Η Sunak προσφέρει σε εκατομμύρια εργαζόμενους του δημόσιου τομέα αύξηση μισθού 6%.

Η Sunak προσφέρει σε εκατομμύρια εργαζόμενους του δημόσιου τομέα αύξηση μισθού 6%.

July 16, 2023 0 By admin

Εκατομμύρια εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα λάβουν αύξηση μισθών κατά τουλάχιστον 6%, αλλά οι κρατικές υπηρεσίες έχουν διαταχθεί να χρηματοδοτήσουν την αύξηση από τους υπάρχοντες προϋπολογισμούς.

Οι αστυνομικοί, οι νέοι γιατροί και οι δάσκαλοι στην Αγγλία θα ωφελούνταν εάν ο Rishi Sunak αποδεχόταν όλες τις συστάσεις των ανεξάρτητων οργάνων αναθεώρησης των μισθών.

Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή στα τμήματα του Γουάιτχολ να προβούν σε μια σειρά ενεργειών για να «εκ νέου ιεράρχηση» των προϋπολογισμών τους.

Η υψηλότερη αύξηση μισθών, 7%, πηγαίνει στους αστυνομικούς, η οποία χρηματοδοτείται εν μέρει από το Υπουργείο Εσωτερικών, αυξάνοντας το κόστος των θεωρήσεων εργασίας και σπουδών.

Ενώ τα εκατομμύρια προσφέρονται τουλάχιστον 6%, άλλα όχι. Η περικοπή των προσλήψεων του Υπουργείου Άμυνας έως το 2025 θα χρησιμοποιηθεί για να εξασφαλιστεί αύξηση μισθών 5% για το στρατιωτικό προσωπικό.

Το Συμπλήρωμα Υγείας Μεταναστών, ένα τέλος για τους αλλοδαπούς για πρόσβαση στο NHS, επιβάλλεται για την κάλυψη του λογαριασμού για το επιπλέον 6% των μισθών των νέων γιατρών.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζον Γκλεν είπε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας θα τροποποιηθεί για να δώσει στους δασκάλους αύξηση 6,5%. Είπε ότι οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής θα προστατεύονται και ότι 525 εκατομμύρια λίρες θα διατεθούν κατά το τρέχον οικονομικό έτος, με άλλα 900 εκατομμύρια £ να ακολουθήσουν το επόμενο έτος.

Καθώς ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η αύξηση των μισθών στον δημόσιο τομέα θα μπορούσε να παρατείνει τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό, ο Γκλεν τόνισε σε δήλωσή του στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη ότι η κατανομή των μισθών είναι «υπεύθυνη».

Υποστήριξε ότι τα ποσά δεν θα τροφοδοτούσαν τον πληθωρισμό και αντανακλούσαν την επιθυμία της κυβέρνησης να σεβαστεί τα όργανα αναθεώρησης των μισθών «επειδή είμαστε περήφανοι για τους αξιωματούχους μας παγκόσμιας κλάσης».

Ο πληθωρισμός ήταν 8,7% τον Μάιο και ο βασικός πληθωρισμός αυξήθηκε 7,1% τους τελευταίους 12 μήνες – το υψηλότερο των τελευταίων 30 ετών.

Το Υπουργείο Οικονομικών έκανε λάθος σε περαιτέρω δανεισμό και ο Γκλεν είπε ότι «δεν ήταν δίκαιο ή οικονομικά προσιτό» να δοθούν διψήφια μπόνους αμοιβής.

Ο προϋπολογισμός περιελάμβανε μπόνους μισθών 3,5%, που σημαίνει ότι το συνολικό ποσό που χρειάζονται οι κρατικές υπηρεσίες για να βρουν ή να βρουν αποτελεσματικότητες για τη μείωση του κόστους είναι μεταξύ 3 και 5 δισεκατομμυρίων λιρών.

Τα εκπαιδευτικά σωματεία καλωσόρισαν τη μισθοδοσία. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, ανέφεραν ότι θα το υποβάλουν στα μέλη με σύσταση για αποδοχή και θα επιτρέψουν σε «δάσκαλους και διευθυντές σχολείων να ματαιώσουν την απεργία».

Σε ευπρόσδεκτες ειδήσεις για το Νο. 10, ηγέτες από την Εθνική Ένωση Εκπαίδευσης, την Ένωση Ηγετών Σχολείων και Κολλεγίων, την Εθνική Ένωση Διευθυντών Καθηγητών και το NASUWT δήλωσαν ότι ελπίζουν να «ξαναρχίσουν τις κανονικές σχέσεις με την κυβέρνηση».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τζέρεμι Χαντ είπε ότι η παροχή “στερεών χρημάτων” ήταν η κύρια εστίαση της κυβέρνησης. Μιλώντας στο Mansion House, η Καγκελάριος είπε: «Αυτό σημαίνει να λαμβάνουμε υπεύθυνες αποφάσεις για τα δημόσια οικονομικά, συμπεριλαμβανομένων των μισθών του δημόσιου τομέα, επειδή ο περισσότερος δανεισμός είναι εγγενώς πληθωριστικός».

«Σημαίνει να αναγνωρίσουμε ότι η μείωση του πληθωρισμού βάζει περισσότερα χρήματα στις τσέπες των ανθρώπων από οποιαδήποτε φορολογική μείωση. Και σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος αποθαρρύνει τις επενδύσεις και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών».

Ο Σουνάκ ήταν εξίσου αυστηρός για τη μη περαιτέρω αύξηση του εθνικού χρέους όταν ρωτήθηκε για την απόφαση για τους μισθούς του δημόσιου τομέα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός είπε: «Όλοι γνωρίζουν το οικονομικό πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις, ειδικά όταν πρόκειται να μην δανειστούμε περισσότερο, λαμβάνονται υπεύθυνα για να μην Δεν θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, δεν θα τον επιδεινώσει ή θα τον παρατείνει».