Οι WH Smith, M&S και Argos είναι μεταξύ των εκατοντάδων που επιβλήθηκαν πρόστιμα για μη καταβολή του κατώτατου μισθού

Οι WH Smith, M&S και Argos είναι μεταξύ των εκατοντάδων που επιβλήθηκαν πρόστιμα για μη καταβολή του κατώτατου μισθού

June 21, 2023 0 By admin

Εκατοντάδες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων βαρών WH Smith, M&S και Argos, έχουν κατονομαστεί και ντροπιαστεί αφού τους επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή δεν πληρώνουν τον κατώτατο μισθό των εργαζομένων τους.

Οι επιχειρήσεις, από μεμονωμένους εμπόρους έως μεγάλα ονόματα, κλήθηκαν να επιστρέψουν σχεδόν 5 εκατομμύρια £ σε χαμένους μισθούς σε 63.000 εργαζομένους μετά την παραβίαση του νόμου για τον εθνικό κατώτατο μισθό (NMW).

Ο WH Smith ήταν στην κορυφή της λίστας επειδή δεν πλήρωσε πάνω από 1 εκατομμύριο £ σε περισσότερους από 17.000 εργαζομένους, ακολουθούμενος από τη Lloyds Pharmacy, η οποία έπρεπε να πληρώσει πάνω από 900.000 £ σε σχεδόν 8.000 υπαλλήλους της.
Η εταιρεία λιανικής πώλησης σούπερ μάρκετ και ένδυσης M&S απέτυχε να πληρώσει σχεδόν 580.000 £ σε περισσότερους από 5.000 εργαζομένους, ενώ η Argos που ανήκει στη Sainsbury πλήρωσε πάνω από 480.000 £ σε περισσότερους από 10.000 εργαζομένους.

Ο χειριστής Bingo Buzz Group επίσης απέτυχε να πληρώσει σχεδόν 320.000 £ σε περισσότερους από 3.000 υπαλλήλους.

Ο Γραμματέας Μικρών Επιχειρήσεων Kevin Hollinrake δήλωσε: «Η καταβολή του υποχρεωτικού κατώτατου μισθού είναι αδιαπραγμάτευτη και όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, θα πρέπει να γνωρίζουν καλύτερα από το να παραμελούν τους σκληρά εργαζόμενους υπαλλήλους».

Οι 202 εταιρείες επιβλήθηκαν σε όλες πρόστιμο σχεδόν 7 εκατομμυρίων λιρών για να καταβληθούν στην HMRC. Οι υπουργοί είπαν ότι αυτό ήταν ένα “σαφές μήνυμα από την κυβέρνηση ότι κανένας εργοδότης δεν εξαιρείται”.

Το 39 τοις εκατό των εταιρειών μείωσαν τους μισθούς των υπαλλήλων τους, ένα άλλο 39 τοις εκατό δεν πλήρωσαν το σωστό ποσό για τις ώρες εργασίας και ένα άλλο 21 τοις εκατό των εργοδοτών πλήρωσαν λάθος ποσοστό μαθητείας.

Αυτό έρχεται μετά από μια αύξηση 9,7 τοις εκατό στον εκ του νόμου μισθό διαβίωσης και τον κατώτατο μισθό που τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2023 για σχεδόν τρία εκατομμύρια εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αποπληρωμές και τα πρόστιμα ακολούθησαν έρευνες της HMRC που ολοκληρώθηκαν μεταξύ 2017 και 2019.

«Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη μειοψηφία που αψηφά το νόμο: Πληρώστε τους υπαλλήλους σας σωστά ή αντιμετωπίστε τις συνέπειες», πρόσθεσε ο Χόλιν Ρέικ.

Ο Μπράιαν Σάντερσον, πρόεδρος της Επιτροπής Χαμηλών Μισθών, δήλωσε: «Ο κατώτατος μισθός χρησιμεύει ως εγγύηση ότι όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς εξαίρεση, λαμβάνουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο μισθών».

«Όταν οι εργοδότες παραβιάζουν το νόμο, όχι μόνο κακοποιούν τους εργαζομένους τους, αλλά υπονομεύουν επίσης τον θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών».

Εκπρόσωπος της WH Smith είπε: «Μετά από μια ανασκόπηση με την HMRC το 2019, γνωστοποιήθηκε ότι είχαμε παρερμηνεύσει την εφαρμογή των νομοθετικών κανόνων μισθών στις ενιαίες κατευθυντήριες γραμμές για το προσωπικό που εργάζεται στα υποκαταστήματά μας.

«Αυτό ήταν ένα πραγματικό λάθος και διορθώθηκε αμέσως με την επιστροφή χρημάτων σε όλους τους συναδέλφους το 2019».

Εκπρόσωπος της Sainsbury’s δήλωσε: «Το 2018, ανακαλύφθηκε ένα σφάλμα μισθοδοσίας που επηρέασε ορισμένους συναδέλφους και οδηγούς στο υποκατάστημα Argos, που χρονολογείται από το 2012, πριν από την εξαγορά της Argos από τη Sainsbury.

«Ξεκινήσαμε μια άμεση έρευνα μαζί με την HMRC και διορθώσαμε το πρόβλημα εκείνη τη στιγμή. Έκτοτε ολοκληρώσαμε την ενσωμάτωση του Argos στα συστήματα της Sainsbury, αποτρέποντας κάτι τέτοιο να συμβεί ξανά.

«Από την απόκτηση της Argos, έχουμε κάνει σημαντικές επενδύσεις σε αμοιβές και το ωρομίσθιο της Argos ταιριάζει πλέον με το Sainsbury’s, μια αύξηση 53% τα τελευταία επτά χρόνια».

Ένας εκπρόσωπος της M&S δήλωσε: «Όπως πολλοί άλλοι οργανισμοί, η M&S περιλαμβάνεται στη λίστα NMW μόνο λόγω ενός ακούσιου τεχνικού ζητήματος που προέκυψε πριν από τέσσερα χρόνια.

«Αυτό συνέβη απλώς επειδή οι προσωρινοί εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν εντός των αυστηρών προθεσμιών που ορίζουν οι κανονισμοί και αυτό διορθώθηκε μόλις λάβαμε γνώση του θέματος. Ο κατώτατος ωρομίσθός μας δεν ήταν ποτέ κάτω από τον εθνικό κατώτατο μισθό και κανένας συνάδελφος δεν αμείβεται ποτέ για αυτόν τον λόγο».

Εκπρόσωπος της Lloyds Pharmacy δήλωσε: «Η Lloyds Pharmacy μπορεί να επιβεβαιώσει ότι αυτό συνδέεται με μια ιστορική και ακούσια υποπληρωμή που προκαλείται από τους κανόνες της HMRC για τις στολές της εταιρείας.

«Μόλις το αντιληφθήκαμε, ενεργήσαμε γρήγορα, ειδοποιήσαμε τους πληγέντες συναδέλφους και τους αποζημιώσαμε τα έξοδα. Έχουμε επίσης ενημερώσει τις ενιαίες πολιτικές μας για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ξανά.

“Η Lloyds Pharmacy μπορεί να επιβεβαιώσει ότι όλοι οι υπάλληλοί μας αμείβονται πάνω από τον εθνικό κατώτατο μισθό και θα ήθελα να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να ζητήσω ξανά συγγνώμη από όλους τους συναδέλφους της Lloyds Pharmacy που επηρεάστηκαν και να τους διαβεβαιώσουμε για τη δέσμευσή μας για δίκαιες και δίκαιες αμοιβές.”