Οι εταιρικές πτωχεύσεις φτάνουν σε νέο μηνιαίο υψηλό

Οι εταιρικές πτωχεύσεις φτάνουν σε νέο μηνιαίο υψηλό

June 18, 2023 0 By admin

Οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων στην Αγγλία και την Ουαλία αυξήθηκαν 40 τοις εκατό από έτος σε έτος τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη των μηνιαίων αρχείων τον Ιανουάριο του 2019.

Τα χθεσινά στοιχεία της πτωχευτικής αρχής έδειξαν ότι 2.552 εταιρείες κηρύχθηκαν σε πτώχευση τον περασμένο μήνα, κυρίως μέσω εκούσιων εκκαθαρίσεων από πιστωτές, όπου οι διευθυντές μιας εταιρείας συμφώνησαν στη διάλυση της εταιρείας χωρίς επίσημη δικαστική απόφαση.

Ωστόσο, η κυβερνητική υπηρεσία είπε ότι υπήρξε επίσης αύξηση 34 τοις εκατό στις αναγκαστικές εκκαθαρίσεις, εν μέρει λόγω περισσότερων αιτημάτων από τις φορολογικές αρχές για ανάκτηση κεφαλαίων από εταιρείες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις φορολογικές τους οφειλές.

Οι χρεοκοπίες στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν χαμηλές κατά τη διάρκεια της πανδημίας χάρη σε ένα πρόγραμμα εταιρικού δανεισμού ύψους 80 δισεκατομμυρίων λιρών και την προσωρινή απαγόρευση των εκκαθαρίσεων με δικαστική εντολή. Έκτοτε, οι αριθμοί έχουν αυξηθεί, φτάνοντας σε υψηλό 13 ετών το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και παραμένοντας κοντά σε αυτό το επίπεδο το πρώτο τρίμηνο του 2023.

«Με τις συνθήκες διαπραγμάτευσης να παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, το ποσοστό είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο David Kelly, επικεφαλής του τμήματος αφερεγγυότητας στη λογιστική εταιρεία PwC.

Η PwC είπε ότι οι κατασκευές και το λιανικό εμπόριο ήταν οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο και ο αριθμός των προβληματικών κατασκευαστών τροφίμων αυξανόταν επίσης. Περίπου το 99 τοις εκατό των εκκαθαρίσεων αφορούσαν εταιρείες με ετήσιες πωλήσεις κάτω του 1 εκατομμυρίου λιρών, ανέφερε.

Σύμφωνα με την Creditsafe, υπήρξε ένα κύμα κακουχιών στον κατασκευαστικό κλάδο. 42 εταιρείες παροχής υπηρεσιών κτιρίων κατοικιών και εμπορικών χώρων προσέλαβαν διαχειριστές.

Η Howard Russell Construction έγινε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα του κλάδου όταν προσέλαβε συμβούλους από την FRP Advisory για να τη βοηθήσουν να διαχειριστεί την πτώχευσή της. Η εταιρεία με έδρα το Northumberland ήταν ανάδοχος σε μια σειρά έργων στη Βορειοανατολική και είχε κύκλο εργασιών άνω των £40 εκατομμυρίων το έτος έως τον Μάρτιο του 2022.

Ο Nicky Fisher, Πρόεδρος του R3, του εμπορικού οργανισμού αναδιάρθρωσης, δήλωσε: «Οι επιπτώσεις από την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος, την αυξημένη πίεση των πιστωτών και τον υψηλό πληθωρισμό, σημαίνει ότι όλο και περισσότερες εταιρείες στρέφονται στη χρεοκοπία για να προσπαθήσουν να επιβιώσουν. για να βοηθήσουν στην επίλυση των οικονομικών τους προβλημάτων».

Η Lindsey Cooper, Restructuring Advisory Partner της RSM, δήλωσε: «Καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για ορισμένες εταιρείες να αναχρηματοδοτήσουν και αναμένουμε περαιτέρω χρεοκοπίες για εκείνες τις εταιρείες που βρίσκονται ήδη σε ευάλωτες θέσεις ρευστότητας».

“Οι διοικήσεις που επιτρέπουν επίσης την αναδιάρθρωση μιας εταιρείας έχουν επίσης αυξηθεί και αναμένουμε περισσότερες ομάδες διαχείρισης να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία διάσωσης επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες.”