Κόστισε σχεδόν 40 δισεκατομμύρια λίρες για να κρατήσει χαμηλούς λογαριασμούς ενέργειας στη Βρετανία κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Κόστισε σχεδόν 40 δισεκατομμύρια λίρες για να κρατήσει χαμηλούς λογαριασμούς ενέργειας στη Βρετανία κατά τη διάρκεια του χειμώνα

June 10, 2023 0 By admin

Το κόστος για το Ηνωμένο Βασίλειο από τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά τους χειμερινούς μήνες ήταν σχεδόν 40 δισεκατομμύρια λίρες, δείχνουν οι πρώτοι επίσημοι λογαριασμοί της κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει το τελικό κόστος συγκράτησης των λογαριασμών ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου σε 39,3 δισεκατομμύρια £ μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Μαρτίου 2023, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ώθησε τις τιμές της αγοράς ενέργειας σε υψηλά ρεκόρ.

Η άνευ προηγουμένου αύξηση του ενεργειακού κόστους χονδρικής έχει αναγκάσει την κυβέρνηση στη μεγαλύτερη περικοπή των ενεργειακών λογαριασμών της, κοστίζοντας στο δημόσιο ταμείο περίπου 2.500 λίρες κάθε δευτερόλεπτο από τον Οκτώβριο, ανέφερε.

Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών υπερτριπλασιάστηκαν σε ένα χρόνο, φτάνοντας τον ετήσιο μέσο όρο των £4.300 το πρώτο τρίμηνο. Σε απάντηση, η κυβέρνηση δαπάνησε 21 δισεκατομμύρια £ για να περιορίσει τον μέσο λογαριασμό διπλού καυσίμου στα 2.500 £ μέσω της εγγύησης της τιμής της ενέργειας. Άλλα 12 δισεκατομμύρια £ δαπανήθηκαν δίνοντας σε κάθε νοικοκυριό έκπτωση 400 £, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος.

Το Εθνικό Γραφείο Ελέγχου (NAO) επέκρινε τους κανονισμούς για την παροχή υποστήριξης σε εκατομμύρια νοικοκυριά που εξακολουθούν να μπορούν να αντέξουν οικονομικά τους λογαριασμούς ενέργειας τους. Το NAO είχε προβλέψει ότι τα σχέδια στήριξης της κυβέρνησης θα κοστίσουν 69 δισεκατομμύρια λίρες, αλλά η πτώση των τιμών στην αγορά μείωσε το κόστος των προγραμμάτων.

Το Υπουργείο Οικονομικών δαπάνησε επίσης 5,5 δισεκατομμύρια λίρες για το πρόγραμμα ελάφρυνσης των λογαριασμών ενέργειας το χειμώνα, το οποίο έδωσε έκπτωση σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου τομέα, όπως σχολεία και νοσοκομεία, μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου.

Η κυβέρνηση έχει περιορίσει σοβαρά την υποστήριξή της καθώς οι τιμές της αγοράς ενέργειας έχουν πέσει από τα υψηλά τους πέρυσι. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι τιμές της αγοράς θα μπορούσαν να παραμείνουν πολύ πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αφήνοντας 6,5 εκατομμύρια νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια.

Οι λογαριασμοί των νοικοκυριών προστατεύονται πλέον από ένα ανώτατο όριο τιμής που έχει ορίσει η ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem, το οποίο ισοδυναμεί με 2.074 £ για την ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ενός τυπικού νοικοκυριού από τον Ιούλιο, η οποία εξακολουθεί να είναι διπλάσια από ό,τι πριν αρχίσει να αυξάνεται η αγορά ενέργειας.

Οι υπουργοί έχουν αντικαταστήσει την κυβερνητική εγγύηση για την τιμή της ενέργειας και τις εφάπαξ επιχορηγήσεις των 400 λιρών με μια σειρά πληρωμών για τους πιο ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένης πληρωμής 900 λιρών για όσους λαμβάνουν επιδόματα δοκιμών πόρων, 300 £ για τους συνταξιούχους και μια πρόσθετη πληρωμή ανάλογη. των 900 £ 150 £ για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ωστόσο, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, περίπου 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά που ζουν σε σοβαρή φτώχεια καυσίμων αναμένεται να χάσουν επιπλέον βοήθεια επειδή δεν είναι εγγεγραμμένα για να λάβουν ορισμένα επιδόματα. Αυτά τα νοικοκυριά περιλαμβάνουν περίπου 688.000 οικογένειες με παιδιά που πλήττονται από τη φτώχεια καυσίμων.

Ο κανόνας για την ελάφρυνση των εταιρικών λογαριασμών έχει αντικατασταθεί από έναν πολύ λιγότερο γενναιόδωρο κανόνα που προκαλεί χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις να φοβούνται ότι θα μπορούσαν να καταρρεύσουν πριν από τον επόμενο χειμώνα.

Τα άλλα προγράμματα ενεργειακής στήριξης της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης για νοικοκυριά εκτός δικτύου και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα, ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο λίρες τον περασμένο χειμώνα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.