Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα «μείνει στάσιμη», καθώς ο πληθωρισμός και η δύσκολη αγορά εργασίας επιβραδύνουν την ανάπτυξη

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα «μείνει στάσιμη», καθώς ο πληθωρισμός και η δύσκολη αγορά εργασίας επιβραδύνουν την ανάπτυξη

June 10, 2023 0 By admin

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει σε καλό δρόμο για να αποφύγει την ύφεση φέτος, αλλά η ανάπτυξη θα «μείνει στάσιμη» καθώς ο επίμονος πληθωρισμός και η σφιχτή αγορά εργασίας συνεχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομία, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (BCC).

Ο όμιλος λόμπι αύξησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη για το 2023 στο 0,3%, αλλά προειδοποίησε ότι η οικονομική δραστηριότητα «θα παραμείνει αδύναμη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Η BCC σημείωσε ότι ο πληθωρισμός παραμένει η κύρια ανησυχία για τις επιχειρήσεις. Ο όμιλος προβλέπει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) θα φτάσει στο 5 τοις εκατό για τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε σε μονοψήφια ποσοστά για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα χρόνο τον Μάιο, αλλά ξεπέρασε τις προβλέψεις μετά την άνοδο του βασικού πληθωρισμού, ο οποίος αποκλείει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Παρά τους επίμονους ρυθμούς πληθωρισμού, το BCC αύξησε τις προβλέψεις του για «υψηλές δαπάνες των νοικοκυριών και πρόσφατες αυξήσεις στις συνολικές επιχειρηματικές επενδύσεις» και δήλωσε ότι η οικονομία θα «μείνει στάσιμη» για το έτος.

«Οι τελευταίες επιχειρηματικές έρευνες της BCC δείχνουν επίσης μια ανάκαμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης καθώς οδεύουμε προς το 2023», δήλωσαν αναλυτές του ομίλου. «Παρά τη μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα, ωστόσο, τα πεισματικά υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού εξακολουθούν να επιβαρύνουν την ανάπτυξη».

Το BCC είπε ότι αναμένει τα τρία τέταρτα με ανάπτυξη 0,1 τοις εκατό και το ένα τέταρτο χωρίς ανάπτυξη — ανεβάζοντας το σύνολο για το έτος στο 0,3 τοις εκατό.

Η πρόβλεψη είναι σύμφωνη με την πρόβλεψη της Τράπεζας της Αγγλίας, αλλά είναι μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη από αυτή του Office for Budget Responsibility.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των τραπεζών θα αυξήσουν επίσης τα επιτόκια στο 4,75% το δεύτερο εξάμηνο του 2023 για να περιορίσουν τον επίμονο πληθωρισμό, προέβλεψε το BCC. Είναι πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψή του για 4,25 τοις εκατό.

Τα ποσοστά αναμένεται να μειωθούν στο 4% το 2024 και στο 3,75% το 2025.