Ο νέος κατασκευαστής κινητήρων Renault-Geely θα έχει την έδρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο νέος κατασκευαστής κινητήρων Renault-Geely θα έχει την έδρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο

July 12, 2023 0 By admin

Μια νέα παγκόσμια εταιρεία που ιδρύθηκε από τον γαλλικό γίγαντα αυτοκινήτων Renault και την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely πρόκειται να έχει την έδρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εταιρείες θα επενδύσουν έως και 7 δισεκατομμύρια ευρώ (7,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, 6 δισεκατομμύρια £) για την ανάπτυξη κινητήρων βενζίνης, ντίζελ και υβριδικών χαμηλών εκπομπών ρύπων.

Η εταιρεία θα απασχολήσει περίπου 19.000 άτομα στα 17 εργοστάσια κινητήρων και σε πέντε κέντρα έρευνας και ανάπτυξης.

Η συμφωνία έρχεται παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας στρέφει την εστίασή της στην ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Renault και η Geely ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι η νέα εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τα κεντρικά της γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο για να “ενοποιήσει τις δραστηριότητες, να αξιοποιήσει συνέργειες και να καθορίσει μελλοντικά σχέδια”.

Η εταιρεία θα ιδρυθεί αργότερα φέτος και θα προμηθεύει κινητήρες σε κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η Volvo, η Nissan και η Mitsubishi.

«Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με μια μεγάλη εταιρεία όπως η Geely για να φέρουμε επανάσταση στην αγορά και να ανοίξουμε το δρόμο για κινητήρες εσωτερικής καύσης εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών [internal combustion engine] Τεχνολογίες», δήλωσε ο επικεφαλής της Renault, Luca de Meo.

Ο Eric Li, πρόεδρος του Geely Holding Group, πρόσθεσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να «γίνει παγκόσμιος ηγέτης στις υβριδικές τεχνολογίες και να παρέχει λύσεις χαμηλών εκπομπών για αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο».

Οι εταιρείες δήλωσαν επίσης ότι ο σαουδαραβικός ενεργειακός κολοσσός Aramco θα μπορούσε να ενταχθεί στην εταιρεία και ότι «αξιολογούσε μια στρατηγική επένδυση».

Η Aramco — η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο — είναι ένας σημαντικός παράγοντας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Νωρίτερα φέτος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco Amin Nasser δήλωσε ότι η εταιρεία θα αυξήσει τις επενδύσεις της σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η συμφωνία Renault-Geely έρχεται καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα συνεχίζει να αυξάνεται σε χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, ένα τυπικό νέο ηλεκτρικό όχημα (EV) εξακολουθεί να είναι πιο ακριβό από ένα αντίστοιχο αυτοκίνητο βενζίνης ή ντίζελ.

Τα τελευταία χρόνια, η Geely με έδρα το Hangzhou έχει επενδύσει επίσης στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων.

Πριν από μια δεκαετία, η εταιρεία αγόρασε την εταιρεία κατασκευής ταξί του Λονδίνου με έδρα το Κόβεντρι, London Taxi Company, σε μια συμφωνία £11,4 εκατομμυρίων (14,8 εκατομμυρίων δολαρίων).

Το 2017, η εταιρεία ταξί μετονομάστηκε σε London Electric Vehicle Company για να τονίσει την εστίασή της στη στροφή προς την τεχνολογία ηλεκτρικών οχημάτων.

Ανέπτυξε την πρώτη ηλεκτρική μαύρη καμπίνα του Λονδίνου, από την οποία περίπου 5.000 οχήματα κυκλοφορούν τώρα στους δρόμους της πρωτεύουσας.