Η Biotech Innovate που χρηματοδοτείται από το Ηνωμένο Βασίλειο επιταχύνει την παραγωγή φθηνότερων φαρμάκων και εμβολίων μετά την ανακάλυψη στον βιοϋπολογιστή

Η Biotech Innovate που χρηματοδοτείται από το Ηνωμένο Βασίλειο επιταχύνει την παραγωγή φθηνότερων φαρμάκων και εμβολίων μετά την ανακάλυψη στον βιοϋπολογιστή

June 19, 2023 0 By admin

Μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που υποστηρίζεται από την Innovate UK έκανε μια σημαντική ανακάλυψη στους βιοϋπολογιστές, επιταχύνοντας την ανάπτυξη και την κατασκευή φθηνότερων φαρμάκων και εμβολίων.

Η BiologIC Technologies, εφευρέτες του πρώτου βιοϋπολογιστή στον κόσμο, ανέπτυξε 3D-εκτυπωμένες πλατφόρμες “lab-on-a-chip” – μικροσκοπικές συσκευές που ενσωματώνουν πολλαπλές εργαστηριακές λειτουργίες σε ένα μόνο τσιπ.

Αυτά επιτρέπουν ταχύτερη, πιο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή ανάλυση βιολογικών δειγμάτων, με εφαρμογές που κυμαίνονται από δοκιμές φαρμάκων έως διαγνωστικά στο σημείο της φροντίδας.

Χάρη στο Analysis for Innovators (A4I), ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης από την Innovate UK, τον οργανισμό καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, η BiologIC μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνογνωσία και στον προηγμένο εξοπλισμό του Εθνικού Εργαστηρίου Μετρήσεων (NML) της LGC.

Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία με έδρα το Κέιμπριτζ έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στην κατανόηση του πώς τα πλαστικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην τρισδιάστατη εκτύπωση των τσιπ αλληλεπιδρούν με τις βιολογικές εφαρμογές.

Είναι πλέον σε θέση να επιδείξει μεγαλύτερη βιοσυμβατότητα και σταθερότητα του “lab-on-a-chip” του, που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές φαρμακευτικών προϊόντων και οι οργανισμοί συμβάσεων, σχεδιασμού και κατασκευής (CDMOs) μπορούν τώρα να επιταχύνουν το έργο που προηγείται της ανάπτυξης που απαιτούνται ελάχιστα βιώσιμα προϊόντα. Τελικά, αυτό οδηγεί σε γρηγορότερο χρόνο διάθεσης στην αγορά και φθηνότερα φάρμακα και εμβόλια.

Δρ Σχολιάζοντας την εμπειρία της BiologIC με το πρόγραμμα A4I, ο Colin Barker, Επικεφαλής Επιστημονικός Υπεύθυνος της BiologIC Technologies είπε: «Χωρίς πρόσβαση στα high-end analytics και, το πιο σημαντικό, η παγκόσμιας κλάσης τεχνογνωσία στο NML που παρέχεται από τη χρηματοδότηση A4I κατέστη δυνατό. Μάλλον θα χρειάζονταν αρκετά χρόνια για να καταλήξουμε στα ίδια συμπεράσματα.

«Έχουμε ήδη εφαρμόσει τις γνώσεις που αποκτήσαμε μέσω της επιχορήγησης σε πραγματικό χρόνο. Έχουμε πολλά ενεργά έργα στα οποία έχουμε εφαρμόσει άμεσα τις νέες μας γνώσεις για να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα των πελατών. Αυτή η επιχορήγηση οδήγησε άμεσα σε βελτίωση της κατανόησής μας, η οποία είχε άμεσο αντίκτυπο και μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία».

Προκειμένου η BiologIC να βοηθήσει τους πελάτες της να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν βιολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, έπρεπε πρώτα να κατανοήσει τις χημικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των τρισδιάστατων εκτυπωμένων υλικών και των βιολογικών δειγμάτων.

«Επειδή είναι τρισδιάστατα εκτυπώσιμα υλικά, είναι πολύ αντιδραστικά», εξήγησε ο Μπάρκερ. «Μέρος της αποκλειστικής τεχνογνωσίας της Biologic είναι η επεξεργασία αυτών των υλικών για να γίνουν βιοσυμβατά. Αλλά αυτή είναι μια πολύ περίπλοκη, πολύ αργή διαδικασία».

Ωστόσο, η πρωτοποριακή εταιρεία τεχνολογίας, η οποία φέρνει προϊόντα στην αγορά από το 2020, δεν διέθετε τους πόρους ή την ειδική τεχνογνωσία που απαιτείται για να μελετήσει διεξοδικά αυτές τις αλληλεπιδράσεις.

«Οι πελάτες μας προσπαθούν να παράγουν προηγμένα βιολογικά προϊόντα σε κλίμακα με ισχυρή αναπαραγωγιμότητα», πρόσθεσε ο Barker. «Η καλύτερη κατανόηση των υλικών μας μέσω της επιχορήγησης A4I μας επιτρέπει να τυποποιήσουμε και να εξορθολογίσουμε τις μεθόδους παραγωγής μας και να προσφέρουμε αναπαραγώγιμα αποτελέσματα με χαμηλότερο κόστος.

«Από τη φύση τους, τα εξατομικευμένα φάρμακα δεν προσφέρουν οικονομίες κλίμακας και οι τιμές μπορεί να ανέλθουν σε εκατομμύρια λίρες ανά ασθενή. Η πλατφόρμα BiologIC παρέχει τη μετατόπιση παραδείγματος στις τεχνολογίες αυτοματισμού που απαιτούνται για να καταστεί δυνατή η αποδιοργάνωση των οικονομιών και ο εκδημοκρατισμός της πρόσβασης σε αυτές τις νέες θεραπείες».

Η πλατφόρμα BiologIC δημιουργεί ήδη αξία για προχωρημένους προγραμματιστές σε ιστότοπους πελατών. Η ομάδα της BiologIC συνεργάζεται στενά με τους πελάτες για να δημιουργήσει εξατομικευμένες διαμορφώσεις της πλατφόρμας της για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των πελατών, όπως αυξημένη απόδοση, σταθερότητα διαδικασίας και επεκτασιμότητα.

Το Analysis for Innovators (A4I), το οποίο διευθύνεται από την Innovate UK, την υπηρεσία καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, βοηθά τις εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε έρευνα και ανάπτυξη αιχμής, δεξιότητες και τεχνογνωσία εξοπλισμού σε εννέα εθνικά κέντρα μετρήσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Η επιχορήγηση καλύπτει επίσης το σύνολο ή μέρος του κόστους του έργου.
Ο Simon Yarwood, Διευθυντής Μεταφοράς Γνώσης – Industrial Technologies, A4I στο Innovate UK KTN δήλωσε: «Ο μετασχηματισμός του BiologIC είναι μια άλλη ιστορία επιτυχίας από το A4I. Αποτελεί μια ισχυρή επίδειξη του τρόπου με τον οποίο δίνουμε τη δυνατότητα στις εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους λύνοντας δύσκολα προβλήματα τεχνικής ανάλυσης με τα οποία μπορεί να αντιμετώπιζαν εδώ και αρκετό καιρό.

«Και τους παρουσιάζουμε μερικούς μοναδικούς οργανισμούς-εταίρους, όπως η NML, που διαθέτουν δυνατότητες παγκόσμιας κλάσης και μοναδικές εγκαταστάσεις. Αυτό τους επιτρέπει να δουν τα προβλήματα από μια νέα οπτική γωνία και στη συνέχεια να βοηθήσουν στην επίλυσή τους».

Το A4I, που υπάρχει από το 2016, συγκεντρώνει εννέα εθνικά κέντρα αριστείας για μετρήσεις που αντιμετωπίζουν προκλήσεις που επηρεάζουν υπάρχουσες διαδικασίες, προϊόντα ή υπηρεσίες. Έχει υποστηρίξει περισσότερες από 250 εταιρείες σε εννέα γύρους χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα περισσότερα από 600 εκατομμύρια £ σε οφέλη για αυτές τις εταιρείες όπως: Β. αύξηση της παραγωγικότητας και του τζίρου, η μείωση των απορριμμάτων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης.