Οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται μετά την αύξηση των επιτοκίων

Οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται μετά την αύξηση των επιτοκίων

June 24, 2023 0 By admin

Ο κίνδυνος διολίσθησης της οικονομίας σε ύφεση το επόμενο έτος είναι μεγαλύτερος, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2000 σε μια προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού.

Η Τράπεζα της Αγγλίας εξέπληξε με μια αύξηση ρεκόρ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, με τις χρηματοπιστωτικές αγορές να αναμένουν τουλάχιστον άλλες τρεις αυξήσεις επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον πληθωρισμό. Οι αγορές χρήματος αναμένουν ότι το κόστος δανεισμού θα κορυφωθεί στο 6,1% μέχρι το τέλος του έτους, ένα επίπεδο σύσφιξης που προειδοποίησαν οι οικονομολόγοι ενέχει τον κίνδυνο διολίσθησης της οικονομίας σε ύφεση.

Ο George Buckley, επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι υπάρχει πλέον «μεγαλύτερος κίνδυνος η τράπεζα να γίνει, σύμφωνα με τα λόγια του Milton Friedman, ο «ανόητος στο ντους» και να αυξήσει πάρα πολλά, κάτι που είναι γρήγορο.» θα απαιτούσε διόρθωση. αν συμβεί ύφεση».

Ο διοικητής της τράπεζας Άντριου Μπέιλι είπε ότι τα επιθετικά μέτρα κατά του πληθωρισμού δεν είχαν σκοπό να «δημιουργήσουν ύφεση». . . Έχουμε μια οικονομία που είναι πολύ ισχυρότερη και πιο ανθεκτική από ό,τι περιμέναμε. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή οι τιμές της ενέργειας έχουν πέσει τόσο πολύ, κάτι που είναι καλά νέα. Άρα δεν περιμένουμε ούτε επιθυμούμε ύφεση. Αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στον στόχο».

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής για τον καθορισμό των επιτοκίων της τράπεζας προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός δεν θα μειωθεί τόσο γρήγορα όσο πέρυσι, καθώς η αύξηση των μισθών και οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών έχουν αυξηθεί πολύ πιο έντονα τους τελευταίους μήνες από ό,τι περίμενε η τράπεζα.

Ο Μπέιλι έχει κατακριθεί από τους επικριτές ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξος για τους κινδύνους που θα μπορούσε να επηρεάσει η οικονομία ο υψηλός πληθωρισμός. Το επιτόκιο της τράπεζας αυξήθηκε από 0,1% σε 5% τους τελευταίους 17 μήνες.

Η αγορά αντέδρασε σιωπηλά στην απόφαση για τα επιτόκια, με τις τιμές των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου να υποχωρούν ελαφρά και τη λίρα να υποχωρεί 0,2 τοις εκατό έναντι του δολαρίου φθάνοντας στα 1,27 δολάρια. Τα χρυσαφικά γίνονται λιγότερο ελκυστικά για τους κατόχους ομολόγων σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός μειώνει την πραγματική αξία των τοκομεριδίων για τους επενδυτές.

Ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 57,15 μονάδων, ή 0,8%, στις 7.502,03 και ο FTSE 250, που αντικατοπτρίζει καλύτερα την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, υποχώρησε 1,3 τοις εκατό, ή 243,48 μονάδες, στις 18.327,97.

Ο Lee Hardman, αναλυτής νομισμάτων στην ιαπωνική τράπεζα MUFG, δήλωσε ότι η λίρα θα μπορούσε να αποδυναμωθεί περαιτέρω εάν οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας επιδεινωθούν. Αν και η Μεγάλη Βρετανία δεν έχει διολισθήσει σε ύφεση φέτος, σπάνια κατέγραψε ανάπτυξη άνω του 0%. Εάν η ανάπτυξη συνεχιστεί και το δολάριο συνεχίσει να αποδυναμώνεται, η λίρα θα μπορούσε να φτάσει τα 1,30 δολάρια φέτος, είπε ο Χάρντμαν.

Υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αρχίζουν να μειώνονται και η οικονομία επιβραδύνεται. Ένα μέτρο του πληθωρισμού των τιμών παραγωγού έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο ετών τον περασμένο μήνα, υποδηλώνοντας ότι το εταιρικό κόστος επιβραδύνθηκε. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι οι τράπεζες και οι δανειστές αρχίζουν να περιορίζουν την καταναλωτική πίστη και ότι τα νοικοκυριά άρχισαν να χρησιμοποιούν τις αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.