Πόσο συχνή είναι η παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων με γρήγορο τρόπο;

Πόσο συχνή είναι η παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων με γρήγορο τρόπο;

May 31, 2023 0 By admin

Η γρήγορη μόδα χαρακτηρίζεται από τη μαζική παραγωγή φθηνών ρούχων που μιμούνται τις τρέχουσες τάσεις στις πασαρέλες. Ως εκ τούτου, η βιομηχανία της γρήγορης μόδας καθοδηγείται από μια ατελείωτη ζήτηση για φρέσκες ιδέες – επηρεασμένη από τις τελευταίες τάσεις.

Ωστόσο, όλο και περισσότεροι σχεδιαστές κατηγορούν εταιρείες όπως η Shein, η H&M και η Pretty Little Thing ότι κλέβουν τα σχέδιά τους και διαπράττουν παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Philip Partington, Συνεργάτης Πνευματικής Ιδιοκτησίας στο Δικηγόροι JMW εξηγεί: Είναι μια μακροχρόνια πρακτική για τις εταιρείες γρήγορης μόδας να εμπνέονται από κορυφαία ονόματα του κλάδου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αναπαράγουν συγκεκριμένα ρούχα. Αυτό επιτρέπει σε αυτές τις εταιρείες να προσφέρουν μοντέρνα ρούχα σε χαμηλότερες τιμές από τις αντίστοιχες σχεδιαστές, παρά το γεγονός ότι δραστηριοποιούνται σε μια νόμιμη γκρίζα ζώνη και περιστασιακά περνούν τα σύνορα.

Η μίμηση δημοφιλών τάσεων είναι ένα πράγμα, αλλά ορισμένοι ανεξάρτητοι σχεδιαστές υποψιάστηκαν πρόσφατα ότι οι επωνυμίες γρήγορης μόδας πουλούσαν τη δουλειά τους απευθείας για να πουλήσουν ή αναδημιουργούσαν μοναδικά σχέδια που απαιτούν προστασία πνευματικών δικαιωμάτων. Εδώ διευκρινίζουμε ποια στοιχεία ενός σχεδίου είναι άξια προστασίας, ποιες νομικές πτυχές παίζουν ρόλο στην παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων στον τομέα της γρήγορης μόδας και πώς οι μικρότερες εταιρείες ή σχεδιαστές μπορούν να προστατεύσουν το έργο τους από παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Παραβιάζει το νόμο η βιομηχανία της γρήγορης μόδας;

Η γρήγορη μόδα ευδοκιμεί αντλώντας έμπνευση από —ή μερικές φορές αναπαράγοντας απευθείας— δημοφιλή σχέδια. Αυτό ήταν πάντα ο κανόνας και έχει οδηγήσει σε πολυάριθμους ισχυρισμούς για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας όλα αυτά τα χρόνια. Εταιρείες όπως η Forever 21, η Fashion Nova, η ASOS και η Shein έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και εμπορικών σημάτων επειδή τα σχέδιά τους έμοιαζαν με εκείνα των διασημοτήτων σχεδιαστών. Παρόλα αυτά, αυτή η πρακτική συνεχίζεται και μπορεί να είναι απολύτως νόμιμη σε πολλές περιπτώσεις.

Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τη νομιμότητα της αντιγραφής ενός σχεδίου και μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστούν. Ο κύριος παράγοντας είναι οι περιορισμοί της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων στην επέκταση της προστασίας στα καλλιτεχνικά έργα. Στο πλαίσιο της ένδυσης, η προστασία πνευματικών δικαιωμάτων ισχύει μόνο για ορισμένα σχεδιαστικά στοιχεία που είναι μοναδικά. Οτιδήποτε σχετίζεται με τη λειτουργία ενός ενδύματος, όπως το σχήμα ενός t-shirt, δεν είναι επιλέξιμο για προστασία, καθώς δεν είναι ούτε διακριτικό ούτε πρωτότυπο για ένα μεμονωμένο προϊόν.

Ένα μοναδικό μοτίβο ή συνδυασμός χρωμάτων που χαρακτηρίζει ένα αντικείμενο μπορεί να προστατεύεται νομικά, αλλά όχι πάντα. Για παράδειγμα, ενώ το εμβληματικό παπούτσι με κόκκινη σόλα συνδέεται συχνά με τον σχεδιαστή Christian Louboutin, ένα γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε το 2012 ότι μια απομίμηση Zara δεν παραβίαζε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του σχεδιαστή.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν οριστικές κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή αυτής της αρχής και μπορεί να είναι ασαφές. Επομένως, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν Δικηγόρος Πνευματικής Ιδιοκτησίας για συμβουλές πριν λάβετε μια απόφαση. Με την τεχνογνωσία τους, μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν τα άυλα περιουσιακά σας στοιχεία—συμπεριλαμβανομένων σχεδίων, λογοτύπων, ονομάτων εταιρειών και προϊόντων και πολλά άλλα— παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας κάποιου. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να καταχωρίσετε την πνευματική σας ιδιοκτησία και να παρακολουθείτε τυχόν παραβίαση από άλλους για να διασφαλίσετε ότι τα περιουσιακά σας στοιχεία παραμένουν προστατευμένα.

Η βιομηχανία γρήγορης μόδας εκμεταλλεύεται συχνά αυτήν την ασάφεια, επιτρέποντας στις εταιρείες να μιμούνται τις τάσεις της μόδας χωρίς να παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα αναπαράγοντας με ακρίβεια πρωτότυπα έργα εντός των ορίων που ορίζει η νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Πώς μπορούν να αντιδράσουν οι μικρότεροι σχεδιαστές;

Η συνεχής ανάγκη της βιομηχανίας της μόδας για καινοτομία έχει ωθήσει τους σχεδιαστές να εξερευνήσουν ένα ευρύτερο φάσμα πηγών έμπνευσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί ήταν μικρότεροι σχεδιαστές των οποίων η δουλειά τράβηξε την προσοχή σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Instagram.

Το πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνετε εάν ανησυχείτε για πιθανή παραβίαση της δουλειάς σας – είτε είστε μικρός σχεδιαστής είτε πολυεθνική εταιρεία – είναι να κατανοήσετε πώς εφαρμόζεται ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων σε τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό σας επιτρέπει να εντοπίσετε περιπτώσεις παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων (όπως ορίζει ο νόμος) και να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες.

Πώς μπορώ να εντοπίσω παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων ή εμπορικών σημάτων;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, στον κόσμο της μόδας, είναι συχνά νόμιμο για τις εταιρείες να αντιγράφουν σχέδια. Αν και πολλοί σχεδιαστές πιστεύουν ότι τα δικαιώματά τους έχουν παραβιαστεί, αυτό δεν είναι πάντα νομικά σωστό. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα ενός T-shirt με απεικόνιση κάκτου, θα εξηγήσουμε ποια διαφορετικά δικαιώματα ιδιοκτησίας τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Πρώτον, η έννοια της διακόσμησης ενός ενδύματος με κάκτο δεν μπορεί να προστατευθεί. Οι νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας διέπουν την έκφραση των ιδεών και όχι τις ίδιες τις ιδέες. Ως εκ τούτου, οποιοσδήποτε είναι ελεύθερος να σχεδιάσει ένα μπλουζάκι με έναν κάκτο πάνω του χωρίς να παραβιάσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας κάποιου άλλου.

Μια εικόνα κάκτου πιθανότατα δεν θα είναι κατάλληλη για καταχώριση εμπορικού σήματος εκτός και αν τροποποιηθεί με κάποιο τρόπο ώστε να γίνει μοναδική. Για παράδειγμα, ένα σχέδιο κάκτου που ενσωματώνει ένα λογότυπο εταιρείας ή είναι διατεταγμένο σε συγκεκριμένο σχήμα θα μπορούσε να είναι κατάλληλο για καταχώριση εμπορικού σήματος. Ωστόσο, χωρίς τη συμβουλή δικηγόρου πνευματικής ιδιοκτησίας, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η καταλληλότητα ενός συγκεκριμένου εμπορικού σήματος.

Εάν έχετε καταχωρίσει με επιτυχία το εμπορικό σήμα της εικόνας του κάκτου σας, θα ήταν παράνομο για οποιονδήποτε άλλο να εκτυπώσει ένα σχέδιο χρησιμοποιώντας τον ίδιο ή αρκετά παρόμοιο κάκτο. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να προσέχετε ώστε το σχέδιό σας να μην παραβιάζει υπάρχοντα εμπορικά σήματα. Εάν κάποιος άλλος έχει ήδη έναν παρόμοιο κάκτο ως σήμα κατατεθέν, πουλώντας το σχέδιό σας παραβιάζετε.

Μια εικονογράφηση ή φωτογραφία ενός κάκτου προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν παράνομο να δημιουργήσετε ένα σχέδιο χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη εικόνα κάκτου εκτός εάν:

  • Δημιουργήσατε μόνοι σας την εικόνα
  • Προσλάβατε κάποιον άλλο για να δημιουργήσει την εικόνα
  • Έχετε αποκτήσει ή αδειοδοτήσει τα δικαιώματα από τον δημιουργό
  • Η εικόνα κυκλοφορεί με ανοιχτή άδεια

Σε πολλές περιπτώσεις, θα ήταν επίσης παράνομο να αναδημιουργήσετε την εικόνα ή να δημιουργήσετε μια παρόμοια έκδοση. Εάν επιθυμείτε να δημιουργήσετε ρούχα με ένα συγκεκριμένο έργο τέχνης, συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο πνευματικής ιδιοκτησίας για να διερευνήσετε τη δυνατότητα αδειοδότησης πνευματικών δικαιωμάτων για την εικόνα που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε.

Πώς μπορούν οι σχεδιαστές να προστατεύσουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τους;

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσετε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σας είναι να καταχωρίσετε όλα τα νόμιμα περιουσιακά στοιχεία ως εμπορικά σήματα και να τα παρακολουθείτε για παραβίαση. Άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως ένα λογότυπο, μια επωνυμία εταιρείας ή ακόμα και στοιχεία σχεδιασμού κοινά για την εργασία σας, μπορεί να είναι άξια προστασίας. Αυτό μπορεί να διασφαλίσει ότι έχετε το νόμιμο δικαίωμα να αντιμετωπίζετε παραβιάσεις. Εάν πουλάτε σε πολλές περιοχές ή αγορές, ίσως χρειαστεί να καταχωρίσετε την πνευματική ιδιοκτησία σας σε κάθε περιοχή ξεχωριστά, καθώς αυτά τα δικαιώματα ισχύουν μόνο για συγκεκριμένες δικαιοδοσίες.

Σε αντίθεση με τα εμπορικά σήματα, η προστασία πνευματικών δικαιωμάτων είναι αυτόματη και δεν απαιτείται εγγραφή. Μια άλλη διαφορά είναι ότι η νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων είναι γενικά διεθνής, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να μπορείτε να αναλάβετε δράση ακόμα κι αν το έργο σας παραβιάζεται εκτός της δικαιοδοσίας της χώρας σας.