Οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων αυξάνονται κατά 27% καθώς η οικονομία πλήττεται από υψηλά επιτόκια

Οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων αυξάνονται κατά 27% καθώς η οικονομία πλήττεται από υψηλά επιτόκια

July 18, 2023 0 By admin

Οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων στην Αγγλία και την Ουαλία έχουν εκτοξευθεί καθώς οι επιχειρήσεις υποφέρουν από μια αργά αναπτυσσόμενη οικονομία και τα υψηλά επιτόκια.

Σύμφωνα με το Γραφείο Αφερεγγυότητας, τον Ιούνιο καταγράφηκαν 2.163 εταιρικές πτωχεύσεις.

Αυτό είναι 27% περισσότερο από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι – τον ​​Ιούνιο του 2022, 1.698 εταιρείες υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης.

Είναι υψηλότερο από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια κρατικών μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, και επίσης υψηλότερο από τα στοιχεία πριν από την πανδημία.

Ωστόσο, έχει μειωθεί από τον Μάιο, όταν αναφέρθηκαν 2.552 πτωχεύσεις — μια αύξηση 40% από έτος σε έτος.

Jeremy Whiteson, εταίρος πτώχευσης και αναδιάρθρωσης στη βρετανική δικηγορική εταιρεία Fladgate: «Η μηνιαία στατιστικά στοιχεία αφερεγγυότητας για τον Ιούνιο του 2023 που εκδόθηκαν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζουν να καταγράφουν σημαντικό αριθμό εταιρικών πτωχεύσεων.

Με 2.163 εταιρικές πτωχεύσεις αυτόν τον μήνα, αυτή ήταν μια αύξηση 27% από τις 22 Ιουνίου.

Ιδιαίτερα υψηλή αύξηση σημειώθηκε στις αναγκαστικές εκκαθαρίσεις. Πρόκειται για μια διαδικασία με την οποία οι πιστωτές μπορούν να αναγκάσουν μια εταιρεία σε εκκαθάριση με δικαστική απόφαση. Με 260 αναγκαστικές εκκαθαρίσεις στις 23 Ιουνίου, πρόκειται για αύξηση 77% από τις 22 Ιουνίου. Το σχόλιο της ίδιας της κυβέρνησης ανέφερε ότι αυτή η αύξηση «οφείλεται εν μέρει στην αύξηση του αριθμού των αιτήσεων εκκαθάρισης που υποβλήθηκαν από την HMRC». Αυτό αντικατοπτρίζει ανέκδοτες πληροφορίες από επαγγελματίες συμβούλους στον τομέα. Υπάρχει ανησυχία εάν μια πιο επιθετική προσέγγιση από την HMRC για την είσπραξη χρεών έχει ως αποτέλεσμα την κατά τα άλλα βιώσιμη (αν αντιμετωπίζουν προβλήματα) επιχειρήσεις. Η λιγότερο εποικοδομητική προσέγγιση της HMRC για τα προγράμματα διάσωσης εταιρειών πιθανότατα οφείλεται στη μερική αποκατάσταση του φορολογικού προνομίου το 2020, γεγονός που δίνει στην HMRC λιγότερο κίνητρο να συνεργαστεί με εταιρείες για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες. Αυτή είναι μια ανησυχητική τάση.

Η πλειοψηφία των εταιρικών πτωχεύσεων ήταν εκούσια εκκαθάριση από πιστωτές.Αυτή είναι μια διαδικασία με την οποία οι μέτοχοι μιας εταιρείας μπορούν να ψηφίσουν υπέρ της εκκαθάρισης μιας εταιρείας. Χρησιμοποιείται γενικά όταν δεν υπάρχει συνεχής δραστηριότητα. Με 1.759 τον Ιούνιο του 2022, σημειώθηκε αύξηση 21% στις εκούσιες εκκαθαρίσεις από τους πιστωτές. Η εμπειρία μας δείχνει ότι πολλές εταιρείες έχουν πληγεί από αύξηση των επιτοκίων μετά το σοκ της πανδημίας και άλλες πρόσφατες οικονομικές πιέσεις (ελλείψεις εργατικού δυναμικού, αυξημένες διατυπώσεις εξαγωγών και εισαγωγών λόγω Brexit, διαδικασία υψηλότερων εμπορευμάτων, αυστηρότερη αγορά χρηματοδότησης και γεωπολιτική αβεβαιότητα ).

Η αυξανόμενη τάση επηρέασε επίσης τις διοικήσεις και τις εθελοντικές συμφωνίες εταιρειών – δύο διαδικασίες που χρησιμοποιούνται συνήθως από προβληματικές εταιρείες, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν. Με 130 διοικήσεις, αυτό είναι 44% περισσότερο από τον Ιούνιο του 2022. Οι εθελοντικές συμφωνίες των εταιρειών, αν και συνολικά ήταν μικρότερες, ήταν 75% υψηλότερες από τον Ιούνιο του 2022. Η εισαγωγή πρόσθετων κανονισμών σχετικά με τις προσυσκευασμένες διοικήσεις (όπου η πώληση διαπραγματεύεται πριν από τη διοίκηση ημερομηνία). και συχνά ο αγοραστής συνδέεται με τη διαχείριση) έχουν αυξήσει το κόστος αυτών των διαδικασιών, καθιστώντας τις ανέφικτες για πολλές εταιρείες που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί με μια βελτιωμένη διαδικασία. Η αυξανόμενη χρήση αυτών των μεθόδων υποδηλώνει ότι οι οικονομικές δυσκολίες επηρεάζουν πλέον μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες εταιρείες.

Μια αχτίδα ελπίδας αντλείται από το γεγονός ότι σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα – Μάιο 2023 – σημειώθηκε ελαφρά μείωση των αριθμών (εκτός από τις αναγκαστικές εκκαθαρίσεις, όπου σημειώθηκε σημαντική αύξηση από τον Μάιο του 2023). Θα χρειαστεί να παρακολουθήσουμε τους αριθμούς τους επόμενους μήνες για να δούμε αν πρόκειται για μια απότομη αύξηση ή μια διαρκή αύξηση των χρεοκοπιών.

Δεν θα ήταν περίεργο αν αυτό ήταν μέρος μιας πιο διαρκούς αύξησης των χρεοκοπιών. Οι αυξανόμενοι ρυθμοί πληθωρισμού επιβαρύνουν πολλές επιχειρήσεις, καθιστώντας δυσκολότερη την άντληση κεφαλαίων και δυνητικά αρχίζουν να επηρεάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών».