
Περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν χρησιμοποιήσει γενετική τεχνητή νοημοσύνη
July 14, 2023Περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν χρησιμοποιήσει γενετική τεχνητή νοημοσύνη, όπως τα chatbots. Σύμφωνα με έρευνα, 4 εκατομμύρια άνθρωποι το χρησιμοποίησαν επίσης επαγγελματικά.
Το Generative AI, το οποίο αναφέρεται σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν πειστικό κείμενο ή εικόνες ως απάντηση στην ανθρώπινη συμβολή, έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κοινού από την κυκλοφορία του ChatGPT τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τον λογιστικό όμιλο Deloitte, ο οποίος δημοσίευσε την έρευνα, το ποσοστό υιοθέτησης της τελευταίας γενιάς συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης υπερβαίνει αυτό των ηχείων με δυνατότητα φωνής όπως το Alexa της Amazon.
Σύμφωνα με την Deloitte, το 26% των ατόμων ηλικίας 16-75 ετών έχουν χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους, με έναν στους δέκα ερωτηθέντες να το χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
«Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για οι ομιλητές με δυνατότητα ομιλίας να επιτύχουν το ίδιο επίπεδο αποδοχής. «Είναι απίστευτα σπάνιο μια νέα τεχνολογία να επιτύχει τέτοια επίπεδα υιοθεσίας και υιοθεσίας τόσο γρήγορα», δήλωσε ο Paul Lee, συνεργάτης της Deloitte.
Η έρευνα της Deloitte σε 4.150 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι λίγο περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού έχει ακούσει για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, με περίπου έναν στους δέκα ερωτηθέντες – ισοδύναμο με περίπου τέσσερα εκατομμύρια άτομα – να το χρησιμοποιούν επαγγελματικά.
Το ChatGPT απέκτησε φήμη για την ικανότητά του να δημιουργεί ανθρώπινες απαντήσεις σε μια ποικιλία ερωτημάτων σε διαφορετικά στυλ και να παράγει άρθρα, δοκίμια, ανέκδοτα, ποιήματα και βιογραφικά ως απόκριση σε μηνύματα κειμένου.
Ακολούθησε το Bing chatbot της Microsoft, το οποίο βασίζεται στο ίδιο σύστημα με το ChatGPT, το Bard chatbot της Google και αυτή την εβδομάδα ο Claude 2 από την αμερικανική εταιρεία Anthropic.
Οι γεννήτριες εικόνας είναι επίσης σε άνοδο, όπως μια ρεαλιστική εικόνα του Πάπα Φραγκίσκου με πουπουλένιο μπουφάν, που παράγεται από την αμερικανική startup Midjourney.
Ωστόσο, η ικανότητα τέτοιων συστημάτων να παράγουν πειστικό κείμενο, εικόνες και ακόμη και φωνές σε μεγάλη κλίμακα έχει οδηγήσει σε προειδοποιήσεις ότι θα μπορούσαν να γίνουν εργαλεία για τη δημιουργία εκστρατειών παραπληροφόρησης μεγάλης κλίμακας.
Η έρευνα της Deloitte διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τέσσερις στους 10 ερωτηθέντες που έχουν χρησιμοποιήσει γενετική τεχνητή νοημοσύνη πιστεύουν ότι παρέχει πάντα σωστές απαντήσεις. Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των συστημάτων παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης μέχρι στιγμής είναι ότι τείνουν να παράγουν κραυγαλέα πραγματικά λάθη.
«Ωστόσο, η γενετική τεχνολογία AI είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και οι διεπαφές χρήστη, τα ρυθμιστικά πλαίσια, το νομικό καθεστώς και η ακρίβεια είναι ακόμα ένα έργο σε εξέλιξη», είπε ο Lee.