Οι προσλήψεις σε εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου επιβραδύνονται εν μέσω «συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας»

Οι προσλήψεις σε εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου επιβραδύνονται εν μέσω «συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας»

July 10, 2023 0 By admin

Τα στοιχεία που δείχνουν τη «συνεχιζόμενη αβεβαιότητα» σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές αναμένουν από τις βρετανικές εταιρείες να επιβραδύνουν τον ρυθμό προσλήψεών τους καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν εργασία.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση θέσεων εργασίας από τη Συνομοσπονδία Προσλήψεων και Απασχόλησης (REC) και την KPMG, η διαθεσιμότητα υποψηφίων για νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκε τον Ιούνιο με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που κορυφώθηκαν οι περιορισμοί του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο αριθμός των ατόμων που τοποθετήθηκαν από τα γραφεία πρόσληψης σε μόνιμες θέσεις εργασίας μειώθηκε επίσης και η αύξηση των μισθών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών τον Ιούνιο.

Αυτό έρχεται πριν από τα στοιχεία της Τρίτης για τις θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία οι οικονομολόγοι έχουν προβλέψει ότι το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει στο 3,8%, ακόμα κοντά στο χαμηλό των τεσσάρων δεκαετιών. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι παρακολουθούν στενά για σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε γρήγορα τα επιτόκια στο 5% από 0,1% στο τέλος του 2021. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν σημειώσει περαιτέρω αυξήσεις τους επόμενους μήνες, καθώς η τράπεζα προσπαθεί να μειώσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Η Claire Warnes, Συνεργάτης της KPMG UK, δήλωσε: «Η απότομη αύξηση της διαθεσιμότητας υποψηφίων αυτόν τον μήνα – η υψηλότερη των τελευταίων δυόμισι ετών – είναι μια σημαντική ανησυχία για την οικονομία και αντανακλά τον αντίκτυπο της συνεχιζόμενης επιβράδυνσης των προσλήψεων εν μέσω αυξανόμενων απωλειών θέσεων εργασίας σε πολλές βιομηχανίες.

Είπε ότι φαίνεται ότι οι εργοδότες θα προτιμούσαν την προσωρινή πρόσληψη από τις μόνιμες θέσεις λόγω «συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας».

Ο Neil Carberry, διευθύνων σύμβουλος του REC, τα μέλη του οποίου συμμετείχαν σε έρευνα, είπε ότι είναι πιθανό ότι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούσαν νέες θέσεις εργασίας ως απάντηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό και το υψηλότερο ποσοστό απώλειας θέσεων εργασίας. Είπε ότι «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών μειώθηκε ξανά».

Ωστόσο, ο Carberry πρόσθεσε ότι η εικόνα είναι μικτή δεδομένου του επίμονα χαμηλού ποσοστού ανεργίας.

«Παρά αυτές τις τάσεις, η αγορά εργασίας παραμένει πολύ σφιχτή», είπε. «Υπάρχουν ακόμη εκτεταμένες ελλείψεις δεξιοτήτων, με τη λογιστική, τις κατασκευές, τη διδασκαλία και τη νοσηλευτική μεταξύ των τομέων που αγωνίζονται να βρουν και να διατηρήσουν εργαζομένους.

«Η αύξηση των κενών θέσεων για έκτακτο και μόνιμο προσωπικό στον τομέα των ξενοδοχείων και της εστίασης, καθώς και οι θέσεις εργασίας λιανικής και προσωρινής λιανικής, υποδηλώνουν ότι οι εταιρείες πιστεύουν ότι παρά τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν τους μισθούς τους για αγαθά. και υπηρεσίες». και την ευρύτερη κρίση κόστους ζωής».

Η κρίση στο κόστος ζωής έχει αυξήσει την πίεση στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Η Rest Less, πάροχος ευκαιριών εργασίας και συμβουλών για άτομα άνω των 50 ετών, είπε ότι η πτώση του εισοδήματος μπορεί να έχει αυξήσει τον αριθμό των γυναικών που σχεδιάζουν να εργαστούν πέρα ​​από την ηλικία συνταξιοδότησης.

Η ανάλυση των στατιστικών της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου αποκάλυψε ότι το 44% των γυναικών ηλικίας 50-65 ετών σχεδίαζαν είτε να συνεχίσουν τις υπάρχουσες ώρες εργασίας τους είτε να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους.

Ο Stuart Lewis, διευθύνων σύμβουλος της Rest Less, δήλωσε: «Σχεδόν οι μισές γυναίκες ηλικίας 50 έως 65 ετών δήλωσαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν να εργάζονται με κάποια μορφή μετά τη συμπλήρωση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης – ένας αριθμός που είναι κατανοητός δεδομένου ότι το κόστος που προκύπτει είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω. «Κρίση διαβίωσης».