Οι απεργίες του μετρό ματαιώθηκαν μετά από «έντονες» συνομιλίες που οδήγησαν σε σημαντική ανακάλυψη

Οι απεργίες του μετρό ματαιώθηκαν μετά από «έντονες» συνομιλίες που οδήγησαν σε σημαντική ανακάλυψη

July 21, 2023 0 By admin

Οι απεργίες των εργαζομένων του μετρό του Λονδίνου που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα ματαιώθηκαν, ανακοίνωσαν τα συνδικάτα RMT και Aslef.

Τα συνδικάτα είπαν ότι επιτεύχθηκε μια σημαντική ανακάλυψη μετά από «έντονες» διαπραγματεύσεις με τα αφεντικά των Transport for London (TfL) τις ημέρες πριν από τις αποχωρήσεις.

Τόσο το συνδικάτο των οδηγών Aslef όσο και το συνδικάτο εργαζομένων σιδηροδρόμων RMT ήταν έτοιμοι να απεργήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων διαφωνιών σχετικά με την απώλεια θέσεων εργασίας, τις συνθήκες εργασίας και τις συντάξεις.

Η διαμάχη έχει τις ρίζες της σε μια συμφωνία χρηματοδότησης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και του Δημαρχείου, όταν ο Covid μείωσε τα έσοδα και η κυβέρνηση έπρεπε να διαθέσει κεφάλαια για να συνεχίσει να λειτουργούν οι υπηρεσίες μεταφορών για το Λονδίνο.

Ο Finn Brennan, διοργανωτής του Aslef στο μετρό του Λονδίνου, δήλωσε: «Μετά από μια εβδομάδα έντονων διαπραγματεύσεων, σημειώσαμε πραγματική πρόοδο στο να διασφαλίσουμε ότι οι συνθήκες εργασίας και οι συντάξεις των μελών μας προστατεύονται από τον αντίκτυπο των περικοπών της κυβέρνησης των Τόρις στη χρηματοδότηση του TfL».

«Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις συνταξιοδοτικές παροχές πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές. Και οποιεσδήποτε μελλοντικές αλλαγές στους όρους εργασίας και τις συμφωνίες θα γίνονται μόνο μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι μεγάλη πρόοδος».

Οι διοργανωτές της Ένωσης είναι εξοργισμένοι από τις προσπάθειες ενός TfL να «εκσυγχρονίσει» το σύστημα μεταφορών. Ο Brennan είχε προηγουμένως παραπονεθεί ότι η TfL σκοπεύει να εισαγάγει μια νέα “διαδικασία συμμετοχής” που θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο. Ισχυρίστηκε ότι αυτό θα σήμαινε «κανένα δικαίωμα εκπροσώπησης ή προσφυγής στην πρώτη φάση της πειθαρχικής διαδικασίας» και θα σήμαινε ότι οι προειδοποιήσεις θα παραμείνουν στο αρχείο ενός υπαλλήλου για ένα χρόνο, διπλάσιο από τον τρέχοντα χρόνο.

«Η διοίκηση θέλει επίσης να προωθήσει τα σχέδιά της για τον λεγόμενο «εκσυγχρονισμό των τρένων». Αυτό περιελάμβανε βάρδιες οδήγησης έως και δέκα ωρών και «ευέλικτες εβδομάδες αντικατάστασης» σε κάθε ρόστερ», είπε.

Ο Mick Lynch, Γενικός Γραμματέας του RMT δήλωσε: «Η διαπραγματευτική μας ομάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες ACAS με την TfL. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ούτε το τέλος της διαμάχης ούτε μια νίκη για την ένωση.

«Τα μέλη μας έχουν προετοιμαστεί να συμμετάσχουν σε σημαντικές, ανατρεπτικές βιομηχανικές ενέργειες και επαινώ την αποφασιστικότητά τους. Η απεργιακή εντολή του RMT θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τον Οκτώβριο και είμαστε έτοιμοι να τη χρησιμοποιήσουμε εάν χρειαστεί.

“Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε καλή τη πίστη, όπως κάναμε πάντα με το TfL, και μόνο η ακλόνητη δέσμευση των μελών μας να παραμείνουν στη συνεχή απεργία ανάγκασε τον εργοδότη να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις.”

Ο Sadiq Khan, ο δήμαρχος του Λονδίνου, ευχαρίστησε τα συνδικάτα, προσθέτοντας: “Πρόκειται για διαπραγμάτευση. Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές μας υπήρξαν ήρωες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κρατώντας τις μεταφορές σε λειτουργία, ώστε οι βασικοί εργαζόμενοι να μπορούν να φτάσουν στη δουλειά.”

Ο Glynn Barton, Chief Operating Officer της TfL, δήλωσε: «Αυτά είναι καλά νέα για το Λονδίνο και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα συνδικάτα μας για να συζητήσουμε τα ζητήματα και να βρούμε μια λύση».

Προσθέτοντας τις σκέψεις της, η Muniya Barua, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του BusinessLDN, είπε: «Η απόφαση να ακυρωθούν οι προγραμματισμένες απεργίες των υπόγειων σιδηροδρομικών σταθμών την επόμενη εβδομάδα θα βοηθήσει να ανυψωθεί το κλίμα σε όλο το Λονδίνο καθώς ξεκινά η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών.» Λονδρέζοι, επιχειρήσεις και τουρίστες θα καλωσορίσουν την κίνηση προς τα εμπρός. Ελπίζουμε ότι αυτή η σημαντική ανακάλυψη σημαίνει ότι η πρωτεύουσα θα γλιτώσει από την προοπτική περαιτέρω απεργιακών κινητοποιήσεων που θα προκαλούσαν μεγάλη αναστάτωση».