Λιγότερο από το ένα τέταρτο των Βρετανών έχουν περάσει αυτό το τεστ οικονομικών γνώσεων

Λιγότερο από το ένα τέταρτο των Βρετανών έχουν περάσει αυτό το τεστ οικονομικών γνώσεων

July 3, 2023 0 By admin

Η κρίση κόστους ζωής έχει καταστήσει ακόμη πιο σημαντικό να κατανοήσουμε τις λεπτομέρειες των προσωπικών μας οικονομικών.

Ωστόσο, δεδομένης της μπερδεμένης ορολογίας στον κόσμο των οικονομικών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί από εμάς νιώθουμε τακτικά καταβεβλημένοι.

Για να μάθετε πόσα πραγματικά γνωρίζουν οι Βρετανοί για τα οικονομικά τους, το Shepherds Friendly ερεύνησε 2.000 καταναλωτές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με ISA, επενδύσεις και γενικά προσωπικά οικονομικά.

Μόλις το 27% των Βρετανών έχει περάσει το τεστ χρηματοοικονομικής παιδείας, που σημαίνει ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα έχουν προβλήματα χρηματοοικονομικής παιδείας

Το Shepherds Friendly ερεύνησε το Ηνωμένο Βασίλειο για ζητήματα που σχετίζονται με ISA, επενδύσεις και γενικά προσωπικά οικονομικά και διαπίστωσε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των ανθρώπων δυσκολεύονταν με βασικές οικονομικές δεξιότητες και μόνο το 27% των ερωτηθέντων απάντησαν σωστές τις μισές ή περισσότερες ερωτήσεις του κουίζ.

Αναλύοντας αυτό ανά θέμα, μπορεί να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες είπαν ότι γνώριζαν τα περισσότερα για τις επενδύσεις, ακολουθούμενοι από ISA και γενικά προσωπικά οικονομικά. Καθώς η επένδυση γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και προσιτός τρόπος για την οικοδόμηση πλούτου, αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι Βρετανοί είναι οι πιο ενημερωμένοι σε αυτόν τον τομέα.

Το κουίζ διαπίστωσε επίσης ότι οι άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο ενημερωμένοι οικονομικά από τις γυναίκες: το 31% πήρε τις μισές ή περισσότερες από τις ερωτήσεις σωστές, σε σύγκριση με μόλις 24% των γυναικών. Εν τω μεταξύ, τα άτομα άνω των 55 ετών είχαν καλύτερες επιδόσεις στο κουίζ (35%), ενώ τα άτομα ηλικίας 18-24 ετών είχαν τη χειρότερη (17%).

Οι κάτοικοι του Σαουθάμπτον είναι οι πιο μορφωμένοι οικονομικά στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι Βρετανοί στο Σαουθάμπτον αποδείχθηκαν οι πιο έμπειροι οικονομικά Βρετανοί: το 38% απάντησε σωστά τις ερωτήσεις του κουίζ. Η Σαουθάμπτον ακολουθεί η Κάρντιφ στη δεύτερη θέση και η Λίβερπουλ στην τρίτη θέση.

Εν τω μεταξύ, η Γλασκώβη αναδείχθηκε ως η λιγότερο γραμμένη οικονομικά πόλη, με μόλις το 16% των ερωτηθέντων να απαντά σωστά στις ερωτήσεις του κουίζ μας. Αυτή την πόλη ακολουθούν το Σέφιλντ και το Μπέλφαστ

Μόνο ένας στους τρεις Βρετανούς τοποθετεί τις αποταμιεύσεις του σε λογαριασμό ISA, με περισσότερο από το ένα τέταρτο να διατηρεί τις αποταμιεύσεις του σε τρεχούμενο λογαριασμό

Με τους ISA να είναι ένας από τους τομείς με τις λιγότερο γνώσεις των Βρετανών, η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο ένας στους τρεις επενδύει τις αποταμιεύσεις του σε ISA, με τους νέους 18-24 ετών να είναι λιγότερο πιθανό να το κάνουν. Πάνω από τα δύο πέμπτα επενδύουν πλέον τις αποταμιεύσεις τους σε άλλους τύπους λογαριασμών ταμιευτηρίου.

Συγκλονίζει το γεγονός ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο παραδέχονται ότι κρατούν τις αποταμιεύσεις τους σε λογαριασμό όψεως χωρίς να κερδίζουν τόκο.

Η Generation Z λαμβάνει πληροφορίες για θέματα προσωπικών οικονομικών κυρίως από το TikTok, με το ένα τέταρτο να χρησιμοποιεί την εφαρμογή ως οδηγό

Ενώ η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι Βρετανοί λαμβάνουν τις περισσότερες από τις προσωπικές τους πληροφορίες για τα οικονομικά από τις τράπεζές τους, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Gen Z παίρνει τις περισσότερες από τις προσωπικές τους πληροφορίες για τα οικονομικά από το TikTok.

Οι τηλεοπτικές εκπομπές (π.χ. το Martin Lewis Money Show) είναι πλέον ο δεύτερος πιο δημοφιλής τρόπος για τους Βρετανούς να συλλέγουν πληροφορίες για τα προσωπικά οικονομικά και ο πιο συνηθισμένος τρόπος για άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω να ενημερωθούν για θέματα που σχετίζονται με τα χρήματα.

Ο Derence Lee, Chief Finance Officer στο Shepherds Friendly, λέει: «Το να αφιερώνουμε χρόνο για να κατανοήσουμε τα προσωπικά μας οικονομικά και να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιούμε μεθόδους για την ανάπτυξη και την προστασία των αποταμιεύσεών μας δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό».

«Η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχουν τομείς των προσωπικών οικονομικών με τους οποίους πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται. Συγκεκριμένα, διαπιστώσαμε ότι τα άτομα δεν είχαν εμπιστοσύνη στις γνώσεις τους για τα ISA. Είτε δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ πριν αποταμιεύσετε είτε αγωνίζεστε να επιτύχετε έναν ρεαλιστικό στόχο αποταμίευσης, υπάρχουν απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να επεκτείνετε τα προσωπικά σας οικονομικά χωρίς να αισθάνεστε καταπονημένοι. Στο Shepherds Friendly είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε καλύτερα και να αυξήσετε τις προσωπικές σας αποταμιεύσεις παρέχοντας μια σειρά από ISA ανάλογα με τους στόχους αποταμίευσης σας.»

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.shepherdsFriendly.co.uk/resources/money-literacy-test/