Η Ofcom προτείνει νέους κανόνες για τη μείωση των χρεώσεων περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας

Η Ofcom προτείνει νέους κανόνες για τη μείωση των χρεώσεων περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας

July 23, 2023 0 By admin

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πρέπει να ενημερώνουν τους χρήστες εάν θα χρεωθούν για τη χρήση του τηλεφώνου τους στο εξωτερικό σύμφωνα με νέα σχέδια από τη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Ofcom θέλει οι άνθρωποι να γνωρίζουν τις πιθανές χρεώσεις για την περιαγωγή – χρησιμοποιώντας λεπτά, SMS ή δεδομένα εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Λέγεται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους δεν γνωρίζει επί του παρόντος ότι τέτοια τέλη ισχύουν όταν ταξιδεύει.

Σύμφωνα με τα σχέδια, οι πελάτες πρέπει επίσης να ενημερώνονται για τυχόν μέτρα που μπορούν να λάβουν για τον περιορισμό των χρεώσεων περιαγωγής.

Οι ομάδες καταναλωτών λένε ότι επί του παρόντος κοστίζουν στους χρήστες τηλεφώνων του Ηνωμένου Βασιλείου πάνω από μισό δισεκατομμύριο λίρες το χρόνο.

Σύμφωνα με το Ofcom, ορισμένα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας χρεώνουν τους ανθρώπους περίπου 2 £ την ημέρα για τη χρήση του τηλεφώνου τους στο εξωτερικό.

Λέγεται ότι οι νέοι κανόνες θα αποφασιστούν το 2024 και ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα έχουν προθεσμία έξι μηνών για να τους εφαρμόσουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) απαγόρευσε τα τέλη περιαγωγής το 2017 και – παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης το προηγούμενο έτος – το καθεστώς συνέχισε να ισχύει για τους Βρετανούς που ταξιδεύουν στην ΕΕ, ενώ οι όροι της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν υπό διαπραγμάτευση.

Όταν τελικά διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία για το Brexit, δεν περιελάμβανε παράταση της απαγόρευσης της ΕΕ για τις χρεώσεις περιαγωγής για χρήστες κινητών στο Ηνωμένο Βασίλειο, πράγμα που σημαίνει ότι οι βρετανικοί φορείς εκμετάλλευσης είχαν τη δυνατότητα να τις επαναφέρουν από τον Ιανουάριο του 2021.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε επίσης να μην εισαγάγει νομοθεσία που απαιτεί από τις επιχειρήσεις να ενημερώνουν τους πελάτες τους εάν χρεώνονται χρεώσεις περιαγωγής.

Ως αποτέλεσμα, η Three, η EE και η Vodafone επανέφεραν τις χρεώσεις περιαγωγής για πελάτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ το 2022, ενώ η O2 λέει ότι οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και 25 GB δεδομένων σε ένα μήνα πριν χρεωθούν.

“Απίστευτα ακριβό”

Ο ειδικός της Uswitch για κινητά, Ernest Doku, δήλωσε ότι ο ιστότοπος σύγκρισης “υποστηρίζει σθεναρά την πρόταση της Ofcom”.

«Δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία νομική προστασία για τους καταναλωτές όταν χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους στο εξωτερικό για κλήσεις, γραπτά μηνύματα ή χρήση δεδομένων», είπε.

«Αυτές τις μέρες, το κόστος περιαγωγής μπορεί να είναι απίστευτα υψηλό και οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι σε μια στιγμή που ένας βαρύς, απροσδόκητος λογαριασμός θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου επλήγησαν με 539 εκατομμύρια £ σε απροσδόκητες χρεώσεις περιαγωγής μόνο πέρυσι».

Η Ofcom θέλει επίσης οι επιχειρήσεις να ενημερώνουν τους χρήστες πότε μπορεί να αντιμετωπίσουν αυτό που είναι γνωστό ως “ακουσία περιαγωγή” – όταν ένας πελάτης που χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του στο Ηνωμένο Βασίλειο συνδέεται σε ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας από άλλη χώρα.

Αν και είναι ασυνήθιστο για τους περισσότερους ανθρώπους στην ηπειρωτική Βρετανία, οι άνθρωποι στη Βόρεια Ιρλανδία – ειδικά γύρω από τα σύνορα – μπορούν να συνδεθούν σε δίκτυα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ενώ ορισμένοι στη νότια ακτή συνδέονται περιστασιακά σε ένα δίκτυο στη Γαλλία.

Έρευνα του Συμβουλίου Καταναλωτών για τη Βόρεια Ιρλανδία διαπίστωσε ότι το 22% των πελατών στη χώρα βίωσαν ακούσια περιαγωγή.

Η Ofcom έχει προτείνει την εισαγωγή συγκεκριμένων τιμολογίων ή ακόμη και την εξαναγκασμό των δικτύων «να αντιμετωπίζουν τη χρήση κινητής τηλεφωνίας στην Ιρλανδία με τον ίδιο τρόπο όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο». Είπε ότι ορισμένα δίκτυα το κάνουν αυτήν τη στιγμή.

«Αυτές οι ειδοποιήσεις θα σήμαιναν ότι ανεξάρτητα από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας, δεν θα μείνετε στο σκοτάδι σχετικά με τις χρεώσεις περιαγωγής που θα επιβαρυνθείτε και ποια βήματα μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τις δαπάνες σας», δήλωσε η Cristina Luna-Esteban, διευθύντρια προστασίας καταναλωτών τηλεπικοινωνιών της Ofcom.