Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί κερδίζουν την τάση λιανικής με αποπληρωμή ρεκόρ 3,5 εκατομμυρίων λιρών

Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί κερδίζουν την τάση λιανικής με αποπληρωμή ρεκόρ 3,5 εκατομμυρίων λιρών

July 11, 2023 0 By admin

Μια κοινωνική επιχείρηση στοχεύει να κάνει ρεκόρ πληρωμής σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες και παραγωγούς άνω των 3,5 εκατομμυρίων λιρών μετά το άνοιγμα δύο νέων καταστημάτων τον επόμενο χρόνο.

Το μη κερδοσκοπικό Scottish Design Exchange – το οποίο παρέχει χώρο λιανικής σε μεγάλους δρόμους σε εκατοντάδες καλλιτέχνες, σχεδιαστές και βιοτεχνικούς κατασκευαστές τροφίμων – αναμένει να υπερδιπλασιάσει τον τζίρο του τους επόμενους 12 μήνες.

Ακολουθεί την άνευ προηγουμένου επιτυχία της πρόσφατης επιτυχίας του στο Tron Kirk στο Royal Mile του Εδιμβούργου και τα επικείμενα εγκαίνια του Foodies, του πρώτου spin-out καταστήματος τροφίμων και ποτών, στις γκαλερί Buchanan στη Γλασκώβη.

Και τα δύο ιδρύθηκαν για να συμπληρώσουν τα υπάρχοντα υποκαταστήματα Scottish Design Exchange (SDX) στη Γλασκώβη και το Εδιμβούργο.

Από την ίδρυσή της το 2015, η εταιρεία παρείχε χώρο λιανικής υψηλής απόδοσης και απέφερε έσοδα άνω των 6 εκατομμυρίων λιρών για εκατοντάδες ανεξάρτητους παραγωγούς που διαφορετικά θα πλήρωναν προμήθειες σε καταστήματα και γκαλερί που μπορεί να φτάσουν το 60%.

Οι ενοικιαστές SDX πληρώνουν μια μικρή, σταθερή μηνιαία χρέωση για να νοικιάσουν χώρο σε καταστήματα στο κέντρο της πόλης και να διατηρήσουν το 100% των πωλήσεών τους, επομένως δεν τιμωρούνται για τη δημοτικότητα των προϊόντων τους.

Ανοιχτή επτά ημέρες την εβδομάδα, η μόνιμη αγορά τέχνης στο κτήριο Tron στο Royal Mile έχει αποδειχθεί μεγάλη επιτυχία, δημιουργώντας έσοδα ρεκόρ για τις 21 μικρές επιχειρήσεις της από το άνοιγμα την 1η Ιουλίου πέρυσι.

Το εισόδημα που προέκυψε από αυτό αποδείχθηκε ότι άλλαξε τη ζωή για όλους: 18 από αυτούς χρειάστηκε να εγγραφούν για ΦΠΑ για πρώτη φορά και ορισμένοι μπόρεσαν να εργαστούν με πλήρη απασχόληση ως καλλιτέχνες λόγω της αύξησης του εισοδήματος.

Επιπλέον, οι μικρές επιχειρήσεις τέχνης και σχεδιασμού έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας για 51 άτομα και η αγορά Tron Kirk έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία στο Royal Mile, τόσο από τουρίστες όσο και από ντόπιους.

Όλοι εκτός από έναν από τους ενοικιαστές δήλωσαν ότι είχαν λάβει πρόσθετη επιχειρηματική υποστήριξη από την SDX σε σύγκριση με πέντε που είχαν λάβει υποστήριξη από την Business Gateway, έναν από τη Scottish Enterprise και άλλους άλλους από την Creative Scotland.

14 τώρα λένε ότι προμηθεύονται όλες τις πρώτες ύλες για τα προϊόντα τους στη Σκωτία, σε σύγκριση με έξι στην Αγγλία και μία στην Ευρώπη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της SDX, Lynzi Leroy, πρώην διευθυντής έργου στη Shell, είπε ότι η επιτυχία του υποκαταστήματος Tron ενίσχυσε τις επιχειρήσεις και δημιούργησε ευκαιρίες για περαιτέρω επέκταση.

Είπε: «Μόνο ένα από τα υποκαταστήματά μας παρείχε την απαραίτητη σταθερότητα σε 21 μικρές επιχειρήσεις, επιτρέποντας σε πολλές από αυτές να γίνουν παραγωγοί πλήρους απασχόλησης και να κερδίζουν αξιοπρεπή προς το ζην».

«Δεδομένου ότι οι περισσότερες προμηθεύονται τα υλικά τους από άλλες εταιρείες της Σκωτίας, βοηθάμε στη δημιουργία μιας βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού που ωφελεί όχι μόνο τους αντιπροσώπους μας αλλά και τις εταιρείες που προμηθεύουν».

Ο Leroy πρόσθεσε: «Από την πανδημία του Covid, το SDX έχει αυξηθεί μόνο από δύναμη σε δύναμη και αναμένουμε συνεχή ανάπτυξη και επέκταση τα επόμενα χρόνια».

«Παρά τους αντίξοους ανέμους μιας προκλητικής οικονομίας, το επιχειρηματικό μας μοντέλο έχει αποδειχθεί εύρωστο και ανθεκτικό.

«Οι καταναλωτές θέλουν ξεκάθαρα να αγοράσουν το είδος των προϊόντων υψηλής ποιότητας που κατασκευάζονται από τους καλλιτέχνες και τους σχεδιαστές μας και που αντικατοπτρίζουν τις δεξιότητες, το ταλέντο και τη δέσμευσή τους για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους».

Η καλλιτέχνις Liana Moran, η οποία πουλάει τη δουλειά της μέσω καταστημάτων SDX, συμπεριλαμβανομένου του Tron εδώ και έξι χρόνια, είπε: “Η SDX καλλιεργεί καλλιτέχνες και μας βοηθά να κάνουμε τις μοναδικές μας επιχειρήσεις επιτυχημένες, προσπαθώντας πάντα να μας διευκολύνει να κάνουμε αυτές τις μεγάλες”. και οριοθετείται και γίνεται κερδοφόρος.

«Η ανάπτυξη της επιχείρησής μου αποκλειστικά μέσω του Tron μου επέτρεψε να σταματήσω τη μερική απασχόληση και να επικεντρωθώ πλήρως στην καλλιτεχνική μου δουλειά. Η ομάδα SDX είναι πολύ πρακτική και πάντα έτοιμη να βοηθήσει με επιχειρηματικές συμβουλές. Είναι υπέροχο να έχεις την υποστήριξή τους».

Η SDX υπέγραψε τον περασμένο Ιούλιο τριετή μίσθωση με την Scottish Historic Buildings Trust, η οποία διαχειρίζεται το κτίριο Tron.

Επικρατούσε αβεβαιότητα για το μέλλον του εμβληματικού κτηρίου του 17ου αιώνα -πρώην κύρια ενοριακή εκκλησία του Εδιμβούργου- που παρέμενε άδειο για 50 χρόνια αφότου έκλεισε ως εκκλησία το 1952. Έκτοτε βρίσκεται στο Historic Environment Scotland’s Buildings in Risk Register (BARR) 2003.

Πιο πρόσφατα στέγασε την Έκθεση Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Εδιμβούργου, αλλά παρέμεινε άδειο και αχρησιμοποίητο από τότε που αναγκάστηκε να κλείσει λόγω της πανδημίας το 2020.

Ένας εκπρόσωπος του Trust δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι που έχουμε το SDX ως μισθωτή μας στο Tron και που ο πρώτος χρόνος διαπραγμάτευσης ήταν τόσο επιτυχημένος.» Δεν έχουν δημιουργήσει μόνο ευκαιρίες για τους τοπικούς καλλιτέχνες που υποστηρίζουν, αλλά ως Το Tron Kirk άνοιξε σε χιλιάδες επισκέπτες, επιτρέποντάς τους να εκτιμήσουν την ομορφιά και την ιστορία αυτού του σημαντικού κτιρίου.»

Ο Leroy είπε: “Παρά την τεράστια επιτυχία που είχαμε εμείς και οι καλλιτέχνες και οι παραγωγοί μας σε όλο τον χώρο του SDX μέχρι σήμερα, πιστεύουμε ότι απλώς ξύνουμε την επιφάνεια.”

«Συνεχίζει να υπάρχει τεράστια αναξιοποίητη ζήτηση για την εφαρμογή της προσέγγισής μας σε διαφορετικές αγορές και περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένου του χώρου τροφίμων και ποτών».

Η Foodies θα προσφέρει χώρο λιανικής για έως και 60 ανεξάρτητους παραγωγούς ποιοτικών, εξειδικευμένων και χειροποίητων τροφίμων και ποτών, όπως καφές και ειδικά τσάγια, μέλι, μαρμελάδες και τσάτνεϊ, εδέσματα και τουρσιά, σάλτσες, μπισκότα, μπισκότα σοκολάτας και πλιγούρι βρώμης.