Η Dame Jayne-Anne Gadhia διαπραγματεύεται την πώληση της εφαρμογής εξοικονόμησης χρημάτων Snoop στη Vanquis

Η Dame Jayne-Anne Gadhia διαπραγματεύεται την πώληση της εφαρμογής εξοικονόμησης χρημάτων Snoop στη Vanquis

July 15, 2023 0 By admin

Μια από τις πιο εξέχουσες επιχειρηματίες της Βρετανίας, η Dame Jayne-Anne Gadhia, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για να πουλήσει την εφαρμογή αποταμίευσης της στον Vanquis Banking Group, τον καταναλωτικό δανειστή.

Η Dame Jayne-Anne θεωρείται ότι είναι κοντά σε συμφωνία με τη Vanquis – παλαιότερα γνωστή ως Provident Financial – με μια ανακοίνωση πιθανότατα τις επόμενες εβδομάδες.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Virgin Money ίδρυσε τη Snoop το 2019 με στόχο να υποστηρίξει τις προσπάθειες των καταναλωτών να εξοικονομήσουν τους λογαριασμούς των νοικοκυριών μέσω ανοιχτών τραπεζικών μεταρρυθμίσεων.

Αυτός ο στόχος έχει γίνει πιο επείγων κατά τη διάρκεια της κρίσης κόστους ζωής και η εφαρμογή Snoop φέρεται να έχει ληφθεί περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο φορές.

Ωστόσο, η οικονομική απόδοση του fintech ήταν ασαφής.

Η Dame Jayne-Anne έχει ξεκινήσει αρκετούς γύρους χρηματοδότησης για το Snoop, με επενδυτές υψηλού προφίλ όπως η Paulson & Co, κάποτε από τα πιο επιτυχημένα hedge funds της Wall Street, και άτομα όπως ο Sir Lloyd Dorfman, ο δισεκατομμυριούχος της Travelex.

Η αποτίμηση που διαπραγματευόταν η Vanquis για να πληρώσει τον Snoop ήταν αβέβαιη την Παρασκευή, αν και ένας επενδυτής εξέφρασε αμφιβολίες ότι θα ήταν κοντά στα 47 εκατομμύρια £ στα οποία είχε αποτιμηθεί η εταιρεία σε προηγούμενο γύρο χρηματοδότησης.

Ο Snoop συνεργάζεται με τραπεζίτες της Rothschild εδώ και αρκετούς μήνες σε σχέδια άντλησης νέου κεφαλαίου ή πώλησης της εταιρείας οριστικά.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τη λεγόμενη τεχνολογία “open banking” για την παρακολούθηση των δαπανών των χρηστών και την προώθηση ευκαιριών εξοικονόμησης χρημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή κέρδισε πάνω από 1 εκατομμύριο £ πέρυσι.

Η Vanquis είναι ένας λογικός αγοραστής της εταιρείας δεδομένης της εστίασής της στον δανεισμό subprime και στα δημογραφικά στοιχεία πελατών.

Πριν από δύο χρόνια, η εταιρεία έκλεισε το ζημιογόνο και υψηλού κόστους τμήμα καταναλωτικών δανείων, το οποίο περιελάμβανε το τμήμα κατ’ οίκον δανεισμού για το οποίο ήταν περισσότερο γνωστό η Provi, αφού η εταιρεία αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες.

Την Παρασκευή, οι μετοχές της Vanquis διαπραγματεύονταν περίπου στις 189,08 π.μ., δίνοντας στην εταιρεία αγοραία αξία 482 εκατομμυρίων λιρών.

Ο Snoop έλαβε ενδιαφέρον εξαγοράς πριν από τρία χρόνια, όταν το MoneySuperMarket έλαβε μια έρευνα, αλλά οι συνομιλίες δεν προχώρησαν.

Η εταιρεία της Dame Jayne-Anne υποστηρίζει ότι μπορεί να εξοικονομήσει το μέσο νοικοκυριό του Ηνωμένου Βασιλείου 1.500 £ ετησίως σε μια εποχή που οι λογαριασμοί ενέργειας και άλλα κόστη διαβίωσης έχουν αυξηθεί στα ύψη.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Virgin Money, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της HM Revenue & Customs, είπε ότι οι καταναλωτές που τιμωρούνται για την πίστη και την απάθειά τους θα εξοικονομήσουν συνολικά 12 δισεκατομμύρια λίρες.

Πρόσφατα έγινε πρόεδρος της Moneyfarm, μιας άλλης fintech που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικεύεται στη διαχείριση περιουσίας.