Οι ΜΜΕ υποστηρίζουν την επέκταση των θεωρήσεων εργασίας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού

Οι ΜΜΕ υποστηρίζουν την επέκταση των θεωρήσεων εργασίας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού

July 4, 2023 0 By admin

Με πολλούς τομείς που αντιμετωπίζουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού, λίγο περισσότεροι από τους μισούς ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν θα ήθελαν να δουν περισσότερους μετανάστες εργάτες να έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Νέα δεδομένα από iwocaένας από τους μεγαλύτερους δανειστές μικρών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, δείχνει ότι το 52% των ΜΜΕ είναι υπέρ του ανοίγματος των θυρών του Ηνωμένου Βασιλείου σε περισσότερους εργαζόμενους στο εξωτερικό με την παράταση των θεωρήσεων εργασίας.

Τα στοιχεία αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι οι ΜΜΕ έχουν πλεόνασμα κενών θέσεων προς κάλυψη και ο αριθμός των κενών θέσεων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είχαν συνολικά 459.000 κενές θέσεις τον Μάιο του 2023 – αύξηση κατά ένα τέταρτο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Μόνο οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή εταιρείες με 10 ή λιγότερους υπαλλήλους, έχουν πληγεί σοβαρά , 143.000 φέρεται να ήταν κενές θέσεις τον τελευταίο μήνα.

Οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ κατηγορούν το Brexit για τη συρρίκνωση

Σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες ΜΜΕ κατηγορούν το Brexit για την απότομη πτώση του διαθέσιμου προσωπικού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ 2019 και 2022, ο αριθμός των μεταναστών της ΕΕ που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο μειώθηκε κατά 54% σε 151.000. Αυτοί οι αριθμοί είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από πριν από το 2018, όταν ο αριθμός των μεταναστών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 426.000 – σχεδόν τριπλάσιος από τον αριθμό το 2022.

Οι ΜΜΕ δυσκολεύονται να αυξήσουν τους μισθούς για να προσελκύσουν προσωπικό

Με τον πληθωρισμό να παραμένει στο 8,7% αυτόν τον μήνα, το αυξανόμενο κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας έχει καταστήσει δύσκολη την αύξηση των μισθών για την προσέλκυση νέων εργαζομένων. Τα στοιχεία από το iwoca δείχνουν ότι μόνο το 13% των ιδιοκτητών ΜΜΕ αύξησαν τους μισθούς των υπαλλήλων τους μεταξύ του καλοκαιριού του 2022 και του τέλους του έτους, σε σύγκριση με το 85% των εταιρειών που δεν αύξησαν τη μισθοδοσία τους.

Ο Christoph Rieche, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της iwoca, σχολίασε: «Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα βρίσκονται υπό τεράστια πίεση αυτή τη στιγμή. Τα αυξανόμενα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας, η αδυναμία αύξησης των μισθών, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού σημαίνουν ότι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας αντιμετωπίζει τεράστιους αντίθετους ανέμους. Οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ πιστεύουν ότι το άνοιγμα των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου και η επέκταση των θεωρήσεων εργασίας είναι το κλειδί για να τους βοηθήσει να προσελκύσουν το εργατικό δυναμικό και θα μειώσουν σημαντικά την πίεση στις επιχειρήσεις τους».