Οι εκπομπές CO2 από τα σιδηροδρομικά ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι χαμηλότερες από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως

Οι εκπομπές CO2 από τα σιδηροδρομικά ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι χαμηλότερες από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως

June 30, 2023 0 By admin

Το ταξίδι με τρένο είναι πολύ πιο αποδοτικό σε εκπομπές άνθρακα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, σύμφωνα με μια ομάδα σιδηροδρομικής βιομηχανίας που ανέθεσε ένα νέο εργαλείο για τον υπολογισμό των εκπομπών.

Η Rail Delivery Group (RDG), η ένωση σιδηροδρομικών εταιρειών και η National Rail που συντονίζει τους σιδηροδρόμους της Βρετανίας, ανέθεσε την ανάπτυξη του εργαλείου, ώστε να μπορούν να μετρήσουν σωστά το αποτύπωμα άνθρακα τους.

Αναπτύχθηκε από την Thrust Carbon, μια πλατφόρμα πληροφοριών βιωσιμότητας, η αριθμομηχανή χρησιμοποιεί επτά σύνολα δεδομένων – συμπεριλαμβανομένου του τύπου κινητήρα και καυσίμου, της χωρητικότητας και της διάταξης του αυτοκινήτου και της ακριβούς απόστασης ταξιδιού – για να μετρήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το αποτύπωμα.

«Όσο πιο αναλυτικά μπορείτε να πάρετε τα δεδομένα, τόσο καλύτερες αποφάσεις μπορείτε να πάρετε», λέει ο Kit Brennan, ιδρυτής και επικεφαλής προϊόντων της Thrust Carbon, που ηγήθηκε του έργου.

Προηγουμένως, ο υπολογισμός βασιζόταν στους ετήσιους «Συντελεστές Μετατροπής Αερίων Θερμοκηπίου για Εταιρικές Εκθέσεις» της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος περιελάμβανε έναν απλό υπολογισμό: τη συνολική κατανάλωση ενέργειας του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου διαιρεμένη με τον αναφερόμενο συνολικό αριθμό επιβατικών χιλιομέτρων που διανύθηκαν.

Στην ηλεκτροδοτημένη σιδηροδρομική γραμμή από το London King’s Cross έως το σταθμό Edinburgh Waverley, οι εκπομπές ανά επιβάτη αναφέρθηκαν ότι ήταν 24 kg/CO2e, όπου το CO2e είναι ένα μέτρο των συνολικών αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται ως το ισοδύναμο του διοξειδίου του άνθρακα.

Το πρώτο αποτέλεσμα της νέας αριθμομηχανής CO2 της RDG επιβεβαιώνει ότι αυτός ο αριθμός είναι πράγματι 12,5 kg/CO2e – περίπου το ήμισυ της προηγούμενης εκτίμησης και 10 φορές λιγότερο CO2 από ένα ταξίδι με αυτοκίνητο ή 13 φορές λιγότερο από την αντίστοιχη πτήση.

Οι νέοι υπολογισμοί αποτελούν μέρος της υπόσχεσης πράσινων ταξιδιών της σιδηροδρομικής βιομηχανίας, η οποία στοχεύει να καταστήσει σαφέστερες τις πληροφορίες βιωσιμότητας των ταξιδιών, ώστε οι ταξιδιώτες να μπορούν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές μεταξύ επιλογών μεταφοράς, όπως αεροπορικά και αυτοκίνητα. Οι εταιρείες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον υπολογιστή για να μετρήσουν πιο αποτελεσματικά τις εκπομπές CO2 από τα σιδηροδρομικά ταξίδια.

«Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να λαμβάνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον ταξιδιωτικές αποφάσεις», δήλωσε η Jacqueline Starr, διευθύνουσα σύμβουλος της RDG, η οποία στοχεύει να παρέχει λεπτομερείς υπολογισμούς άνθρακα για σιδηροδρομικές διαδρομές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το τέλος του έτους.

Η οικονομία καυσίμου είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι λειτουργικές αποδόσεις, είπε ο Brennan: «Επομένως, εάν ένα τρένο κινείται αλλά είναι εντελώς άδειο και κατανέμετε τις εκπομπές σας για ένα συγκεκριμένο τρένο, ίσως οι τιμές των εισιτηρίων να είναι χαμηλότερες από αυτό “Ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να πάρουν αυτά τα τρένα.”

Ελπίζει ότι η μεγαλύτερη διαφάνεια στις εκπομπές CO2 μπορεί να συμβάλει στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης τρένων που χρησιμοποιούν την ίδια σιδηροδρομική διαδρομή: «Είναι καλό γιατί ενθαρρύνει τους φορείς εκμετάλλευσης τρένων να επενδύσουν στα τρένα τους, να έχουν νεότερα, πιο ενεργειακά αποδοτικά τρένα, κ.λπ. η κυβέρνηση να ηλεκτροδοτήσει περισσότερα δρομολόγια για τους ίδιους λόγους».

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από το Γραφείο Σιδηροδρόμων και Οδών δείχνουν ότι μόνο 2 χιλιόμετρα τροχιάς ηλεκτροδοτήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021–2022. “Ουσιαστικά, το Υπουργείο Οικονομικών έχει τραβήξει την πρίζα για την ηλεκτροδότηση”, δήλωσε ο Richard Hebditch, διευθυντής του Ηνωμένου Βασιλείου στη Transport & Environment, έναν οργανισμό που εργάζεται για την προώθηση καθαρότερων μεταφορών σε όλη την Ευρώπη. «Αυτή η νέα μελέτη της Thrust Carbon δείχνει ότι οι ηλεκτροκίνητες διαδρομές είναι σημαντικά καλύτερες όσον αφορά την εξοικονόμηση CO2. Θα πρέπει λοιπόν να είναι φυσικό για την κυβέρνηση να έχει ένα συνεχές πρόγραμμα για την ηλεκτροδότηση του σιδηροδρομικού δικτύου».

«Βασικά είναι ανόητο να έχεις τόσες πολλές διαδρομές αποκλειστικά με ντίζελ και να τρέχεις παλαιότερα, ρυπογόνα τρένα μέσω του συστήματος», είπε ο Hebditch, ο οποίος περιέγραψε την αντίθεση μεταξύ των παλαιών και των νέων δεδομένων ως «δραματική». Εξηγεί ότι η νέα αριθμομηχανή όχι μόνο θα δείχνει διακυμάνσεις στις εκπομπές CO2 μεταξύ διαφορετικών σιδηροδρομικών δρομολογίων, αλλά θα επιτρέψει επίσης μια πιο ακριβή σύγκριση μεταξύ αεροπορίας και σιδηροδρομικών μεταφορών.

«Αυτό θα πρέπει να είναι ένας καταλύτης για να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει στο σιδηρόδρομο και να δείξουμε ότι τα ταξίδια με τρένο είναι πραγματικά καλά για ελάχιστες εκπομπές άνθρακα», είπε ο Hebditch. «Αυτό δείχνει ξεκάθαρα τα περιβαλλοντικά οφέλη της στήριξης. Ας ελπίσουμε περισσότερο [trains] θα ξεκινήσει η ηλεκτροκίνηση, οι διαδρομές μπορούν να απελευθερωθούν από τον άνθρακα και μπορεί να δούμε νεότερα τρένα με αναγεννητική πέδηση που τροφοδοτούν ενέργεια πίσω στο σύστημα».

Ο Clive Wratten, Εκτελεστικός Διευθυντής του Business Travel Association, δήλωσε: «Ακούσαμε δυνατά και ξεκάθαρα από τα μέλη μας και την κοινότητα των επαγγελματικών ταξιδιών ότι η συνέπεια στη μέτρηση του άνθρακα είναι απαραίτητη. Αυτή η πρωτοβουλία της RDG για λογαριασμό ολόκληρης της σιδηροδρομικής βιομηχανίας έχει τη δυνατότητα να φέρει σαφήνεια και ένα ισχυρό πράσινο μήνυμα σε όλες τις πτυχές των επαγγελματικών ταξιδιών».

Μόλις οι πληροφορίες για το αποτύπωμα άνθρακα των σιδηροδρόμων εμφανίζονται στο σημείο πώλησης, η κράτηση βιώσιμων ταξιδιών γίνεται ευκολότερη, ιδιαίτερα όταν συγκρίνετε τα ταξίδια με τρένο με πτήση, είπε ο Brennan. «Όλα τα εργαλεία μας έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα χωρίς κόπο», πρόσθεσε.

αεροπλάνο ή τρένο;

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Trainline, ένα ταξίδι με τρένο από το Εδιμβούργο στο Λονδίνο κοστίζει 59 £ τη Δευτέρα 3 Ιουλίου. Θα χρειαζόταν περισσότερες από τέσσερις ώρες και 40 λεπτά και θα εκπέμπει περίπου 12,5 κιλά CO2 ανά επιβάτη, σύμφωνα με την Thrust Carbon

Ένα αυθημερόν αεροπορικό εισιτήριο από το Εδιμβούργο προς το Λονδίνο Gatwick θα ξεκινούσε από 65 £ (easyJet μέσω Opodo) και θα διαρκούσε 1,15 ώρες (χωρίς να υπολογίζονται οι χρόνοι αναμονής μετά το check-in). Και θα εκπέμπει περίπου 131 κιλά CO2.