Οι βρετανικές εταιρείες αγωνίζονται να προσλάβουν το προσωπικό που χρειάζονται για να καλύψουν βασικές θέσεις

Οι βρετανικές εταιρείες αγωνίζονται να προσλάβουν το προσωπικό που χρειάζονται για να καλύψουν βασικές θέσεις

July 22, 2023 0 By admin

Οι εργοδότες εξακολουθούν να παλεύουν με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και θα χρειάζονταν διπλάσια ποσότητα από ολόκληρο τον πληθυσμό του Μπέρμιγχαμ για να καλύψει κάθε κενή θέση, λέει η τελευταία στιγμιότυπο της βρετανικής αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Συνομοσπονδίας Προσλήψεων και Απασχόλησης, οι εργοδότες δημοσίευσαν ενεργές αγγελίες εργασίας για 2,25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας την εβδομάδα που έληξε στις 9 Ιουλίου — 53% περισσότερες από την αντίστοιχη περίοδο το 2022.

Τοποθέτησαν 193.000 νέες αγγελίες εργασίας αυτή την εβδομάδα, 9 τοις εκατό περισσότερες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με την REC, οι εταιρείες κρατούσαν επίσης ανοιχτές τις αγγελίες εργασίας για περισσότερο από το συνηθισμένο λόγω της δυσκολίας στην πρόσληψη νέων εργαζομένων.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι εργοδότες είναι σχετικά σίγουροι για τη μελλοντική ζήτηση, αλλά εγείρουν ανησυχίες ότι η αυστηροποίηση θα μπορούσε να ανεβάσει τους μισθούς και να μεταφραστεί σε υψηλότερες τιμές πώλησης και ανανεωμένες πληθωριστικές πιέσεις.

Ο Neil Carberry, Διευθύνων Σύμβουλος της REC, είπε. «Θα χρειαζόταν περίπου το διπλάσιο του πληθυσμού του Μπέρμιγχαμ για να καλυφθούν όλες αυτές οι θέσεις».

Οι αξιοσημείωτες αυξήσεις στις λίστες θέσεων εργασίας για εκπαιδευτές οδήγησης, παραϊατρικούς και φύλακες ζωολογικού κήπου τόνισαν μερικά από τα μεγαλύτερα σημεία πίεσης. Προηγούμενες έρευνες της REC αποκάλυψαν ελλείψεις σε προσωπικό μπαρ, σερβιτόρους, αρτοποιούς και μάγειρες. Οι παμπ, οι καφετέριες, τα εστιατόρια και άλλα καταστήματα εστίασης χρειάστηκε να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας, τις προσφορές υπηρεσιών ή τις ημέρες συναλλαγών παρά την υψηλή ζήτηση, είπε η Carberry.

«Είναι τόσο απογοητευτικό για τις ξενοδοχειακές εταιρείες που δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν πλήρως την αναμενόμενη ισχυρή ζήτηση αυτό το καλοκαίρι, επειδή δεν μπορούν να καταφέρουν να ξεπεράσουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Οι μισθοί έχουν αυξηθεί γρήγορα σε αυτόν τον τομέα και οι εταιρείες έχουν επενδύσει πολύ περισσότερα στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας στον τομέα της φιλοξενίας, αλλά ακόμη και αυτό δεν επιτρέπει στις εταιρείες να κινούνται αρκετά γρήγορα», πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα REC έρχονται σε αντίθεση με ορισμένες άλλες πηγές της αγοράς εργασίας. Η Reed Recruitment δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που αναφέρονται στους ιστότοπούς της μειώθηκε κατά περίπου ένα τέταρτο τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, υποδηλώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να οδεύει προς ύφεση.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την περασμένη εβδομάδα, οι μισθοί αυξήθηκαν με ρυθμό ρεκόρ τους τρεις μήνες έως τον Μάιο. Η μέση αύξηση των μισθών αυξήθηκε στο 7,3% από 7,2%.

Το Brexit, ο Covid και τα υψηλά ποσοστά αδράνειας σε τμήματα του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας αναφέρονται ως εξηγήσεις για την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Ο Colin Shute, ιδιοκτήτης και ιδρυτής του παρόχου υπηρεσιών soft facility management SBFM, πιστεύει ότι θα πρέπει να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες σε πρώην παραβάτες και σε όσους εγκαταλείπουν τη φροντίδα να καλύψουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Είπε: «Υπάρχει μια απλή λύση για τους εργοδότες που παλεύουν με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και αυτή είναι να εμπιστευτούν πρώην παραβάτες και όσους εγκαταλείπουν τη φροντίδα.» Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι αυτές οι ομάδες δεν αξίζουν μια ευκαιρία. Ωστόσο, η αποκατάσταση είναι δυνατή και πολλοί πρώην παραβάτες και που εγκαταλείπουν τη φροντίδα είναι εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης. Συνεργαζόμαστε με πρώην κρατούμενους και τοπικούς εργοδότες που είναι πρόθυμοι να προσφέρουν την τεχνογνωσία και τις συμβουλές τους σχετικά με τις δεξιότητες, τα προσόντα και την κατάρτιση και έχουμε δει πώς η επίδειξη εμπιστοσύνης, εμπιστοσύνης και εμπιστοσύνης σε αυτούς μπορεί να αλλάξει τη ζωή. Οι κρατούμενοι χρειάζονται ασφάλεια και σταθερότητα. Αυτή είναι μια ευκαιρία για τις εταιρείες να συμβάλουν στη θετική κοινωνική και οικονομική αλλαγή γεφυρώνοντας παράλληλα τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού».