Οι μεσίτες προειδοποιούν ότι περισσότεροι δανειστές είναι πιθανό να αυξήσουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στον απόηχο της HSBC

Οι μεσίτες προειδοποιούν ότι περισσότεροι δανειστές είναι πιθανό να αυξήσουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στον απόηχο της HSBC

June 15, 2023 0 By admin

Περισσότεροι δανειστές θα αυξήσουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, προειδοποιούν οι μεσίτες, καθώς οι συνέπειες από την αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας συνεχίζουν να προκαλούν όλεθρο στους ιδιοκτήτες κατοικιών.

Ο κλάδος των ακινήτων δέχθηκε νέο πλήγμα καθώς η HSBC αύξησε τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα – μια κίνηση άνευ προηγουμένου για τη μεγάλη τράπεζα.

Η HSBC ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρει τις συμφωνίες που εισήχθησαν τη Δευτέρα, αφού αποκάλυψε ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά για να μειώσει τον πληθωρισμό. Αυτό έρχεται αφότου η τράπεζα κατέληξε σε συμφωνίες επαναξιολόγησης την περασμένη Πέμπτη μετά την άνοδο των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι χρηματιστές έχουν προειδοποιήσει ότι και άλλοι δανειστές είναι πιθανό να ακολουθήσουν την κίνηση, καθώς τα επιτόκια αναμένεται τώρα να φτάσουν στο 5,75% μέχρι το τέλος του έτους.

«Θα έλεγα ότι και άλλοι θα αντιδράσουν με παρόμοιο τρόπο απλώς και μόνο επειδή τείνουν να δανείζονται χρήματα από τα ίδια μέρη», δήλωσε στο City AM ο Justin Moy, διευθύνων σύμβουλος της EHF Mortgage.

«Οι πιέσεις στην HSBC θα είναι παρόμοιες με άλλους μεγάλους δανειστές… και κανένας δανειστής δεν θέλει πραγματικά να είναι ο νούμερο ένα δανειστής… Δεν είναι ένα μονόκλ που πολλοί θέλουν πραγματικά», είπε.

«Κανείς δεν θέλει να αφήσει το παιδί μόνο του, γιατί αν κάποιος έχει φθηνότερα προϊόντα στεγαστικών δανείων, εμείς ως μεσίτες φυσικά θα έλκουμε το ενδιαφέρον του».

Ο Μόι είπε επίσης ότι η ασταθής αγορά έχει ασκήσει πίεση στους ανθρώπους να λάβουν γρήγορες αποφάσεις σχετικά με τα στεγαστικά δάνειά τους.

«Φοβάμαι ότι εμείς ως σύμβουλοι και πελάτες θα βρεθούμε τελικά σε μια κατάσταση όπου πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις που μπορεί να είναι σωστές, αλλά και λανθασμένες [for homeowners].”

Η κίνηση θα πλήξει περισσότερο τους υποψήφιους αγοραστές και τους ιδιοκτήτες σπιτιού που θέλουν να επαναφέρουν τα σχέδια πληρωμής τους.

Μια νέα ανάλυση από το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες κατοικιών στο Λονδίνο που θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν το στεγαστικό τους δάνειο φέτος θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια τεράστια αύξηση 7.300 λιρών στο ετήσιο κόστος λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Ο Chris Sykes, Τεχνικός Διευθυντής στην Private Finance, δήλωσε: «Παρέθεσα μηνιαίες πληρωμές 1.900 λιρών για πρώτη φορά από έναν μόνο αγοραστή την περασμένη εβδομάδα και αυτή την εβδομάδα θα ήταν 2.150 £. Είναι τόσο δύσκολο να αποφασίσετε να αγοράσετε ένα ακίνητο όταν βρίσκεστε σε μια ασταθή αγορά και δεν ξέρετε ποια θα είναι η πληρωμή σας μέχρι να αποδεχτείτε μια προσφορά, ειδικά αν χρειάζεται λίγος χρόνος για να γίνει αποδεκτή μια προσφορά .

“Θα ήταν υπέροχο αν οι δανειστές σας επέτρεπαν να πληρώσετε ένα τέλος κράτησης πριν αναζητήσετε ένα ακίνητο για να κλειδώσετε ένα επιτόκιο και να αγοράσετε στον εαυτό σας αυτήν την ασφάλεια.”