Η Hunt και οι μεγάλες τράπεζες θέλουν να μετριάσουν τα προβλήματα στεγαστικών δανείων με περίοδο χάριτος για κατασχέσεις

Η Hunt και οι μεγάλες τράπεζες θέλουν να μετριάσουν τα προβλήματα στεγαστικών δανείων με περίοδο χάριτος για κατασχέσεις

June 26, 2023 0 By admin

Οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων θα λάβουν περίοδο χάριτος πληρωμής 12 μηνών προτού οι τράπεζες αρχίσουν να ανακτούν τα σπίτια τους, ανακοίνωσε ο Τζέρεμι Χαντ μετά από μια σημαντική συνάντηση με τους δανειστές στο Νο11.

Η καγκελάριος είπε ότι οι υπουργοί ανησυχούν «ιδιαίτερα» για τους ανθρώπους που αθετούν τις πληρωμές τους ή αναγκάζονται να αλλάξουν επιχείρηση στο τέλος ενός στεγαστικού δανείου σταθερού επιτοκίου.

Ανήγγειλε μέτρα που συμφωνήθηκαν με τις τράπεζες για τον περιορισμό του σιγαστήρα πληθωρισμού και της αυξανόμενης κρίσης επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένης της 12μηνης απαγόρευσης των κατασχέσεων.

Αφού κάλεσε τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων των Barclays, Lloyds, HSBC, Natwest και Santander σε συνομιλίες κρίσης σήμερα το πρωί, ο Hunt είπε στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς ότι οι τράπεζες συμφώνησαν σε τρία «πολύ σημαντικά πράγματα».

Οι δανειολήπτες μπορούν να μιλήσουν με την τράπεζά τους ή τον δανειστή τους χωρίς αυτό να επηρεάσει το πιστωτικό αποτέλεσμά τους, είπε.

Ενώ οποιοσδήποτε μεταβαίνει σε άτοκο στεγαστικό δάνειο ή παρατείνει τη διάρκεια της υποθήκης του μπορεί να επιστρέψει σε έξι μήνες χωρίς ερωτήσεις και χωρίς επιπτώσεις στο πιστωτικό του σκορ.

Ο Χαντ είπε ότι πιστεύει ότι η κίνηση «θα δώσει στους ανθρώπους πολλή άνεση και θα τους σταματήσει να ανησυχούν μήπως μιλήσουν με τις τράπεζές τους εάν ανησυχούν για την οικονομική τους κατάσταση».

Και οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους έχουν «τουλάχιστον 12 μήνες πριν από την ανάκτηση χωρίς συναίνεση», πρόσθεσε.

Ο καγκελάριος και πρώην υπουργός Υγείας δεσμεύτηκαν επίσης ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποτελεί «ύψιστη προτεραιότητα» για τον ίδιο και τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ.

Είπε: «Είμαστε απολύτως δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε την Τράπεζα της Αγγλίας για να κάνει ό,τι χρειάζεται.» Γνωρίζουμε την πίεση που νιώθουν οι οικογένειες.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο και δεν θα χαλαρώσουμε την αποφασιστικότητά μας γιατί γνωρίζουμε ότι η εξάλειψη του υψηλού πληθωρισμού στην οικονομία μας είναι ο μόνος τρόπος για να μετριαστεί τελικά η πίεση στα οικονομικά της οικογένειας και στις επιχειρήσεις».