Οι μισοί από τους διευθυντές εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου απολύθηκαν σε σχέση με εικαζόμενη απάτη δανείων Covid

Οι μισοί από τους διευθυντές εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου απολύθηκαν σε σχέση με εικαζόμενη απάτη δανείων Covid

July 18, 2023 0 By admin

Περισσότεροι από τους μισούς διευθυντές εταιρειών που απολύθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους 15 μήνες έχουν εμπλακεί σε ύποπτη απάτη ή κατάχρηση προγραμμάτων οικονομικής υποστήριξης Covid-19, δείχνουν επίσημα στοιχεία.

Από την 1η Απριλίου του περασμένου έτους έως τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, 1.200 διευθυντές αποκλείστηκαν, με 611 κατηγορίες που αφορούσαν την κατάχρηση προγραμμάτων Covid-19, που σχετίζονται κυρίως με προγράμματα διάσωσης που υποστηρίζονται από τους φορολογούμενους. Περίπου 1,1 δισεκατομμύρια £ σε δάνεια έχουν ήδη αναφερθεί ως ύποπτη απάτη ή λάθος.

Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν μετά από εκτεταμένες ανησυχίες για απάτη και κατάχρηση του συστήματος. Ένας στεγαστής έκανε αίτηση για δάνειο 13.000 λιρών και το ξόδεψε σε τυχερά παιχνίδια μέσα σε τρεις εβδομάδες, ενώ ένας άλλος διευθυντής έκανε αίτηση για δάνειο και το χρησιμοποίησε για να αγοράσει φάρμακα κατηγορίας Α.

Ο τότε καγκελάριος Rishi Sunak ξεκίνησε το πρόγραμμα των 46,6 δισεκατομμυρίων λιρών τον Μάιο του 2020 ως μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά έχει αντιμετωπίσει κριτική για χαλαρές επιταγές. Επιτρεπόταν στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να δανείζονται μεταξύ 2.000 και 50.000 στερλινών με χαμηλό επιτόκιο από διαπιστευμένους δανειστές, με το κράτος να ενεργεί ως εγγυητής.

Ο Mark Rostron, εταίρος στη δικηγορική εταιρεία Darwin Gray, που συμβουλεύει τους επαγγελματίες αφερεγγυότητας, είπε ότι οι αιτούντες θα μπορούσαν να λάβουν δάνεια υποβάλλοντας μια αίτηση στο διαδίκτυο και «ελέγχοντας τα σωστά πλαίσια» με ελάχιστους ελέγχους. Είπε: «Πολλοί άνθρωποι σκέφτηκαν, “Φανταστικό – παίρνω 50.000 λίρες και δεν χρειάζεται να υπογράψω προσωπική εγγύηση”.” Και πρόσθεσε: “Η συντριπτική πλειοψηφία των διευθυντών ήταν υπεύθυνοι, αλλά υπήρχαν διαφορετικοί βαθμοί κατάχρησης. από άτομα που κάνουν κατάχρηση κεφαλαίων μέχρι το οργανωμένο έγκλημα».

Ο Rostron είπε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες συμμετείχε, οι διευθυντές χρησιμοποίησαν τα δάνεια για προσωπική χρήση, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ενός Volkswagen camper van και μιας φορτηγίδας στο Λονδίνο.

Ο Θίοντορ Άγκνιου παραιτήθηκε από υπουργός καταπολέμησης της απάτης πέρυσι, επικρίνοντας τις «εξαιρετικά ανεπαρκείς» προσπάθειες της κυβέρνησης να αποτρέψει την απάτη και την κατάχρηση. Είπε ότι έγιναν «λάθη μαθητών» επιτρέποντας στις εταιρείες να λαμβάνουν προγράμματα διάσωσης

Περίπου το ένα τέταρτο όλων των βρετανικών εταιρειών έλαβαν δάνειο ανάκαμψης. Τα περισσότερα από τα 1,5 εκατ. δάνεια πήγαν σε μικροεπιχειρήσεις με τζίρο μικρότερο από 632.000 £.

Ο Τζέρεμι Άσερ, σύμβουλος ρυθμιστικού δικηγόρου στη δικηγορική εταιρεία Setfords, είπε: «Υπήρχαν πολλές υποθέσεις απάτης επειδή έλειπε η δέουσα επιμέλεια και η κυβέρνηση δεν ζήτησε εγγυήσεις για αυτά τα δάνεια.» Είπε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπέθεσε ότι οι τράπεζες μπορεί να να είστε υπερβολικά ζήλοι να αναφέρετε πιθανή απάτη και ότι ορισμένοι διευθυντές έχασαν τις δραστηριότητές τους ως αποτέλεσμα και άφησαν τη “φήμη τους σε κουρελιασμένη”.

Σε μια απάτη που αφορούσε το πρόγραμμα αναπήδησης δανείων, 11 εταιρείες απαιτούσαν 500.000 £, με τα κεφάλαια να στέλνονται σε εταιρείες του Χονγκ Κονγκ.

Οι εταιρείες ήταν εγγεγραμμένες σε διάφορα γραφεία στο Λονδίνο, στο Berkshire, στο Lancashire και στο Shropshire, με τους διαχειριστές αφερεγγυότητας να μην μπορούν να προσδιορίσουν τα κατώτατα όρια συναλλαγών για τις εταιρείες ή εάν είχαν κάνει ποτέ συναλλαγές.

Σε άλλη περίπτωση, το πτωχευτικό συμβούλιο διαπίστωσε ότι ο ιδιοκτήτης μιας υπηρεσίας οδικής βοήθειας στο Νιούπορτ της Νότιας Ουαλίας, είχε συνάψει δάνειο 50.000 λιρών για ένα νέο ρυμουλκούμενο και φάρμακα κατηγορίας Α. Αργότερα πούλησε το όχημα για να χρηματοδοτήσει τον εθισμό του στα ναρκωτικά.

Αρχικά είχε υπολογιστεί ότι οι απώλειες από απάτη και λάθος στο πλαίσιο του συστήματος θα ήταν κοντά στα 5 δισεκατομμύρια λίρες, αλλά αυτό έχει αναθεωρηθεί σε 1,1 στους ετήσιους λογαριασμούς 2021-22 του πρώην Υπουργείου Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής δισεκατομμύρια κιλά μειωμένα.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε το πτωχευτικό συμβούλιο δείχνουν ότι μεταξύ Μαΐου 2020 και 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, απέκλεισε 752 διευθυντές για κατάχρηση προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας Covid-19.

Το μεγαλύτερο μέρος των παραπτωμάτων που εντοπίστηκαν σχετίζονται με το πρόγραμμα δανείων αναπήδησης, αλλά ένας μικρός αριθμός ερευνών περιελάμβανε επίσης ανάρμοστη συμπεριφορά που σχετίζεται με προγράμματα κοινοτικών επιχορηγήσεων, προγράμματα ασφάλειας εργασίας και άλλα προγράμματα δανείων έκτακτης ανάγκης. Το Πτωχευτικό Συμβούλιο έχει ασκήσει μέχρι στιγμής δίωξη σε εννέα διευθυντές για αδικήματα που σχετίζονται με κατάχρηση δανείων αναπήδησης.

Περισσότερα από 100 εκατομμύρια £ σε πρόσθετη χρηματοδότηση διατέθηκαν στην Υπηρεσία Αφερεγγυότητας ως μέρος της επανεξέτασης δαπανών του 2021 για στρατηγικές επενδύσεις και πρωτοβουλίες έρευνας. Τα στατιστικά στοιχεία επιβολής αφορούν μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο, με ξεχωριστή νομοθεσία σε ισχύ στη Βόρεια Ιρλανδία.

Εκπρόσωπος της πτωχευτικής υπηρεσίας δήλωσε: «Η αντιμετώπιση της κατάχρησης πιστώσεων Covid είναι μεγάλο μέρος του έργου επιβολής του νόμου και μέχρι σήμερα έχουμε ήδη αποκλείσει 752 διευθυντές, κάτι που οδηγεί στην ανάκτηση κεφαλαίων».

«Η κατάχρηση των προγραμμάτων υποστήριξης δανείων Covid μας επηρεάζει όλους. Οι ηγέτες επιχειρήσεων που έκαναν κατάχρηση συστημάτων που παρείχαν χρήματα στους φορολογούμενους για να υποστηρίξουν πραγματικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν αποστραγγίσει τα δημόσια ταμεία και μείωσαν τα διαθέσιμα κεφάλαια για την επαρκή υποστήριξη ζωτικών δημόσιων υπηρεσιών».