Ο Κινέζος ιδιοκτήτης της θρυλικής μάρκας αυτοκινήτων MG κατασκευάζει εργοστάσιο στην Ευρώπη για να συμβαδίσει με τη ζήτηση

Ο Κινέζος ιδιοκτήτης της θρυλικής μάρκας αυτοκινήτων MG κατασκευάζει εργοστάσιο στην Ευρώπη για να συμβαδίσει με τη ζήτηση

July 7, 2023 0 By admin

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας SAIC Motor ανακοινώνει την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου της στην Ευρώπη, αφού οι πωλήσεις των οχημάτων της εκτινάχθηκαν στα ύψη στην ήπειρο.

Η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία που κατέχει την εμβληματική μάρκα MG λέει ότι το νέο εργοστάσιο θα παράγει ηλεκτρικά οχήματα.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι η SAIC δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν τα μοντέλα MG θα κατασκευαστούν στο εργοτάξιο.

Με ρίζες που εκτείνονται πάνω από έναν αιώνα, η MG κατασκευαζόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο έως ότου η παραγωγή μεταφέρθηκε στην Κίνα το 2016.

Την Πέμπτη, ένας εκπρόσωπος της SAIC είπε ότι η εταιρεία βρισκόταν ακόμη στη διαδικασία εξασφάλισης μιας τοποθεσίας στην Ευρώπη και οριστικοποίησης περαιτέρω λεπτομερειών για το έργο.

«Έχουμε πολλές μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των MG, IM και Maxus. Ακόμη αποφασίζουμε τι θα κατασκευαστεί στο εργοστάσιο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τη SAIC, οι πωλήσεις των οχημάτων της εκτός Κίνας αυξήθηκαν κατά 40% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Η μάρκα MG αντιπροσώπευε την πλειοψηφία των πωλήσεων στο εξωτερικό, καθώς ο αριθμός των αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στην Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκε την ίδια περίοδο, ανέφερε η εταιρεία.

Η τελευταία ανακοίνωση έρχεται σχεδόν επτά χρόνια αφότου η SAIC διέκοψε τη συναρμολόγηση της MG στο εργοστάσιό της στο Longbridge στο Μπέρμιγχαμ.

Το 2016, η MG είπε ότι η συναρμολόγηση στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν πλέον «απαιτούμενη» και ότι τα αυτοκίνητα θα έφταναν στη χώρα «πλήρως κατασκευασμένα (και) έτοιμα για διανομή».

Το εργοστάσιο του Λόνγκμπριτζ κατασκεύασε αυτοκίνητα όπως η MG και το αρχικό Mini. Ιδρύθηκε το 1906 και επέζησε του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο ιστότοπος πάλεψε ενάντια στη μεταπολεμική οικονομική κρίση και την εμφάνιση της αυτοκινητοβιομηχανίας στο εξωτερικό.

Επίσης ανέκαμψε από απεργίες, συγχωνεύσεις, εξαγορές και πτώση των τιμών των μετοχών.

Μετά την κατάρρευση της MG Rover το 2005, η παραγωγή στο εργοστάσιο σταμάτησε. Η μάρκα εξαγοράστηκε τελικά από τη SAIC.

Το 2011 κυκλοφόρησε το MG6. Ήταν το πρώτο αυτοκίνητο MG που συναρμολογήθηκε στο Longbridge εδώ και 16 χρόνια.

Το πενταθέσιο όχημα σχεδιάστηκε στη Βρετανία, αλλά τα μέρη του κατασκευάστηκαν στην Κίνα.

Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες – συμπεριλαμβανομένων των SAIC, Geely και Great Wall – έχουν δει το μερίδιο αγοράς τους να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

Οι εξαγωγές από την Κίνα ενισχύθηκαν από τη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα και τις πωλήσεις στη Ρωσία καθώς πολλές δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα μετά την εισβολή της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Κίνα εξήγαγε περισσότερα από ένα εκατομμύριο οχήματα τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους. Ξεπέρασε την Ιαπωνία ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο.

Εκτός από τις εγκαταστάσεις παραγωγής στην Κίνα, η SAIC διαθέτει επίσης εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, την Ινδία και το Πακιστάν.

Η κινεζική εταιρεία, η οποία έχει κοινοπραξίες με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen και την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, πούλησε 5,3 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως πέρυσι.

Σύμφωνα με τη SAIC, η Ευρώπη ήταν η μεγαλύτερη αγορά στο εξωτερικό με περισσότερα από 100.000 πωλήσεις οχημάτων.