Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ωθήσει τα επιτόκια έως και 7%

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ωθήσει τα επιτόκια έως και 7%

July 9, 2023 0 By admin

Η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια έως και 7% για να αντιμετωπίσει τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι, εν μέσω φόβων ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού θα μπορούσε να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση.

Καθώς τα νοικοκυριά δέχονται αυξανόμενη πίεση από το αυξανόμενο κόστος των στεγαστικών δανείων, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις να αναγκάσουν την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι στεγαστικοί δανειστές αύξησαν τα επιτόκια και απέσυραν τις φθηνότερες προσφορές αφού η τράπεζα τον περασμένο μήνα αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 5%, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζεται να μειώσει το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην G7.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές υποθέτουν ότι η τράπεζα θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο σε πάνω από 6% πριν από τα Χριστούγεννα. Η JP Morgan είπε ότι η βασική της πρόβλεψη ήταν ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν σε χαμηλότερο επίπεδο 5,75% έως τον Νοέμβριο, αλλά προειδοποίησε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν ενδεχομένως να αυξηθούν στο 7% σε «ορισμένα σενάρια».

Η αμερικανική τράπεζα δήλωσε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος «σκληρής προσγείωσης» για τη βρετανική οικονομία το επόμενο έτος, καθώς ο αντίκτυπος του αυξανόμενου κόστους δανεισμού επιβάρυνε την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και ώθησε την ανεργία υψηλότερα.

Η προοπτική η τράπεζα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ύφεση για την αντιμετώπιση του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού διαφαίνεται, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είχε καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο τους τελευταίους μήνες.

Οι επιχειρήσεις ανέφεραν σταθερή ανάκαμψη στον τομέα των υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούνιο, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας να φτάνει σε υψηλό εννέα μηνών, σύμφωνα με τον τελευταίο μηνιαίο έλεγχο υγείας από την S&P Global και το Chartered Institute of Procurement and Supply.

Οι οικονομολόγοι υποψιάζονται ότι η ισχύς της βρετανικής αγοράς εργασίας ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η ετήσια αύξηση των μέσων μισθών των εργαζομένων ανήλθε σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών τον Απρίλιο, ενώ ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας είναι σχεδόν ρεκόρ. Ωστόσο, άλλοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι εταιρείες που ανακτούν τα περιθώρια κέρδους τους μετά το σοκ των τιμών της ενέργειας του περασμένου έτους συμβάλλουν επίσης στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Ο πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Τσάρλι Μπιν, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα «ξύπνησε πολύ αργά» πριν από την πρώτη της αύξηση των επιτοκίων το 2021 και γνώριζε τους πληθωριστικούς κινδύνους. Η τράπεζα άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια από 0,1% τον Δεκέμβριο του 2021, αφού μείωσε το κόστος δανεισμού σε ιστορικό χαμηλό για να στηρίξει την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.

«Σίγουρα άργησαν να αναγνωρίσουν την ανάγκη απόσυρσης των μέτρων τόνωσης», είπε στους βουλευτές στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων την Τετάρτη.

Ο Bean είπε ότι υπάρχει ακόμη “πολύς δρόμος να διανυθεί” μέχρι να χαλαρώσουν οι πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά εργασίας, καθώς οι εργοδότες αυξάνουν τους μισθούς για να προσελκύσουν προσωπικό και οι εργαζόμενοι αναζητούν μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών για να αντισταθμίσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

«Δεν είναι απαραίτητα μια εκρηκτική διαδικασία, αλλά μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να υποχωρήσει», είπε.