Οι ευρωβουλευτές θέλουν να υπερασπιστούν την κινηματογραφική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια εποχή που το Χόλιγουντ αγωνίζεται

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να υπερασπιστούν την κινηματογραφική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια εποχή που το Χόλιγουντ αγωνίζεται

July 22, 2023 0 By admin

Το Κοινοβούλιο ξεκίνησε μια νέα έρευνα για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση υψηλής ποιότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, εξετάζοντας ζητήματα δεξιοτήτων και διατήρησης και προκλήσεις που θέτει η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ευρωβουλευτές από την Επιτροπή Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού θα εξετάσουν τι πρέπει να γίνει για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το Ηνωμένο Βασίλειο ως παγκόσμιος προορισμός παραγωγής και πώς να υποστηριχθεί καλύτερα ο τομέας της ανεξάρτητης παραγωγής ταινιών.

Η επιτροπή θα εξετάσει επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κινηματογράφοι του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την πρόσφατη αναδιάρθρωση του Cineworld και την κατάρρευση της αλυσίδας Empire.

Η έρευνα έρχεται 20 χρόνια μετά την έκθεση της προηγούμενης επιτροπής για την κινηματογραφική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έκανε συστάσεις για φορολογικά συστήματα, εκπαίδευση και ανάπτυξη. Επιπλέον, οι μεγάλες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές έχουν σταματήσει λόγω της κοινής απεργίας ηθοποιών και συγγραφέων στις ΗΠΑ για θέματα όπως οι εκκρεμείς πληρωμές από πλατφόρμες ροής και η χρήση AI.

Η Caroline Dinenage, Πρόεδρος της Επιτροπής CMS, δήλωσε: «Χιλιάδες θεατές του κινηματογράφου που απολαμβάνουν τη νέα ταινία της Barbie αυτό το Σαββατοκύριακο θα δουν την τελευταία ιστορία επιτυχίας από την κινηματογραφική και high-end βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κατασκευή της Barbieland από την αρχή σε ένα στούντιο του Ηνωμένου Βασιλείου καταδεικνύει το εξαιρετικό ιστορικό της βιομηχανίας στην προσέλκυση υπερπαραγωγών στις ακτές μας».

«Θα εξετάσουμε πώς να διατηρήσουμε την ελκυστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου ως παγκόσμιου προορισμού παραγωγής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι θα μπορούν να γίνουν και να προβληθούν ανεξάρτητες ταινίες, παρόμοιες με τις πρόσφατες επιτυχίες του Rye Lane και του Aftersun.

«Τα οικονομικά δεινά των μεγάλων κινηματογραφικών αλυσίδων έχουν αναδείξει τη σημασία της προστασίας και της προώθησης της κινηματογραφικής κληρονομιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ οι απεργίες ηθοποιών και συγγραφέων στις Ηνωμένες Πολιτείες καταδεικνύουν τη σημασία της παραμονής μπροστά στην καμπύλη στην προσαρμογή των δεξιοτήτων και την ανταπόκριση στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης».

Ο Dinenage είπε ότι η επιτροπή ήθελε να διασφαλίσει ότι η βιομηχανία και η κυβέρνηση σκέφτονται για το μέλλον, για να στηρίξουν και να ενισχύσουν έναν τομέα που είναι εξαιρετικά σημαντικός για την οικονομία και τον πολιτισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και τη «δύναμή του στην παγκόσμια σκηνή».

Μιλώντας πρόσφατα στον Guardian, ο βραβευμένος με Όσκαρ παραγωγός Ντέιβιντ Πάτναμ προέτρεψε επίσης την κινηματογραφική βιομηχανία να αντιμετωπίσει την έλλειψη δεξιοτήτων και να αυξήσει το κοινό προτού το Ηνωμένο Βασίλειο επισκιαστεί ως κινηματογραφική δύναμη.

Είπε επίσης ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να φέρει το κοινό πίσω στις αίθουσες, συμπεριλαμβανομένης της επίλυσης του προβλήματος σε επίπεδο βάσης. «Νομίζω ότι οι μικρότερες κοινότητες χρειάζονται περισσότερη προσοχή. Ο τοπικός σας κινηματογράφος είναι πραγματικά προσαρμοσμένος για εσάς; Λειτουργεί καλά; Είναι καθαρό;» είπε.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου για το περασμένο έτος δείχνουν ότι οι συνολικές δαπάνες παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών παραγωγών υψηλών προδιαγραφών έφτασαν τα 6,27 δισεκατομμύρια λίρες, υψηλό ρεκόρ και 1,83 δισεκατομμύρια £ περισσότερες από το 2019.

Η τηλεοπτική παραγωγή υψηλών προδιαγραφών αντιπροσώπευε 4,3 δισεκατομμύρια £, με 1,97 δισεκατομμύρια στερλίνες να δαπανώνται για παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους. Οι επενδύσεις σε τηλεοπτικές παραγωγές υψηλών προδιαγραφών (που ορίζονται ως τηλεοπτικά έργα σε σενάριο με βασική δαπάνη τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου £ ανά ώρα μετάδοσης) τον περασμένο χρόνο περιελάμβαναν τα Bridgerton, Happy Valley και Lord of the Rings: Rings of Power.

Η επιτροπή καλεί οποιονδήποτε έχει εμπειρία στον κλάδο να υποβάλει αποδεικτικά στοιχεία μέσω της διαδικτυακής της πύλης έως τις 19 Σεπτεμβρίου. Οι ευρωβουλευτές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει ποιος θα κληθεί να καταθέσει αυτοπροσώπως.