4 δισεκατομμύρια λίρες υψηλότερες από τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

«Τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα και η σημαντική μείωση των πληρωτέων τόκων χρέους σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022 αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από υψηλότερες πληρωμές παροχών και άλλα κόστη», ανέφερε η ONS.

Ο Χαντ είπε μετά τη δημοσιοποίηση των αριθμών των δανείων: «Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να διατηρήσουμε την πειθαρχία στα δημόσια οικονομικά.» Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και πρέπει να αποφύγουμε τις αλόγιστες δαπάνες. Όπως έδειξε η πτώση του πληθωρισμού αυτή την εβδομάδα, εάν επιμείνουμε στο σχέδιό μας για μείωση του πληθωρισμού στο ήμισυ, τόνωση της οικονομίας και μείωση του χρέους, θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα».

Ο Samuel Tombs, επικεφαλής οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Pantheon Macroeconomics, δήλωσε: «Τα καλά νέα σχετικά με τα πρόσφατα επίπεδα του δημόσιου χρέους δεν τυγχάνουν μεγάλης γιορτής στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι προοπτικές για τις πληρωμές τόκων του χρέους έχουν επιδεινωθεί σημαντικά μετά την κυκλοφορία του προϋπολογισμού».

Η κυβέρνηση έχει πιεστεί από ορισμένα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος να ζητήσει φορολογικές περικοπές ενόψει των επόμενων γενικών εκλογών, αλλά ο Τόμπς δεν πιστεύει ότι η καγκελάριος θα έχει «περιθώρια για ουσιαστικές φορολογικές περικοπές».