
Μια νέα ματιά στη συμπεριφορά των καταναλωτών Gen Z και Millennial
July 5, 2023Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι συμπεριφορές, οι συμπεριφορές και οι προτιμήσεις αγορών μεταξύ του Gen Z και των Millennials δεν είναι τόσο διαφορετικές όσο συχνά τις απεικονίζουν τα μέσα ενημέρωσης.
Στην πραγματικότητα, και οι δύο ομάδες έχουν πολύ παρόμοια καταναλωτικά πρότυπα και προτιμήσεις.
Και οι δύο γενιές έδειξαν σαφή προτίμηση για σύντομο, κατανοητό περιεχόμενο βίντεο όπως το Instagram Reels και το TikTok. Η καθημερινή κατανάλωση βίντεο βρέθηκε να είναι συνεπής μεταξύ των δύο γενεών: το 46% των ερωτηθέντων παρακολουθούσε αυτές τις πλατφόρμες καθημερινά και το 66% αλληλεπιδρούσε μαζί τους καθημερινά ή κάθε λίγες μέρες. Για νέες ή μικρές επιχειρήσεις, υπάρχει ήδη μια τεράστια ευκαιρία για ανακάλυψη προϊόντων: το 21% των millennials και το 14% της Gen Z λένε ότι συχνά αγοράζουν από επωνυμίες για τις οποίες δεν έχουν ακούσει ποτέ λόγω μιας σύστασης μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό υποδηλώνει ότι οι millennials βασίζονται εξίσου, αν όχι περισσότερο, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως πηγή για συστάσεις για αγορές.
Η μελέτη δείχνει ότι τόσο το Gen Z όσο και οι Millennials εστιάζουν έντονα στην ευημερία και στη βελτίωση του τρόπου ζωής τους, με την κοινωνική αντίληψη και την εικόνα να παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή τους. Συγκεκριμένα, η μόδα, το μακιγιάζ, το φαγητό, η μαγειρική και η φυσική κατάσταση αναδείχθηκαν ως οι κορυφαίες κατηγορίες για τις οποίες και οι δύο ομάδες χρησιμοποιούν το IG-Reels και το TikTok ως κύρια πηγή πληροφοριών.
Όσον αφορά τη διάρκεια του ψηφιακού περιεχομένου, οι διαφορετικοί τύποι μέσων έχουν διαφορετική εμβέλεια προσοχής. Τα δεδομένα έδειξαν ότι η ψυχαγωγία/ροές και η ζωντανή ροή αθλητικών έχουν την υψηλότερη ανοχή για μεγαλύτερη προβολή, ενώ οι διαφημίσεις και οι κριτικές έχουν το μικρότερο χρονικό διάστημα.
Η έρευνα ανέδειξε μια προτίμηση για τη χρησιμότητα έναντι της επωνυμίας, μια τάση που είναι πιο έντονη στην κοόρτη της χιλιετίας. Το 75% των Millennials και το 60% των ερωτηθέντων Gen Z συμφώνησαν: «Δεν έχω πρόβλημα να αλλάξω επωνυμίες αν πιστεύω ότι είναι καλύτερη επιλογή για μένα». Πάνω από το 50% και των δύο ομάδων συμφώνησαν επίσης ότι θα ήθελαν να αγοράσουν επωνυμίες παρά πληρώνοντας το πλήρες τίμημα για τη γνήσια μάρκα.
Επιπλέον, οι ηθικοί παράγοντες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη δέσμευση της επωνυμίας. Σε σύγκριση με το Gen Z, ένα υψηλότερο ποσοστό των Millennials δήλωσε ότι θα σταματούσε να αγοράζει από μια μάρκα εάν το θεωρούσαν ανήθικο.
Η Adelynne Chao, Ιδρύτρια της Untold Insights, σχολιάζει τα ευρήματα: «Η έρευνά μας έχει τονίσει τη σημασία της κατανόησης των διαφοροποιημένων συμπεριφορών αυτών των γενεών με επιρροή. Αν και υπάρχουν διαφορές, οι ομοιότητες είναι εντυπωσιακές και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις. Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ να επικεντρωθούν στην αυθεντικότητα, την ευκολία και την κοινωνικά συνειδητή επωνυμία, καθώς αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν βαθιά τις συμπεριφορές των καταναλωτών τόσο για τη Gen Z όσο και για τους Millennials».
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ενώ υπάρχουν ανεπαίσθητες διαφορές στις καταναλωτικές συνήθειες του Gen Z και των Millennials, αυτές οι δύο γενιές μοιράζονται πολλά αλληλοκαλυπτόμενα χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα. Ενθαρρύνει τις εταιρείες να αναγνωρίσουν αυτές τις ομοιότητες για να δημιουργήσουν στρατηγικές μάρκετινγκ που θα έχουν απήχηση και στις δύο γενιές και θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη επιτυχία και ανάπτυξη στη σημερινή συνεχώς εξελισσόμενη αγορά.