Οι εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν χειρότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα της G7 εκτός από την Ιαπωνία την τελευταία δεκαετία

Οι εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν χειρότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα της G7 εκτός από την Ιαπωνία την τελευταία δεκαετία

June 13, 2023 0 By admin

Σύμφωνα με νέα ανάλυση, η Βρετανία είχε το χειρότερο ρεκόρ εξαγωγών από οποιοδήποτε κράτος μέλος της G7, μαζί με την Ιαπωνία, την τελευταία δεκαετία. Αυτό θα αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση να επανεξετάσει την εμπορική της συμφωνία μετά το Brexit με την ΕΕ.

Με τις περισσότερες από τις άλλες επτά μεγάλες οικονομίες του κόσμου να ανακάμπτουν από την πανδημία, η ανάπτυξη των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε υποτονική σε μια εποχή που οι εταιρείες που εμπορεύονται με την ΕΕ υπέφεραν ως αποτέλεσμα της εξόδου της χώρας από την πρόσθετη γραφειοκρατία και το υψηλότερο κόστος.

Τα στοιχεία από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) δείχνουν ότι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν αξίας 813 δισεκατομμυρίων λιρών το 2012 και αυξήθηκαν κατά μόλις 6% σε 862,6 δισεκατομμύρια στερλίνες έως το 2021.

Συγκριτικά, ο Καναδάς (10,2%), η Γαλλία (16,1%), η Γερμανία (22,7%), η Ιταλία (15,9%) και οι ΗΠΑ (13,8%) σημείωσαν διψήφια αύξηση. Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ στο σύνολό τους κατέγραψαν αύξηση 29,1% στην αξία των εξαγωγών τους την ίδια περίοδο.

Η αξία των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019 πριν από την πανδημία ήταν 881,6 δισεκατομμύρια λίρες, περίπου 20 δισεκατομμύρια λίρες περισσότερες από το 2021, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων της UNCTAD από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Κοινοτήτων.

Μόνο η Ιαπωνία, η οποία επλήγη ιδιαίτερα από την πτώση της ζήτησης από την Κίνα καθώς γινόταν ολοένα και πιο αυτάρκης σε εμπορεύματα όπως αυτοκίνητα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και χάλυβας, τα πήγε χειρότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, με την εμπορική αξία να αυξάνεται μόλις 0,5% από 912, £ 2 δισεκατομμύρια το 2012 σε 917,5 δισεκατομμύρια £ το 2021.

Η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας που σύναψε το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από χρόνια διαμάχης με την ΕΕ είναι υπό αναθεώρηση το 2024. Ο ηγέτης των Εργατικών Keir Starmer είπε ότι μια κυβέρνηση που ηγείται θα αναζητούσε καλύτερους εμπορικούς όρους, αν και έχει περιορίσει τα περιθώρια για να αποτρέψει την αλλαγή εμποδίζοντας την επανείσοδο στην ενιαία αγορά ή διαπραγματεύοντας μια νέα τελωνειακή ένωση.

Υπήρξαν επανειλημμένα παράπονα από επιχειρηματίες για μια σειρά φραγμών μετά το Brexit στο εμπόριο με την ΕΕ και για την έλλειψη προσπάθειας της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την άρση τους.

Πιο πρόσφατα, τρεις από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο, η Vauxhall, η Jaguar Land Rover και η Ford, είπαν στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν με την ΕΕ για να αλλάξουν τους κανόνες μετά το Brexit που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον επόμενο χρόνο και πιστεύουν ότι η παραγωγή απειλείται ηλεκτρικών οχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην τελευταία του πρόβλεψη, το Office for Budget Responsibility είπε ότι αναμένει ότι η αδυναμία στο συνολικό εμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχιστεί τα επόμενα δύο χρόνια, με τους όγκους των εξαγωγών να αναμένεται να μειωθούν κατά 6,6% το 2023 και 0,3% το 2024.

Ο υπουργός Σκιώδους Εμπορίου Γκάρεθ Τόμας δήλωσε ότι η απογοητευτική αύξηση των εξαγωγών την τελευταία δεκαετία ήταν άμεσο αποτέλεσμα της πρόσθετης επιβάρυνσης των εταιρειών που εξάγουν στην Ευρώπη, η οποία παραμένει η μεγαλύτερη αγορά της χώρας.

Είπε: «Την τελευταία δεκαετία, οι Τόρις απέτυχαν να επιτύχουν βασικούς εμπορικούς στόχους, μείωσαν την υποστήριξη για εταιρείες που επιθυμούν να κερδίσουν νέες εξαγωγικές συμφωνίες και έκαναν πιο δύσκολο το εμπόριο με βασικούς συμμάχους».

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας και Εμπορίου δεν έδωσε καμία εξήγηση για τη συγκριτικά κακή απόδοση την τελευταία δεκαετία, αλλά παρείχε ένα στοιχείο από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής που πρότεινε ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν από έτος σε έτος.

Η κυβέρνηση επεσήμανε επίσης τις καλύτερες εξαγωγικές επιδόσεις σε υπηρεσίες, όπως τα χρηματοοικονομικά, όπου το εμπόριο εξαρτάται λιγότερο από την ΕΕ παρά τα αγαθά. Περίπου το 36% των εξαγωγών υπηρεσιών πηγαίνει στην Ένωση, σε σύγκριση με το 47% των εξαγωγών αγαθών.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Στους 12 μήνες έως τον Μάρτιο του 2023, η αξία των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 24% σε τρέχουσες τιμές και οι εξαγωγές υπηρεσιών έφθασαν στο υψηλό ρεκόρ των 415 δισεκατομμυρίων λιρών».

«Είναι σαφές ότι η ζήτηση για κορυφαίας ποιότητας βρετανικά αγαθά και υπηρεσίες συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτές τις φανταστικές εταιρείες στο ταξίδι εξαγωγών τους, βοηθώντας στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, στην πληρωμή υψηλότερων μισθών και στην τόνωση της οικονομίας».