Ο τομέας των υπηρεσιών απολαμβάνει τη ζεστασιά των δαπανών αναψυχής

Ο τομέας των υπηρεσιών απολαμβάνει τη ζεστασιά των δαπανών αναψυχής

June 5, 2023 0 By admin

Ο κυρίαρχος τομέας υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου συνέχισε την αναπτυξιακή του τροχιά τον περασμένο μήνα, καθώς οι καταναλωτές συνέχισαν να ξοδεύουν για αναψυχή και τεχνολογία.

Τα στοιχεία ερευνών από εταιρείες παροχής υπηρεσιών, γνωστά ως Purchasing Managers’ Index (PMI), έφτασαν στο 55,2 τον Μάιο, ελαφρώς χαμηλότερα από το υψηλό 12 μηνών του Απριλίου στο 55,9 αλλά ελαφρώς αυξημένα από την αρχική εκτίμηση του 55,1 και πολύ πάνω από το όριο των 50 που δείχνει ανάπτυξη στον κλάδο.

Ο κλάδος των υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν τα τρία τέταρτα της οικονομίας, τα πήγε καλά παρά τους φόβους για ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους δανεισμού. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αναμένεται να διολισθήσει σε ύφεση φέτος, αλλά θα σημειώσει μόνο μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι το 2024.

Επιχειρηματικές έρευνες έδειξαν αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ διαφορετικών τμημάτων της οικονομίας φέτος, με τη μεταποίηση να υποφέρει από παρατεταμένη ύφεση, ενώ οι βιομηχανίες υπηρεσιών επωφελήθηκαν καθώς οι καταναλωτές ξόδεψαν περισσότερα για αναψυχή, ταξίδια και τουρισμό στον απόηχο της πανδημίας.

Η έρευνα των διευθυντών αγορών διαπίστωσε ότι ο πληθωρισμός στον κλάδο αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, καθώς οι εταιρείες αντιμετώπισαν υψηλότερα λειτουργικά κόστη λόγω της αύξησης των μισθών των εργαζομένων. Αυτό, με τη σειρά του, έκανε τις εταιρείες να αυξήσουν το κόστος των υπηρεσιών τους, ένα φαινόμενο που απειλεί να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα επ’ αόριστον.

Ο πληθωρισμός έχει ήδη υποχωρήσει από τις προσδοκίες φέτος, εν μέρει λόγω της ισχύος των εταιρικών τιμών και της ακόμα ισχυρής αύξησης των μισθών για τους εργαζόμενους που θέλουν να αντισταθμίσουν τον υψηλό πληθωρισμό. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ορισμένοι καταναλωτές αντιστάθηκαν στην αύξηση των τιμών μεταφέροντας τις επιχειρήσεις τους αλλού.

Ο Tim Moore, οικονομικός διευθυντής της S&P Global Market Intelligence, που βοηθά στη σύνταξη της έρευνας PMI, δήλωσε: «Οι υψηλότερες πληρωμές μισθών υπεραντιστάθμισαν το χαμηλότερο κόστος καυσίμων, προκαλώντας τον πληθωρισμό των τιμών εισροών στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών Μαΐου».

Σε ένδειξη ότι η ισχυρή αγορά εργασίας μπορεί να επιβραδύνεται, η δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε και πάλι τον περασμένο μήνα, αν και ορισμένες εταιρείες εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Ο κλάδος ενισχύθηκε επίσης από τον ισχυρό εισερχόμενο τουρισμό προς το Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του καλοκαιριού και οι εξαγωγές αυξήθηκαν με καλύτερες οικονομικές προοπτικές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Περίπου οι μισές εταιρείες δήλωσαν ότι αναμένουν τις δραστηριότητές τους να αυξηθούν το επόμενο έτος.

Ο Τζον Γκλεν, επικεφαλής οικονομολόγος στο Chartered Institute of Procurement and Supply, δήλωσε ότι η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών «φαίνεται να είναι σε αντίθεση με τη συνεχιζόμενη κρίση κόστους ζωής».

«Ο τομέας των υπηρεσιών αναπτύχθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση από τον φθίνοντα μεταποιητικό τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο και σημείωσε και πάλι ισχυρή αύξηση στις νέες παραγγελίες, συμπεριλαμβανομένων των παραγγελιών από το εξωτερικό και της αύξησης του αριθμού των τουριστών. Η αισιοδοξία ήταν υψηλή με τους μισούς από τους ερωτηθέντες να προβλέπουν μια ισχυρή χρονιά μπροστά, παραμένοντας κοντά στην πρόσφατη κορύφωση τον Απρίλιο», είπε ο Glen.

Τα στοιχεία PMI που σχετίζονται με την ευρωζώνη υποχώρησαν σε χαμηλό τριών μηνών τον Μάιο, καθώς οι κατασκευαστές της ηπείρου ζύγιζαν την ανάπτυξη, με τα στοιχεία με τις χειρότερες επιδόσεις από τα τέλη του περασμένου έτους. Ο τομέας των υπηρεσιών, με τη μεταποίηση στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, έφτασε στο 55,1 έναντι 56,2 τον Απρίλιο.

Στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ο τομέας των υπηρεσιών σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις του από τον Νοέμβριο του 2020, καθώς η χώρα επωφελείται από το τέλος των αυστηρών μέτρων περιορισμού.

Όπως και σε άλλες χώρες, οι Κινέζοι καταναλωτές μετατοπίζουν τις δαπάνες τους από τα αγαθά στις υπηρεσίες, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των υπηρεσιών, ακόμη και όταν άλλοι κλάδοι συνεχίζουν να παραπαίουν. Ο δείκτης PMI υπηρεσιών Caixin της Κίνας αυξήθηκε στο 57,1 τον περασμένο μήνα από 56,4 τον Απρίλιο.