Η HMRC ασκεί έφεση στην υπόθεση Gary Lineker IR35

Η HMRC ασκεί έφεση στην υπόθεση Gary Lineker IR35

June 27, 2023 0 By admin

Αφού έχασε τη διαφωνία για το καθεστώς απασχόλησης του Gary Lineker, η HMRC σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο

Το First Tier Tribunal αποφάνθηκε υπέρ του Lineker τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, αφού προσβλήθηκε σε φορολογική απαίτηση από την HMRC για απλήρωτους φόρους 4,9 εκατομμυρίων λιρών που αφορούσαν κέρδη μεταξύ 2013 και 2018 από την εργασία του ως τηλεοπτικός παρουσιαστής για το BBC και το BT Sport είχε ασκήσει έφεση.

Συνολικά, η HMRC εισπράττει £3.621.735,90 σε φόρο εισοδήματος και £1.313.755,38 σε Εθνικές Ασφαλιστικές Εισφορές (NIC) από τη Lineker.

Η δίκη αφορούσε την ενδιάμεση νομοθεσία IR35 που αποσκοπούσε στην πάταξη των εργολάβων που χρεώνουν τις υπηρεσίες τους μέσω εταιρειών προσωπικών υπηρεσιών.

Η Lineker παρείχε τις υπηρεσίες της μέσω μιας συνεργασίας με την Gary Lineker Media LLP και αυτός ο τύπος συμφωνίας δεν καλύπτονταν από τους κανόνες IR35. Αν δεν αλλάξουν στη συνέχεια οι κανόνες, φαίνεται απίθανο η HMRC να κερδίσει τη διαφορά.

Μιλώντας ενώπιον του First Tier Tribunal, ο δικαστής John Brooks είπε: «Όταν ο κ. Lineker υπέγραψε το συμβόλαιο του 2013 με το BBC, το συμβόλαιο του 2015 με το BBC και το συμβόλαιο BT Sport για την παροχή των υπηρεσιών του, το έκανε ως κύριος και έτσι έκλεισε απευθείας τη σύμβαση». με το BBC και το BT Sport.

“Ως εκ τούτου, η νομοθεσία για τους μεσάζοντες δεν μπορεί να εφαρμοστεί – ισχύει μόνο όταν παρέχονται υπηρεσίες που δεν παρέχονται βάσει σύμβασης απευθείας μεταξύ του πελάτη και του εργαζομένου.” Παρέχεται συνεργασία με το BBC και την BT Sport.”