Η Wrightbus εξασφαλίζει χρηματοδότηση £50 εκατομμυρίων UKEF για την ενίσχυση των πράσινων εξαγωγών

Η Wrightbus εξασφαλίζει χρηματοδότηση £50 εκατομμυρίων UKEF για την ενίσχυση των πράσινων εξαγωγών

June 11, 2023 0 By admin

Μια εγγύηση από το UK Export Finance (UKEF) παρείχε στον κατασκευαστή λεωφορείων Wrightbus με έδρα τη Βόρεια Ιρλανδία χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων λιρών για τη στήριξη της φιλόδοξης εξαγωγικής στρατηγικής της.

Με αυτήν την Εγγύηση Ανάπτυξης Εξαγωγών, η Βρετανική Υπηρεσία Εξαγωγικών Πιστώσεων εγγυάται το 80 τοις εκατό του δανείου από την Barclays Bank.

Αυτή η χρηματοδότηση βασίζεται σε προηγούμενες Κυβερνητική υποστήριξη Ανακοινώθηκε πέρυσι, αυτό συμβάλλει στην επίτευξη της προτεραιότητας του πρωθυπουργού για διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης. Η ανάπτυξη θα προσφέρει στη Wrightbus σημαντική υποστήριξη κεφαλαίου κίνησης και έναν πιο ευέλικτο τρόπο κατανομής των κεφαλαίων για την υποστήριξη των επιχειρηματικών της αναγκών.

Αυτό θα επιτρέψει στη Wrightbus να αποστέλλει παραγγελίες σε νέες αγορές όπως η Γερμανία και η Βόρεια Αμερική, καθώς και πρόσθετες παραγγελίες σε υπάρχουσες αγορές όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.

Η ανακοίνωση έρχεται μια εβδομάδα αφότου ο Υπουργός Επενδύσεων Λόρδος Τζόνσον επισκέφθηκε τον χώρο του Wrightbus στην Ballymena, στην κομητεία Antrim, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επίσκεψης στη Βόρεια Ιρλανδία. Εκεί συνάντησε επενδυτές και ηγέτες επιχειρήσεων ενόψει της Επενδυτικής Συνόδου Κορυφής της Βόρειας Ιρλανδίας αργότερα μέσα στο έτος.

Ο Υπουργός Επενδύσεων Λόρδος Τζόνσον είπε: «Η Wrightbus είναι ένα φανταστικό παράδειγμα μιας βρετανικής εταιρείας που κεφαλαιοποιεί τις τεράστιες ευκαιρίες εξαγωγών σε όλο τον κόσμο και δεσμεύεται για καθαρή ανάπτυξη.» Η υποστήριξη της Wrightbus από το UK Export Finance θα δώσει μεγάλη ώθηση στο εξαγωγικό της ταξίδι και θα βοηθήσει την εταιρεία δημιουργεί περισσότερη τοπική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

«Θα αξιοποιήσουμε αυτήν την επιτυχία στη Σύνοδο Κορυφής Επενδύσεων στη Βόρεια Ιρλανδία το φθινόπωρο. Θα λειτουργήσει ως καταλύτης για να διασφαλίσει περισσότερες επενδύσεις, να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και να δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερες εταιρείες να κεφαλαιοποιήσουν τις ευκαιρίες εξαγωγών».

Η εταιρεία πραγματοποίησε το 27% των πωλήσεών της από εξαγωγές το 2022 και στοχεύει να το αυξήσει σχεδόν κατά το ένα πέμπτο μέχρι το τέλος του 2023, χάρη επίσης στην υποστήριξη της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Για να επιτρέψει αυτή την ανάπτυξη, η Wrightbus σχεδιάζει να διπλασιάσει το εργατικό δυναμικό της έως το 2026 και να δημιουργήσει 1.000 νέες πράσινες θέσεις εργασίας, με τις περισσότερες θέσεις εργασίας να βασίζονται στο κέντρο της εταιρείας στο Ballymena.

Τα λεωφορεία της εταιρείας με υδρογόνο και μηδενικές εκπομπές άνθρακα έχουν μεγάλη ζήτηση σε όλο τον κόσμο. Μέχρι το τέλος του 2023, θα παραδοθούν πάνω από 600 λεωφορεία όλων των τύπων, από 450 πέρυσι. Με 100 λεωφορεία, η Wrightbus διαθέτει πλέον τον μεγαλύτερο στόλο υδρογόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Jean-Marc Gales, Διευθύνων Σύμβουλος της Wrightbus, δήλωσε: «Η υποστήριξη της UKEF και της Barclays ήταν θεμελιώδης για την ανάπτυξη της Wrightbus. Τα ευέλικτα προϊόντα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εταιρείας μας, η οποία αναπτύσσεται εκθετικά και απαιτεί οικονομικά περιθώρια.

«Ανυπομονούμε για την επόμενη φάση μας και συνεργαζόμαστε με την Ballymena και την ευρύτερη κοινότητα της Βόρειας Ιρλανδίας για να φέρουμε την καινοτόμο βρετανική τεχνολογία στην παγκόσμια αγορά».

Ο James Binns, Παγκόσμιος Επικεφαλής Εμπορίου και Κεφαλαίου Κίνησης της Barclays, δήλωσε: «Η Barclays είναι περήφανη που συνεργάζεται με την UKEF για να δώσει στις βρετανικές εταιρείες ένα ανταγωνιστικό εξαγωγικό πλεονέκτημα».

«Αυτή η νέα χρηματοδότηση βασίζεται στην προηγούμενη υποστήριξή μας για τη Wrightbus και παρέχει κρίσιμη ευελιξία που θα επιτρέψει τη συνεχή ανάπτυξη των εξαγωγών και της εγχώριας ανάπτυξης και θα συνεχίσει την κρίσιμη στροφή προς τις πωλήσεις μηδενικών εκπομπών».

Με έδρα την κομητεία Antrim της Βόρειας Ιρλανδίας, η Wrightbus παρουσίασε το πρώτο διώροφο λεωφορείο στον κόσμο που κινείται με υδρογόνο το 2020 και επίσης κατασκευάζει και εξάγει ηλεκτροκίνητα μονώροφα και διώροφα λεωφορεία. Η εταιρεία στοχεύει να παράγει 3.000 λεωφορεία μηδενικών εκπομπών έως το 2024, αντιπροσωπεύοντας το 10% του συνολικού στόλου του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Wrightbus έλαβε επιπλέον 12 εκατομμύρια £ σε κοινή χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και τη βιομηχανία τον περασμένο μήνα.