Οι ιδιωτικές συντάξεις των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 35% χαμηλότερες από τις συντάξεις των ανδρών

Οι ιδιωτικές συντάξεις των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 35% χαμηλότερες από τις συντάξεις των ανδρών

June 6, 2023 0 By admin

Σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη κυβερνητική μελέτη για αυτό που έχει ονομαστεί «το μεγάλο συνταξιοδοτικό χάσμα μεταξύ των φύλων», οι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 55 ετών έχουν συνήθως τις ιδιωτικές συντάξεις τους 35% χαμηλότερες από τους άντρες ομολόγους τους.

Μετά από ανάλυση δεδομένων και για τα δύο φύλα μεταξύ 2018 και 2020, κυβερνητικοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατά μέσο όρο, για κάθε 100 £ που έχουν αποταμιεύσει οι άνδρες σε ιδιωτικές συντάξεις, οι γυναίκες περισσεύουν μόλις 65 £. Λόγω της ανισορροπίας, οι γυναίκες θα μπορούσαν να χάσουν χιλιάδες λίρες από το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα.

Οι χαμηλότερες συνολικές αποδοχές, η άδεια για τη φροντίδα των παιδιών και άλλες ευθύνες φροντίδας και ο μεγαλύτερος αριθμός γυναικών που εργάζονται με μερική απασχόληση πιστεύεται ότι είναι παράγοντες που προκαλούν τις γυναικείες συντάξεις να αυξηθούν μόνο στα δύο τρίτα των συντάξεων των ανδρών.

Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευθεί αρκετές εκθέσεις για το χάσμα στις συντάξεις των φύλων, αυτή είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση υπολογίζει την πραγματική έκταση του προβλήματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το χάσμα διέφερε ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και ήταν μικρότερο σε άτομα στα 30 τους, υποδηλώνοντας ότι ο ελεύθερος χρόνος για τη φροντίδα των παιδιών ήταν ένας σημαντικός παράγοντας.

Για τους εργαζόμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις για αυτόματη εγγραφή, η διαφορά είναι μικρότερη, στο 32%. Συνολικά, το χάσμα αυξάνεται στο 47% μεταξύ των ηλικιών 45 έως 49 ετών.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ένα κενό στις συνεισφορές ανδρών και γυναικών. Το 2021, περίπου 52 δισεκατομμύρια στερλίνες καταβλήθηκαν στις ιδιωτικές συντάξεις των γυναικών που δικαιούνται αυτόματη εγγραφή, σε σύγκριση με 62,6 δισεκατομμύρια £ στις συντάξεις των ανδρών – ένα χάσμα 17%.

Η Helen Morrissey, επικεφαλής ανάλυσης συνταξιοδότησης στο Hargreaves Lansdown, περιέγραψε το ποσοστό του 35% ως «λιγότερο κενό, περισσότερο κενό χάσμα». «Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα μεταρρυθμίσεις στον τομέα της παιδικής μέριμνας με στόχο να βοηθήσει περισσότερες γυναίκες να συνεχίσουν να εργάζονται και να πληρώνουν τις συντάξεις τους, αλλά το χάσμα στις συντάξεις των φύλων είναι πιθανό να παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα», είπε.

Η Laura Suter, επικεφαλής προσωπικών οικονομικών στην επενδυτική πλατφόρμα AJ Bell, είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι όταν οι γυναίκες έφτασαν τα 40 τους, υστερούσαν έναντι των ανδρών στις συνταξιοδοτικές τους αποταμιεύσεις.

«Πολύ από αυτό θα οφείλεται στο ότι οι γυναίκες κάνουν διαλείμματα σταδιοδρομίας για να κάνουν παιδιά, εργάζονται με μερική απασχόληση για να αναλάβουν ευθύνες φροντίδας ή το χάσμα στις αμοιβές των φύλων που τις κάνει να κερδίζουν λιγότερα – όλα αυτά μεταφράζονται σε χαμηλότερες αποδοχές και χαμηλότερες συνταξιοδοτικές εισφορές. .”

Οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν εκείνους που δεν θα έχουν συνταξιοδοτικά περιουσιακά στοιχεία όταν φτάσουν στην ηλικία συνταξιοδότησης, κάτι που ο Σούτερ λέει ότι θα διευρύνει το χάσμα, καθώς οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να είναι χωρίς σύνταξη.

Η υπουργός Συντάξεων Laura Trott δήλωσε: «Η επιτυχία της αυτόματης εγγραφής έχει μεταμορφώσει το τοπίο των συντάξεων του Ηνωμένου Βασιλείου, φέρνοντας εκατομμύρια γυναίκες στη σύνταξη για πρώτη φορά.» Αλλά ενώ το χάσμα συμμετοχής έχει κλείσει, το χάσμα πλούτου παραμένει.

«Η δημοσίευση ενός επίσημου ετήσιου μέτρου θα μας βοηθήσει να παρακολουθήσουμε τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης, της βιομηχανίας και των εργοδοτών για να καλύψουμε το χάσμα των συνταξιοδοτικών φύλων».