Ο αυξανόμενος πληθωρισμός αναγκάζει τους Βρετανούς να σφίξουν τις ζώνες για τα ψώνια τους καθώς αυξάνονται οι πωλήσεις υλικού και καυσίμων

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός αναγκάζει τους Βρετανούς να σφίξουν τις ζώνες για τα ψώνια τους καθώς αυξάνονται οι πωλήσεις υλικού και καυσίμων

June 24, 2023 0 By admin

Οι Βρετανοί εξακολουθούν να ξοδεύουν μεγάλα ποσά παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό, με τις λιανικές πωλήσεις να εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί κατά 0,3% τον περασμένο μήνα λόγω των αυξήσεων των τιμών εκτός των τροφίμων.

Ο κύριος συνεισφέρων ήταν οι διαδικτυακές πωλήσεις, με τον όγκο των πωλήσεων εκτός καταστημάτων να αυξάνεται κατά 2,3%, ενώ οι πωλήσεις στα καταστήματα μειώθηκαν κατά μισό τοις εκατό.

Η πτώση 0,3% έρχεται μετά από άνοδο 0,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται επί του παρόντος στο 8,7%.

Εκατομμύρια Βρετανοί βγήκαν έξω και έψαξαν για φρέσκα καλοκαιρινά ρούχα και εξοπλισμό DIY για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον ζεστό καιρό.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, υπήρχαν «ανέκδοτες» ενδείξεις για αύξηση των δαπανών για φαγητό και γρήγορο φαγητό λόγω της τριπλής τραπεζικής αργίας τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένης της στέψης.

Μετά τη 13η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη, η ONS προειδοποίησε επίσης ότι οι έμποροι λιανικής είχαν εκφράσει ανησυχίες για την αύξηση του κόστους ζωής και των τιμών των τροφίμων, η οποία συνέχισε να επηρεάζει τον όγκο των πωλήσεων.

Χθες, μετά την άνοδο, ο κυβερνήτης Andrew Bailey προειδοποίησε ότι ο επίμονος πληθωρισμός δεν θα εξαφανιστεί εάν οι αυξήσεις των μισθών σταματήσουν να εκτοξεύονται τόσο γρήγορα, ενώ πολλοί Βρετανοί ζήτησαν περισσότερα μετρητά για να συμβαδίσουν με το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Οι αριθμοί έδειξαν ότι οι όγκοι πωλήσεων σε καταστήματα εκτός τροφίμων μειώθηκαν μόλις 0,2 τοις εκατό μετά από αύξηση σχεδόν 1 τοις εκατό τον προηγούμενο μήνα.

Οι πωλήσεις βενζίνης και ντίζελ ανέκαμψαν, σημειώνοντας άνοδο 1,7% τον περασμένο μήνα, αφού μειώθηκαν κατά το ίδιο ποσό τον Απρίλιο. Η αύξηση εξακολουθεί να είναι 9,5 τοις εκατό κάτω από το επίπεδο του Φεβρουαρίου του 2020 όταν χτύπησε η πανδημία.

Ο Nikki Baird, Αντιπρόεδρος Στρατηγικής της Aptos, δήλωσε: «Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων της ONS τον Μάιο αντανακλά τις ανθεκτικές καταναλωτικές δαπάνες παρά τις συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων και τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα. Ο θερμότερος καιρός του Μαΐου, η βασιλική στέψη και οι διακοπές της 3ης Μαΐου έχουν αναμφίβολα ενισχύσει τους αριθμούς Μαΐου.

Οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών εξακολουθούν να αισθάνονται την πίεση του πληθωρισμού, αλλά με τις συνεχιζόμενες καταναλωτικές δαπάνες, οι λιανοπωλητές έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν να κεφαλαιοποιούν αυτή τη σχετική αισιοδοξία καθώς ξεκινούν οι καλοκαιρινοί μήνες. Για να συνεχιστεί η δυναμική, θα είναι απαραίτητα ανανεωμένα προγράμματα αφοσίωσης και διακαναλικές στρατηγικές που επικεντρώνονται στις εμπειρίες και στην ενίσχυση των συνδέσεων».