Οι επιπτώσεις της αύξησης των τιμών των τροφίμων στους αγρότες

Οι επιπτώσεις της αύξησης των τιμών των τροφίμων στους αγρότες

June 3, 2023 0 By admin

Οι τιμές των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 45 ετών, με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται κατά 19,1% το έτος έως τον Απρίλιο.

«Ξέρω ότι οι άνθρωποι πληρώνουν περισσότερα για τη σακούλα τους με πατάτες ή καρότα, αλλά δεν είναι επειδή θέλουμε περισσότερα χρήματα», είπε η αγρότης πατάτας Pembrokeshire, Tessa Elliot.

«Το κόστος μας έχει αυξηθεί δραματικά και εξακολουθούμε να προσπαθούμε να καταλάβουμε πού μπορούμε ακόμη και να έχουμε κέρδος».

Η ταμειακή ροή είναι πάντα μια πρόκληση για τους γεωργούς γεωμήλων, καθώς μπορούν να περιμένουν περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη συγκομιδή για να πληρωθεί η σοδειά τους.

Αλλά από την πανδημία του Covid-19 και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το κόστος παραγωγής τροφίμων έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

«Πληρώσαμε περίπου 290 λίρες για λίπασμα, το οποίο έφτασε στις 900 λίρες για την ίδια σακούλα», είπε η Τέσα, η οικογένεια της οποίας διευθύνει τη φάρμα Creswell Barn για περισσότερα από 40 χρόνια.

«Η τιμή των σπόρων αυξήθηκε κατά 40 λίρες ανά τόνο. Το κόστος εργασίας αυξήθηκε. Δεν υπήρχε τίποτα που να μην διπλασιάστηκε, αν όχι περισσότερο».

Ενώ αυτά τα κόστη διέβρωσαν τα κέρδη των αγροτών, είχαν επίσης ως αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές, καθώς οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σχεδόν κατά το ένα πέμπτο μεταξύ Απριλίου 2022 και Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών ερευνά επί του παρόντος όλα τα σούπερ μάρκετ για υψηλές τιμές τροφίμων και καυσίμων και ισχυρισμούς ότι οι πελάτες πληρώνουν υπερβολικά.

Όμως τα σούπερ μάρκετ επιμένουν ότι εργάζονται για να διατηρήσουν τις τιμές «όσο το δυνατόν χαμηλότερα».

Ο Matthew Hunt, επικεφαλής της Filco, μιας ανεξάρτητης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Ουαλία, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή είναι μια τέλεια καταιγίδα, βλέπετε αυξήσεις κόστους από όλες τις κατευθύνσεις – οι τρεις μεγάλες είναι τα καύσιμα, η εργασία και η ενέργεια».

Είπε ότι η εταιρεία του δεν μετακυλίει πλήρως τις αυξήσεις κόστους στους πελάτες: «Επιβαρύνει τον τρόπο που λειτουργούμε και πρέπει να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας και να δούμε πού μπορούμε να μειώσουμε το κόστος από τις δραστηριότητές μας».

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε την ιδέα ενός εθελοντικού ανώτατου ορίου στις τιμές των βασικών ειδών διατροφής, αλλά αυτό αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη βιομηχανία.

«Αυτό είναι ένα ωραίο σχόλιο», είπε ο Μάθιου. «Το πώς θα λειτουργούσε στα καταστήματα με μπερδεύει».