Οι δισεκατομμυριούχοι αδερφοί Issa υποστηρίζουν την εκκίνηση φορτηγών που κινούνται με υδρογόνο

Οι δισεκατομμυριούχοι αδερφοί Issa υποστηρίζουν την εκκίνηση φορτηγών που κινούνται με υδρογόνο

July 10, 2023 0 By admin

Οι αδερφοί δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι κατέχουν την Asda, έχουν επενδύσει σε μια νέα εταιρεία φορτηγών μηδενικών εκπομπών και σχεδιάζουν να κατασκευάσουν το πρώτο δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου στη Βρετανία για να βοηθήσουν στην απαλλαγή των 300.000 βαρέων επαγγελματικών οχημάτων της Βρετανίας.

Η HVS, η οποία ιδρύθηκε στη Γλασκώβη το 2017 ως Hydrogen Vehicle Systems, δοκιμάζει και αναπτύσσει ένα φορτηγό με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου στο δοκιμαστήριο Mira της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Nuneaton, Warwickshire, αφού κέρδισε 21 εκατομμύρια £ σε επιχορηγήσεις φορολογουμένων.

Η εταιρεία έχει επίσης προσελκύσει επενδύσεις 30 εκατομμυρίων λιρών από τον Mohsin και τον Zuber Issa, τους Αγγλοασιάτες επιχειρηματίες που έκαναν την περιουσία τους από την επιχείρηση πρατηρίων βενζίνης Euro Garages, την οποία συγχωνεύουν με την Asda, την αλυσίδα σούπερ μάρκετ που αγόρασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η HVS σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή έως το 2026 ως πρωτοπόρος σε έναν τομέα που καθυστερεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα. Η εταιρεία εξετάζει πιθανές τοποθεσίες εργοστασίων στα Midlands και με τις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας και της Σκωτίας, όπου οι Wrightbus και Alexander Dennis αντίστοιχα παράγουν λεωφορεία υδρογόνου, και στην Ουαλία.

Ο Pete Clarke, συνιδρυτής και επικεφαλής σχεδιασμού της HVS, είπε ότι η εταιρεία δημιουργήθηκε ως απάντηση στα στατιστικά στοιχεία ότι σε όλη την Ευρώπη το 1,5% των οχημάτων στους δρόμους αλλά περισσότερο από το 20% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οφείλονται στα φορτηγά. Ωστόσο, ο κλάδος — με επικεφαλής εταιρείες όπως η Daimler, η Volvo και η Volkswagen που ανήκουν στην Scania and Man — άργησε να αγκαλιάσει τη μετάβαση στο καθαρό μηδέν, κυρίως λόγω των δυσκολιών τροφοδοσίας ενός οχήματος που μεταφέρει βαριά ωφέλιμα φορτία για μεγάλες περιόδους πρέπει αποστάσεις.

Η HVS αναμένει ότι η βιομηχανία αρχίζει να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρικά φορτηγά με μπαταρία δεν αποτελούν λύση λόγω του βάρους των μπαταριών που απαιτούνται, της έλλειψης αυτονομίας, του χρόνου που χρειάζονται για τη φόρτιση και της καταπόνησης στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ολοένα και περισσότερων φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα.

Αντί να μετασκευάσει ένα συμβατικό φορτηγό, η HVS έχει σχεδιάσει το νέο της όχημα υδρογόνου για τη βέλτιστη κατανομή κυψελών καυσίμου, δεξαμενές υψηλής πίεσης και την απαραίτητη τεχνολογία ψύξης σε ένα φορτηγό. Η εταιρεία λέει ότι το όχημά της θα έχει αυτονομία περίπου 350 μιλίων και θα μπορεί να ανεφοδιαστεί περίπου στον ίδιο χρόνο με τη δεξαμενή ενός φορτηγού ντίζελ.

Το κλειδί για την απορρόφηση και την εμπορευματοποίηση βαρέων επαγγελματικών οχημάτων υδρογόνου είναι η τιμή του καυσίμου –θα χρειαστούν μαζική παραγωγή υδρογόνου και κυβερνητικά κίνητρα για να μειωθεί περισσότερο από το μισό το τρέχον κόστος σε διαχειρίσιμα £5 ανά κιλό– και ένα δίκτυο πρατηρίων καυσίμων. Είναι αυτονόητο ότι ο όμιλος EG των αδελφών Issa πιστεύει ότι ένας στόλος φορτηγών υδρογόνου μεγάλων αποστάσεων μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο από επτά στρατηγικά τοποθετημένους σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου στο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων: στο Dover, στο βόρειο τμήμα του M25, στο Midlands και κοντά στο Μπρίστολ, το Μάντσεστερ, το Λιντς και τη Γλασκώβη.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες, όλα τα νέα φορτηγά πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2040. «Τώρα είναι η ώρα να προετοιμαστούμε για αυτή τη μετάβαση», είπε ο Κλαρκ. «Αυτή τη στιγμή μειώνουμε τον αριθμό των φορτηγών ντίζελ στους δρόμους κατά 1 τοις εκατό ετησίως. Ο κλάδος πρέπει να αλλάξει και να βιαστεί. Στόχος μας είναι να πρωτοστατήσουμε σε έναν πολύ συντηρητικό τομέα όπου ο σχεδιασμός των φορτηγών δεν έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες και να φτάσουμε στην αγορά όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Ο Jawad Khursheed, 34, επιχειρηματίας με έδρα τη Γλασκώβη, διέσωσε την HVS από την πτώχευση το 2020, αναδιαρθρώνοντας το χρέος της και φέρνοντας τους Issas. Είπε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες για την παράδοση φορτηγών στην Asda και σε άλλους ομίλους σούπερ μάρκετ, καθώς και σε εταιρείες παράδοσης όπως η Amazon, η DHL, η UPS και η Fedex.

Με λίγες εγχώριες εταιρείες εκκίνησης αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης των εκπομπών στον κλάδο, ο Khursheed είπε ότι δεν ήθελε η HVS να επαναλάβει τα λάθη της Arrival. Η εισηγμένη στο Nasdaq εταιρεία κατασκεύασε εγκαταστάσεις παραγωγής στο Oxfordshire και το εργατικό της δυναμικό αυξήθηκε σε 2.800 πριν φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι χωρίς να συναρμολογεί τα υποσχόμενα χιλιάδες φορτηγά, λεωφορεία και ταξί ετησίως.