Ο Σουνάκ λέει όχι στις φορολογικές μειώσεις πριν από τις επόμενες εκλογές

Ο Σουνάκ λέει όχι στις φορολογικές μειώσεις πριν από τις επόμενες εκλογές

July 13, 2023 0 By admin

Ο Ρίσι Σουνάκ έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα προσφέρει φορολογικές περικοπές πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές, καθώς το κόμμα του αντιμετωπίζει τρεις ενδιάμεσες εκλογές την επόμενη εβδομάδα.

Ορισμένοι συντηρητικοί υποστηρικτές ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να μειώσει μια σειρά από εισφορές – συμπεριλαμβανομένου του φόρου εισοδήματος εταιρειών, του φόρου εισοδήματος και του φόρου στα καύσιμα.

Αλλά όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία σχετικά με τα φορολογικά του σχέδια, ο κ. Σουνάκ είπε ότι η μείωση του πληθωρισμού είναι η «ύψιστη προτεραιότητα» που «έχει προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτός και ο καγκελάριος Τζέρεμι Χαντ ήταν «εντελώς ενωμένοι στην επιθυμία να μειώσουν τους φόρους για τον λαό» – προσθέτοντας: «Φυσικά και είμαστε, είμαστε Συντηρητικοί.» Θέλουμε οι άνθρωποι να πάρουν περισσότερα από τα δικά τους χρήματα.

«Αλλά η κορυφαία προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η μείωση του πληθωρισμού και η υπεύθυνη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Αυτό είναι απολύτως κορυφαία προτεραιότητα. Αυτό έχει προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων.

«Δεδομένης της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, θα φροντίσουμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό και να μην κάνουμε τίποτα που να επιδεινώνει ή να την παρατείνει. Αυτή είναι η συνολική μας προσέγγιση».

Τα σχόλια του κ. Σουνάκ έρχονται καθώς το κόμμα του προετοιμάζεται για τρεις γύρους ψηφοφορίας την επόμενη Πέμπτη, με τις προοπτικές για τους Τόρις να φαίνονται δυσοίωνες.

Ο Rishi Sunak και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni αντιδρούν πριν από ένα κοινωνικό δείπνο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ
Μια από τις εκλογικές περιφέρειες, το Uxbridge και το South Ruislip, προηγουμένως εποπτευόταν από τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε από βουλευτής τον περασμένο μήνα αφού μια επιτροπή διαπίστωσε ότι ρωτούσε το Κοινοβούλιο για κόμματα στην Ντάουνινγκ Στριτ που έσπασαν το lockdown, είχε πει ψέματα. .

Η δεύτερη θέση, ο Σέλμπι και ο Άινστι, εκκενώθηκε από τον στενό σύμμαχο του Τζόνσον, Νάιτζελ Άνταμς – λίγο αφότου ανακοινώθηκε ότι προοριζόταν για υποψηφιότητα στην ομάδα, αλλά οι φήμες λένε ότι η υποψηφιότητα του Νούμερο 10 μπλοκαρίστηκε για να αποφευχθεί μια ενδιάμεση εκλογή.

Και ο τρίτος, ο Somerton και ο Frome, έμεινε κενός καθώς ο πρώην βουλευτής των Tory, David Warburton παραιτήθηκε αφού κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση και χρήση ναρκωτικών – ισχυρισμούς που αρνείται. Έκτοτε, του έγινε δεκτό έφεση κατά των πορισμάτων μιας έρευνας για τη συμπεριφορά του.

Τόσο οι Εργατικοί όσο και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν αγωνιστεί ακούραστα στους τρεις τομείς και αμφότεροι πιστεύουν ότι έχουν καλές πιθανότητες να ανατρέψουν τους Συντηρητικούς.

Ο κ. Σουνάκ είπε ότι οι ενδιάμεσες ψηφοφορίες είναι «πάντα δύσκολες» για τις κυβερνήσεις, αλλά πίστευε ότι είχε χαράξει τη σωστή πορεία από την Ντάουνινγκ Στριτ.

«Οι συνθήκες για αυτές τις εκλογές είναι σαφώς προκλητικές», είπε.

«Καθώς μίλησα με ανθρώπους έξω, άκουσα το μήνυμα δυνατά και ξεκάθαρα: Εστιάστε στα πράγματα που έχουν σημασία για τους ανθρώπους και κάντε τη διαφορά για αυτούς.

«Είτε είναι ο έλεγχος του πληθωρισμού, η μείωση του κατά το ήμισυ, η αντιμετώπιση των λιστών αναμονής του NHS, η στάση των πλοίων… και τα τοπικά ζητήματα… η τοποθέτηση περισσότερων αστυνομικών στους δρόμους, η αντιμετώπιση του εγκλήματος που μάχεται τη χώρα, και αυτό ακριβώς κάνουμε».

Αναφερόμενος στις πέντε προτεραιότητές του, ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Προφανώς ξέρω ότι τα πράγματα είναι δύσκολα – το βλέπω, μιλάω με τον κόσμο γι’ αυτό κάθε εβδομάδα.» Πάντα ήξερα ότι θα χρειαστεί χρόνος για να βελτιωθούν τα πράγματα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πορεία που ακολουθούμε είναι λάθος.

«Διαρκεί ο πληθωρισμός περισσότερο από το αναμενόμενο; Ναί. Όταν έθεσα αυτόν τον στόχο [to halve inflation] Πολλοί είπαν ότι ήταν πολύ εύκολο. Δεν πίστευα ότι θα ήταν πολύ εύκολο, ήξερα ότι ο πληθωρισμός θα ήταν μια πρόκληση.

«Δεν ακούω κανέναν να λέει ότι αυτές δεν είναι οι σωστές προτεραιότητες στις οποίες πρέπει να εστιάσουμε. Νομίζω ότι ο κόσμος θέλει απλώς να παραδοθούν. Καταλαβαίνω απόλυτα ότι όλοι θα ήθελαν να το δουν αυτό να συμβεί το συντομότερο δυνατό. Αυτά τα πράγματα θα χρειαστούν χρόνο [they are] δεν είναι εύκολο. Αυτές είναι απολύτως οι σωστές προτεραιότητες και κάνω το καλύτερό μου».