Λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τα απροσδόκητα φορολογικά έσοδα είναι πιθανό να μειωθούν κατά 40%.

Λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τα απροσδόκητα φορολογικά έσοδα είναι πιθανό να μειωθούν κατά 40%.

June 27, 2023 0 By admin

Η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε τεράστια πτώση των απροσδόκητων φορολογικών εσόδων του κράτους.

Το Energy Profits Levy, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, αύξησε τον υφιστάμενο φόρο στα κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, παρατείνοντας την προθεσμία του έως το 2028. Ο καγκελάριος Jeremy Hunt εκτίμησε ότι θα αποφέρει έσοδα έως και 41,6 δισεκατομμύρια λίρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών τον Μάρτιο, οι εκτιμώμενες φορολογικές εισπράξεις έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 40 τοις εκατό στα 26 δισεκατομμύρια λίρες.
Αυτό αντανακλά την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η οποία με τη σειρά της πλήττει τα έσοδα των παραγωγών. Οι τιμές του φυσικού αερίου χονδρικής είναι σχεδόν 90 τοις εκατό χαμηλότερες από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί από 130 δολάρια σε 75 δολάρια το βαρέλι.

Αν και η κυβέρνηση αναμένει λιγότερα έσοδα από την εισφορά, η απώλεια θα αντισταθμιστεί από εκτιμώμενη πτώση 22 δισεκατομμυρίων λιρών στο κόστος των προγραμμάτων ενεργειακής στήριξης.

Το Office for Budgetary Responsibility πιστεύει ότι τα δύο προγράμματα αναμένεται να κοστίσουν 34,2 δισ. £ σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση των 56 δισ. λιρών.

Σύμφωνα με προτάσεις που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Hunt εισήγαγε κατώτατο όριο τιμής 71,40 δολαρίων ανά βαρέλι και 54 πένες ανά βαρέλι, γεγονός που εξαλείφει τον απροσδόκητο φόρο.

Το κατώτατο όριο τιμών τίθεται σε ισχύ μόνο εάν οι τιμές πέσουν κάτω από ένα όριο για τουλάχιστον έξι μήνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της κυβέρνησης, αυτό δεν θα συμβεί μέχρι τον Μάρτιο του 2028, όταν ούτως ή άλλως θα πρέπει να λήξει η εισφορά.

Ο Gilad Myerson, διευθύνων σύμβουλος της Ithaca Energy, δήλωσε στο BBC σήμερα το πρωί ότι η πιθανότητα μιας τέτοιας πτώσης ήταν “εξαιρετικά απομακρυσμένη” μετά τη μετατόπιση της ζήτησης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Το φορολογικό σύστημα αλλάζει συνεχώς και είναι πολύ δύσκολο να επενδύσεις μεγάλα ποσά κεφαλαίου αν δεν ξέρεις τι είδους απόδοση λαμβάνεις».

Είπε ότι η Ιθάκη, η οποία κατέχει μερίδια σε έξι από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας, εξετάζει επενδύσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ