Μικρή αύξηση των γυναικών μελών του διοικητικού συμβουλίου του FTSE, αλλά μόνο το ένα δέκατο των ανώτερων στελεχών της εταιρείας είναι γυναίκες

Μικρή αύξηση των γυναικών μελών του διοικητικού συμβουλίου του FTSE, αλλά μόνο το ένα δέκατο των ανώτερων στελεχών της εταιρείας είναι γυναίκες

June 15, 2023 0 By admin

Η έρευνα δείχνει ότι οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν βελτιώσει το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια τους, αλλά τα δύο πέμπτα των εταιρειών του FTSE 100 εξακολουθούν να μην έχουν γυναίκα σε καμία από τις τέσσερις κορυφαίες διοικητικές θέσεις τους.

Η ανάλυση των δεδομένων του Companies House δείχνει ότι το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο FTSE έχει αυξηθεί από 36% σε 40% τον περασμένο χρόνο.

Ωστόσο, ο αριθμός των γυναικών προϊσταμένων έχει μείνει στάσιμος, με αποτέλεσμα μόνο το ένα δέκατο των διοικητικών θέσεων να κατέχουν γυναίκες, με εξαίρεση τις γραμματείς εταιρειών. Το θετικό είναι ότι ο αριθμός των εταιρειών με μέλη του διοικητικού συμβουλίου αποκλειστικά άνδρες έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σε μόλις τέσσερις.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Αρχής Οικονομικής Συμπεριφοράς, οι γυναίκες πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 40% του διοικητικού συμβουλίου μιας εταιρείας και τουλάχιστον μία από τις ανώτερες θέσεις του διοικητικού συμβουλίου -πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος, οικονομικός διευθυντής ή ανώτερος ανεξάρτητος διευθυντής- θα πρέπει να είναι κρατείται από μια γυναίκα.

Έρευνα από την ομάδα εκστρατειών Women on Boards διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των εταιρειών του FTSE 100 (19%) υπολείπονται του στόχου του 40% της FCA. Αυτές περιλαμβάνουν τους λιανοπωλητές Frasers Group και Ocado, τον εξορύκτη Rio Tinto και την ασφαλιστική εταιρεία Hiscox.

Από τις εταιρείες FTSE 250, το 36% έχει αποτύχει και το 41% ​​από τις μικρότερες εταιρείες που είναι εισηγμένες στον FTSE. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο AIM δεν έχουν ακόμη επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Περαιτέρω ανάλυση από το Women on Boards δείχνει ότι 40 εταιρείες του FTSE 100 υστερούν στον στόχο της FCA να έχουν μια γυναίκα σε μία από τις τέσσερις πρώτες θέσεις τους.

Η Fiona Hathorn, Chief Executive of Women on Boards, δήλωσε: «Από τότε που ξεκινήσαμε αυτές τις εκθέσεις πριν από τρία χρόνια, ήμασταν ικανοποιημένοι με την πρόοδο που σημειώθηκε στις γυναίκες μη εκτελεστικές διευθύνσεις εκτός του FTSE 350». [the FTSE 100 and 250 combined]αλλά το να υπάρχουν γυναίκες σε μη εκτελεστικές θέσεις δεν αρκεί για να έχει αντίκτυπο σε επίπεδο ανώτατων στελεχών… Δεν έχουμε την ισχυρή φωνή των γυναικών στο διοικητικό συμβούλιο».

Είπε ότι το πολύ περιορισμένο εύρος εμπειρογνωμοσύνης στα πάνελ ήταν ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα, με την έλλειψη συμβολής από το προσωπικό να δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στον τομέα της σεξουαλικής παρενόχλησης. «Είχαν σκάνδαλο μετά από σκάνδαλο», είπε. «Δεν υπάρχει φωνή του κόσμου στην αίθουσα συνεδριάσεων. Πού είναι η τεχνογνωσία ή η γνώση;»

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι από τους 4.800 διευθυντές εισηγμένων εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου, μόνο τρεις είναι ανώτεροι υπάλληλοι που είναι επιφορτισμένοι με την εκπροσώπηση του εργατικού δυναμικού – στην εταιρεία αναψυχής Hollywood Bowl, την εταιρεία παροχής εξοπλισμού ασφαλείας Halma και τη διαχείριση περιουσίας Intermediate Capital Group.

Ο Χάθορν πρόσθεσε: «Χρειάζεστε ειδικούς που κατανοούν την κουλτούρα και τα ζητήματα. Χρειάζεστε κάποιον να μιλήσει στους ανθρώπους και να τους αναφέρει [the top executives]είπε, προτείνοντας να ρωτήσουν, «Πώς είσαι;» Τι συμβαίνει; Τι σε ανησυχεί; Υπάρχουν σκάνδαλα; Νιώθεις άνετα; Πώς είναι η ευημερία μέσα

Η Sheila Flavell CBE, Chief Operating Officer του FDM Group, σχολίασε: «Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε το επίπεδο υποεκπροσώπησης των γυναικών σε ηγετικές θέσεις μεγάλων οργανισμών παρά την αύξηση των γυναικείων μελών στα διοικητικά συμβούλια. Αυτή η υποεκπροσώπηση συχνά συνοδεύεται από άλλα υποκείμενα ζητήματα, όπως π.χ Για παράδειγμα, μια διαφορά αμοιβών μεταξύ των φύλων και η έλλειψη πρόσβασης σε ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες οι εταιρείες, όχι μόνο οι εταιρείες FTSE 100».

«Το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των φύλων στη βιομηχανία δεν μπορεί να επιτευχθεί αμέσως, αλλά είναι σημαντικό οι εταιρείες να αναγνωρίσουν αυτό το χάσμα και να επιδείξουν σταθερή πρόοδο προς την πραγματοποίηση της πραγματικής ισότητας στο χώρο εργασίας. Πολιτικές όπως η καθοδήγηση από γυναίκες ηγέτες, η εφαρμογή ευέλικτων πολιτικών παιδικής μέριμνας και η δικτύωση με επίκεντρο τις γυναίκες μπορούν να ενδυναμώσουν τις γυναίκες εργαζόμενες – το επόμενο βήμα είναι να τους δοθεί η ευκαιρία να επιτύχουν σε ηγετικούς ρόλους».