
Ο αντίκτυπος του φόρου Brexit στις μικρές επιχειρήσεις και τα πορτοφόλια των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο
June 17, 2023Χαρακτηριζόμενο από την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά, τον οικονομικό δυναμισμό και τα περίπλοκα πολιτικά σενάρια, το τοπίο του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των διεθνών συζητήσεων.
Αυτή τη φορά το επίκεντρο είναι ο αντίκτυπος του φόρου Brexit στις εισαγωγές τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Οι συνέπειες αυτής της νέας οικονομικής επιβάρυνσης αναμένεται να διαχυθούν σε ολόκληρη τη χώρα, επηρεάζοντας εξίσου τις μικρές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
Ο φόρος του Brexit, όπως είναι ευρέως γνωστός, είναι ένας νέος φόρος που εισάγει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ. Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Γεωργίας, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra), ο φόρος στοχεύει να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα των κρατικών συνοριακών σταθμών επιθεώρησης στην Αγγλία. Η ιδέα της χρέωσης 43 λιρών ανά αποστολή μπορεί να φαίνεται ασήμαντη στην επιφάνεια, αλλά αν σκεφτεί κανείς τον σημαντικό ημερήσιο όγκο εισαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτό αθροίζεται σε ένα σημαντικό ποσό, προσθέτοντας στο ήδη διογκωμένο κόστος εισαγωγής αγαθών μετά το Brexit οδηγεί.
Τα οικονομικά του φόρου
Ο φόρος του Brexit προστίθεται σε άλλα κόστη που σχετίζονται με τις εισαγωγές τροφίμων, όπως π.χ Β. Κτηνιατρικά και τελωνειακά τέλη καθώς και αυξημένο κόστος στην εφοδιαστική αλυσίδα. Καθώς ο φόρος αθροίζεται σε αυτά τα πρόσθετα κόστη, η οικονομική επιβάρυνση των εισαγωγέων αυξάνεται, αναγκάζοντάς τους να κάνουν μια σχεδόν αναπόφευκτη επιλογή: να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές.
Επιπτώσεις στις μικρές επιχειρήσεις
Το νέο φορολογικό καθεστώς φαίνεται να πλήττει περισσότερο τους μικρότερους παράγοντες της αγοράς. Οι λιανοπωλητές τροφίμων, όπως τα delicatessen που εισάγουν μια ποικιλία μοναδικών ειδών από την ΕΕ, κινδυνεύουν ιδιαίτερα. Θα είναι δύσκολο για αυτές τις μικρές επιχειρήσεις να επωμιστούν το πρόσθετο κόστος λόγω των περιορισμένων πόρων τους. Έτσι μπορούν να είναι αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές τουςεπηρεάζουν δυνητικά το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στην αγορά.
Τα δεινά του καταναλωτή
Καθώς οι μικρές επιχειρήσεις παλεύουν με τον νέο φόρο, οι καταναλωτές είναι πιθανό να υποστούν το μεγαλύτερο βάρος αυτών των αλλαγών. Σε συνδυασμό με άλλα κόστη εισαγωγής, ο φόρος θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε υψηλότερες τιμές λιανικής. Το κόστος ζωής, που έχει ήδη επιβαρυνθεί από την αύξηση 19% στις τιμές των τροφίμων και των ποτών πέρυσι, αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δικαιολόγησε τον φόρο με την ανάγκη κάλυψης του λειτουργικού κόστους των συνοριακών σημείων ελέγχου μετά το Brexit. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα και η εφαρμογή του φόρου είναι υπό έλεγχο. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η επιβολή πάγιου τέλους ανεξάρτητα από το μέγεθος ή το εύρος της εισαγωγής είναι άδικη και επηρεάζει δυσανάλογα τις μικρές επιχειρήσεις.
Η πραγματικότητα μετά το Brexit
Το Brexit έχει αναμφισβήτητα αλλάξει το εμπορικό τοπίο του Ηνωμένου Βασιλείου. Μετά την αποχώρησή τους από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, οι Βρετανοί εξαγωγείς αντιμετώπισαν αυξημένο κόστος και γραφειοκρατικά εμπόδια κατά την αποστολή εμπορευμάτων στην ΕΕ. Με την καθιέρωση του εισαγωγικού φόρου, οι Βρετανοί εισαγωγείς αντιμετωπίζουν πλέον παρόμοια μοίρα.
Η απάντηση από ειδικούς του κλάδου
Οι ηγέτες του κλάδου έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τον φόρο. Ο Shane Brennan, διευθυντής της Ομοσπονδίας Cold Chain, περιγράφει τον φόρο ως «το αγκάθι στην ουρά ενός συστήματος ελέγχου τροφίμων μετά το Brexit». Προειδοποιεί ότι η πολιτική θα μπορούσε να συμβάλει στην κατάρρευση των μεταφορικών εταιρειών από τις οποίες εξαρτώνται οι μικρές επιχειρήσεις.
Έτοιμο για αντίκτυπο
Οι μικρές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις του φόρου. Πολλοί διερευνούν εναλλακτικές στρατηγικές για να μετριάσουν το πιθανό οικονομικό πλήγμα. Δυστυχώς, ορισμένες μικρότερες εταιρείες αποφάσισαν να σταματήσουν εντελώς τις εξαγωγές τους στην ΕΕ, ενώ άλλες έχουν δημιουργήσει αποθήκες εντός της ΕΕ για να αποφύγουν το πρόσθετο κόστος.
διαχείριση της κρίσης
Η κλιμακούμενη κρίση των τιμών των τροφίμων ώθησε τον Πρωθυπουργό Rishi Sunak να συγκαλέσει συνάντηση με αγρότες, παραγωγούς τροφίμων και στελέχη από μερικά από τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενώ η αποτελεσματικότητα αυτών των συζητήσεων μένει να φανεί, έχει αναφερθεί ότι οι παρευρισκόμενοι στη συνάντηση απλώς την αναφέρουν ως «κόλπο δημοσίων σχέσεων».
Δίπλωμα
Ο φόρος Brexit στις εισαγωγές τροφίμων σηματοδοτεί μια άλλη ανατροπή στο έπος μετά το Brexit. Ενώ η κίνηση της κυβέρνησης στοχεύει στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, οι επιπτώσεις στις μικρές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές είναι ανησυχητικές. Καθώς το ΗΒ διανύει αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα είναι ζωτικής σημασίας να παρακολουθείται ο εξελισσόμενος αντίκτυπος αυτού του φόρου και ο αντίκτυπός του στη βιομηχανία τροφίμων της χώρας.
Η αντιμετώπιση της πραγματικότητας μετά το Brexit απαιτεί κατανόηση των περίπλοκων οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων που παίζουν. Ο φόρος του Brexit, οι επιπτώσεις του και οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει από διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς προσφέρουν μια συναρπαστική εικόνα για το δυναμικό τοπίο μετά το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο.